Μενού Ροή
Η χαμένη ΚΥΑ για τα υπερέσοδα των προμηθευτών και το μπλακάουτ που αποφεύχθηκε - Τα μυστηριώδη αιολικά από την Πορτογαλία και τα ταξίδια σε Βρυξέλλες, Βοστώνη, Ρεβυθούσα

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Πετάμε ακόμη και το 50% της παραγομένης πράσινης ενέργειας!
  • Το μπλακ άουτ που αποφύγαμε
  • Στον «αέρα» τα πράσινα επενδυτικά σχέδια
  • *Άλλος για Βερολίνο τράβηξε και άλλη για Βοστώνη*
  • *Άλλος για τη Ρεβυθούσα*
  • *Ο  ενεργειακός ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας*
  • *Πού είναι η ΚΥΑ για  τα υπερέσοδα των προμηθευτών ενέργειας (οέο ;)*
  • *Γερμανο-πορτογαλικά «μυστήρια» εν Ελλάδι*

Πετάμε ακόμη και το 50% της παραγομένης πράσινης ενέργειας!

Ποιος θα επενδύσει σε μια αγορά ΑΠΕ όταν θα υπάρχει κίνδυνος, λόγω απουσίας μπαταριών, να παταχθεί ακόμη και το 50% της παραγομένης ενέργειας των αιολικών του; Όταν με ανέμους 5 μποφόρ και λιακάδα, η παραγωγή ΑΠΕ θα μπορεί να φτάνει και τα 5.000 μεγαβάτ, αλλα το φορτίο δεν θα είναι πάνω από 2.000 μεγαβάτ; Όταν σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κοπεί το 50% της παραγωγής ΑΠΕ για να αποφύγουμε ένα μπλοκ άουτ; Το ζήτημα της μεγάλης παραγωγής πράσινης ενέργειας, η οποία σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, φέρνουν στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα, δεν είναι τωρινό. Απλώς τρομάζει η έκταση η όποια τείνει να προσλάβει, όπως έγινε σαφές κατά την συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ. Αφορά τη νέα κανονικότητα, η οποία θα κρατήσει χρονιά και θα απειλεί να τινάξει στον αέρα το ίδιο το αφήγημα της πράσινης μετάβασης, αν δεν μπουν γρήγορα στο παιχνίδι οι μπαταρίες.

Το μπλακάουτ που αποφύγαμε

Στο παρελθόν, εκείνο που "έκαιγε" την ενεργειακή αγορά ήταν κατά πόσο, κυρίως σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, η παραγωγή θα κάλυπτε την ζήτηση. Τώρα το πρόβλημα δημιουργείται από την... χαμηλή ζήτηση, σε περιβάλλον αυξημένης διείσδυσης της διάσπαρτης και ευμετάβλητης παραγωγής των ΑΠΕ. Το πρόβλημα είναι τεχνικό, εμφανίζεται κατα τη Δύση του ηλίου, και λύση ακόμη δεν έχει βρεθεί. Όταν δύει ο ήλιος, έπειτα απο μια ημέρα όπου τα φορτία καλυφθήκαν σε ποσοστό 60% - 70% από ΑΠΕ, η παραγωγή φωτοβολταϊκών αρχίζει να πέφτει απότομα. Την στιγμή εκείνη δεν είναι εύκολο να αυξηθεί, το πολύ μέσα σε μία ώρα, η παραγωγή των συμβατικών μονάδων, προκειμένου η προφορά να ισορροπήσει με την ζήτηση. Την ώρα δηλαδή που νυχτώνει και  πλησιάζουμε στο μέγιστο της ζήτησης, υπάρχει ο κίνδυνος να φύγει από το σύστημα η μισή παραγωγή και παραπάνω. Και ανά πάσα στιγμή να ζήσουμε ένα μεγάλης έκτασης μπλακ άουτ, όπως αυτό που αποφύγαμε στο πάρα πέντε κατά την 25η Μαρτίου, εξηγούν αρμόδια στελέχη του ΑΔΜΗΕ. Πως θα λυθεί το ζήτημα; Το έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές. Μόνο με μπαταρίες και αποθήκευση.

Στον «αέρα» τα πράσινα επενδυτικά σχέδια

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα σούπερ κορεσμένο δίκτυο, το οποίο αναζητά εναγωνίως χώρο για τα «πράσινα» γιγαβάτ των στόχων του ΕΣΕΚ, μαζί με εκείνα που θα εξαχθούν στη χώρα μας μέσω των διασυνδέσεων με Β. Αφρική και Μ. Ανατολή. Τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και οι άλλες τεχνολογίες που έχουν αυτή τη στιγμή προσφορές σύνδεσης αντιστοιχούν σε ηλεκτρικό χώρο ισχύος 24- 25 GW, όταν ο στόχος του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια μέχρι το 2030 μιλά για «πράσινα» έργα 29 GW. Αυτή και μόνο η διαπίστωση αποκλείει με το «καλημέρα» ένα τεράστιο αριθμό έργων που δρομολογούνται αυτή τη περίοδο, αλλά και μεγαλόπνοα σχέδια διακρατικών διασυνδέσεων, όπως το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), αρχικής χωρητικότητας 3 GW, με στόχο να φτάσει τα 9 GW. Υπάρχει λύση ή μήπως εκατοντάδες επενδύσεις βρίσκονται στον αέρα; Τόσο το Πολυτεχνείο, όσο και ο ΑΔΜΗΕ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Στα προς ανάπτυξη έργα, δηλαδή σε όσα έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης και βρίσκονται καθ’ οδόν προς την κατασκευή και λειτουργία, χρειάζεται να προστεθούν μπαταρίες μικρής διάρκειας, για τη προμήθεια των οποίων, οι ιδιοκτήτες των projects, θα πρέπει και να επιδοτηθούν. Και κάπου εδώ όταν η κουβέντα μπαίνει στο θέμα της επιδότησης των μπαταριών και της εκταμίευσης κάποιων εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση τους, αρχίζουν τα δύσκολα..

*Άλλος για Βερολίνο τράβηξε και άλλη για Βοστώνη*

Το προηγούμενο διάστημα ήταν άλλωστε…«ταξιδιάρικο» και για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ο Υπουργός Κώατας Σκρέκας μετά τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας -όπου παρουσίασε την άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Βορρά-Νότου στην Ευρώπη- «πετάχτηκε» και στο Βερολίνο για την εκδήλωση Berlin Energy Transition, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ πολλών άλλων- οι Υπουργοί Ενέργειας της Γερμανίας και Γαλλίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ και υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών εταιρειών από όλο τον κόσμο. Υπερατλαντικό ταξίδι για την  αεικίνητη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Βοστόνη, καθώς προσκλήθηκε να μιλήσει στο Harvard European Conference για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στον σύγχρονο κόσμο. Και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τσικανούσκαγια.

*Άλλος για τη Ρεβυθούσα*

Σε πραγματικό hotspot έχει εξελιχθεί ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούαας, με τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ να διοργανώνουν επισκέψεις σε πολύ τακτική βάση. Πιο πρόσφατος -VIP επισκέτης ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΧΕ Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, που μοιράστηκε την εμπειρία του με ένα ενθουσιώδες ποστ στο LinkedIn. “Από τότε που ήμουν νεαρός και ξεκίνησα να δουλεύω στον ενεργειακό κλάδο, ήθελα να επισκεφθώ τη Ρεβυθουσα. Η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα χάρη στην πρόσκληση από τον ΔΕΣΦΑ, που προσκάλεσε την ομάδα του ΕΧΕ για μια καταπληκτική ξενάγηση στο Κέντρο Ελέγχου στο Πάτημα (Λιβαδειάς) και μετα΄σε αυτό το μικρό νησάκι που βρίσκεται στο μέσο της ενεργειακής μετάβασης στη Νότια Ευρώπη», έγραψε, ο κ. Παπαγεωργίου, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια «ταξιδιάρικη» φωτογραφία- και πολλούς επαίνους για τη διοίκηση του Διαχειριστή…

*Ο  ενεργειακός ανταγωνισμός Ελλάδας-Τουρκίας*

Η Τουρκία θα ήθελε να παρέχει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως οι Έλληνες εμποδίζουν μία τέτοια εξέλιξη μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών των Ηλεκτρικών Δικτύων ENTSO-E. Τάδε έφη ο Υφυπουργός Ενέργειας  της γειτονικής χώρας Alparslan Bayraktar σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι η ανεπίλυτη διαμάχη της Τουρκίας με την ΕΕ και την Ελλάδα για τη διχοτομημένη Κύπρο στέκεται εμπόδιο στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τις ισραηλινές υπεράκτιες περιοχές εξόρυξής του προς την Τουρκία (σ.σ. που προφανώς  θα ήταν ανταγωνιστικός προς τον East Med)  Ο Bayraktar το γνωρίζει αυτό, αλλά ζητά περισσότερη αισιοδοξία. Όπως εκτιμά, τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν, εφόσον υπάρξει επαρκής πολιτική στήριξη από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Που αυτή τη στιγμή πάντως δεν υφίσταται…

*Πού είναι η ΚΥΑ για  τα υπερέσοδα των προμηθευτών ενέργειας (οέο ;)*

Από το Νοέμβριο έχει προαναγγελθεί η ανάκτηση των «υπερεσόδων» των προμηθευτών ενέργειας, το μέτρο νομοθετήθηκε λίγο αργότερα, αλλά παρατηρείται δυστοκία στην έκδοση της απαραίτητης εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Όπως μαθαίνουμε, η ΡΑΕ έστειλε προ ολίγων ημερών στο ΥΠΕΝ την πλήρη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υπερεσόδων, συμπεριλαμβανομένου και του υπολογισμού του ευλόγου περιθωρίου κέρδους που αποτελούσε το πιο ευαίσθητο σημείο. Η ΚΥΑ ωστόσο εξακολουθεί να αγνοείται και ουδείς γνωρίζει πότε θα δημοσιευθεί.

*Γερμανο-πορτογαλικά «μυστήρια» εν Ελλάδι*

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση, η γερμανική εταιρεία Nordex που κατασκευάζει τουρμπίνες ανεμογεννητριών δημοσιοποίησε συμβόλαιο για την προμήθεια και εγκατάσταση ανεμογεννητριών για τρία project αιολικών σταθμών στην Ελλάδα. «Το όνομα του πελάτη και των projects δεν ανακοινώνονται κατόπιν αίτησης του πελάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε μια μάλλον ασυνήθιστη διατύπωση. Όμως, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» -έστω και αν εδώ μιλάμε για….αέρα-, οπότε η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι ο πελάτης είναι η πορτογαλική EDPR και το συμβόλαιο αφορά στον εξοπλισμό των τριών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 78 MW που αναπτύσσει, δυο στη Βοιωτία και ένα στην Αχαΐα, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά την επόμενη διετία και η παραγωγή τους θα απορροφηθεί από τη MYTILINEOS, με την οποία έχει ήδη υπογράψει PPA.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας