Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Τα μηνύματα «πίσω από τις γραμμές» του Θόδωρου Σκυλακάκη
- Ούτε «ρυθμιστική», ούτε «ανεξάρτητη» η ΡΑΕΕΥ με αυτές τις αμοιβές
- Άλλες αμοιβές στην μέση και άλλες στην υψηλή τάση
- Η Δράση για τον νέο γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ
- Έργα διασυνδέσεων μόνο με κρατική στήριξη
- Η βούληση για το GREGY
- Η απώλεια των δικαιωμάτων στην Helleniq Energy
- Ο Αρειανός Μπακούρας….
- Και η «αδικία» με τα παλιά υπερβάλλοντα τέλη που «πληρώνουν» οι Ιταλοί
- Τσάφος για κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου….
- …και για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Τα μηνύματα «πίσω από τις γραμμές» του Θόδωρου Σκυλακάκη
Μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες αγορά, εποπτευόμενους φορείς, καταναλωτές, ΡΑΕΕΥ) έκρυβαν οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη. «Πίσω από τις γραμμές» διαφαίνεται ένα νέο μοντέλο χάραξης ενεργειακών πολιτικών, με κύρια χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- τη στόχευση των μέτρων με ειδικές πρόνοιες για τους πιο ευάλωτους (σε αντιπαραβολή με τα οριζόντια μέτρα που είχαν ληφθεί την προηγούμενη περίοδο) αλλά και τους συνεπείς, τη στενότερη εποπτεία των εταιρειών και φορέων που το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, την αξιολόγηση κόστους-οφέλους των επενδύσεων (και δη εκεί που εγείρονται ζητήματα κρατικής στήριξης) και τη στοχοθεσία.
Ούτε «ρυθμιστική», ούτε «ανεξάρτητη» η ΡΑΕΕΥ με αυτές τις αμοιβές
Στον ενεργειακό χώρο, υπάρχουν πολλές «ανορθογραφίες» που πρέπει να λύσει ο νέος Υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Μια από αυτές είναι οι απολαβές των εργαζομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΕΥ). Με αυτές τις αμοιβές, δεν μπορούμε να έχουμε σε καμία περίπτωση, ούτε «ρυθμιστική», ούτε «ανεξάρτητη» αρχή και όποιος νομίζει κάτι διαφορετικό είναι μακριά νυχτωμένος. Απλά φανταστείτε και συγκρίνετε τις αμοιβές με τα ποσά που καλούνται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να επιδικάσουν σε ενεργειακές εταιρείες κολοσσούς.
Άλλες αμοιβές στην μέση και άλλες στην υψηλή τάση
Υπάρχει εδώ και καιρό και μια άλλη ξεκάθαρη αδικία. Ουδείς μιλάει για αυτήν. Στον ΔΕΔΔΗΕ και σωστά, τον διαχειριστή της μέσης τάσης, οι αμοιβές με απόφαση Κώστα Σκρέκα είχαν αρχίσει να παίρνουν τα πάνω τους. Απελευθερώθηκαν. Δεν έγινε το ίδιο με τον ΑΔΜΗΕ, της υψηλής τάσης, όπου οι αμοιβές των εργαζομένων έχουν μείνει στα επίπεδα του «βαθιού μνημονίου» και δικαίως δεν μπορεί η εταιρεία να βρει εργαζόμενο ούτε για δείγμα..
Η Δράση για τον νέο γενικό γραμματέα
Κρατήστε το όνομα γιατί θα το ακούσετε και επίσημα τις επόμενες μέρες. Ένας από τους πιο ακραιφνείς φιλελεύθερους αυτής της χώρας ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, αντιπρόεδρος της πάλαι ποτέ Δράσης, του πολιτικού φορέα που είχε ιδρύσει ο νυν υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, προαλείφεται για την θέση του γενικού γραμματέα Ενέργειας. Ο γνωστός ως «Τέλης», με την ποικίλη πολιτική δραστηριότητα, θα βρεθεί στην θέση της Αλ. Σδούκου, τώρα που αυτή αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό. Ο κ. Αιβαλιώτης, είναι χημικός μηχανικός, ασχολείται επί χρόνια με την επιχειρηματικότητα μέσω της ΔΕΛΤΑ Χημικής και είναι αυτό που λέμε ενεργός πολίτης. Σιδεροκέφαλος..
Έργα διασυνδέσεων μόνο με κρατική στήριξη
Τι έδειξε η υπόθεση με την απειλή απένταξης από τις ευρωπαικές υπηρεσίες της διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ EuroAsia Inteconnector; Ότι καλοί οι ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά αυτά τα έργα αν δεν έχουν σαφή κρατική στήριξη, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι διακρατικά έργα και όχι αμιγώς ιδιωτικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Το δεύτερο που μάθαμε είναι ότι υπάρχει πανευρωπαικώς τεράστιος ανταγωνισμός για χρηματοδοτήσεις σε τέτοια έργα και όποιος κάνει λάθη ή ολιγωρεί, θα το πληρώνει άμεσα.
Η βούληση για το GREGY
Το ίδιο ισχύει για κάθε έργο, ακόμα και για τα σίγουρα και τα αντικειμενικώς άξια να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα το GREGY, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο διεσώθη και εντάχθηκε στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα με καλό βαθμό, μόνο όταν υπήρξε ελληνική κυβερνητική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο. Και θα παραμείνει, θα πρόσθετα, μόνο εφόσον συνεχιστεί η πολιτική βούληση τόσο από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας όσο και της Αιγύπτου. Η τελευταία φέρεται να έχει πέσει για την ώρα με τα μούτρα στην ολοκλήρωση αντίστοιχης συμφωνίας με την Ιταλία..
Η απώλεια των δικαιωμάτων στην Helleniq Energy
Η είδηση ότι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή οι δύο κύριοι βασικοί μέτοχοι της Helleniq Energy προτίθενται να διαθέσουν μέσω χρηματιστηρίου μέρους της συμμετοχής τους δεν ήταν ακριβής έκπληξη. Απλά σημειώνω ότι με την διάθεση ενός 10% έκαστος, το ποσοστό του Ταμείου από το 35,48%, θα πέσει στο 25,48%, χάνοντας τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Ενώ η εταιρεία του ομίλου Λάτση πουλώντας το 10%, θα μειωθεί η συμμετοχή από το 45,12% στο 35,12% διατηρώντας τα δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας και ασκώντας πλήρως διοίκηση!
Τα περιθώρια διύλισης ρεκόρ!
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι τα λεφτά που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία δεδομένης της μικρότερης αποτίμησης της Helleniq Energy από την ανταγωνίστρια Motor Oil, σίγουρα θα υπολείπονται της πραγματικής αξίας. Την στιγμή μάλιστα που τα περιθώρια διύλισης παραμένουν και φέτος σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και ακόμα υψηλότερα από πέρυσι. Αν ο μέσος όρος της δεκαετίας ήταν 7-8 δολάρια το βαρέλι, πέρυσι εκτοξεύτηκε στα 21 δολάρια το βαρέλι ενώ φέτος τους πρώτους μήνες του έτους έχει αγγίξει και τα 24 δολάρια το βαρέλι!
Ο Αρειανός Μπακούρας….
Ένα ωραίο στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της ΕΔΑ Αττικής την εβδομάδα που πέρασε ήταν ότι κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του Διευθύνοντος Συμβούλου Λεωνίδα Μπακούρα και οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι ο ήχος ήταν…ο ύμνος του Αρη ! Ο κ. Μπακούρας σχολίασε γελώντας ότι μακάρι να ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Θόδωρος Καρυπίδης και να του ανακοίνωνε δυνατές μεταγραφές !
Και η «αδικία» με τα παλιά υπερβάλλοντα τέλη που «πληρώνουν» οι Ιταλοί
Ο κ. Μπακούρας ρωτήθηκε και για το θέμα των υπερβαλλόντων τελών δικτύου διανομής φυσικού αερίου προς τις βιομηχανίες της περιόδου 2015-2016. Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία το Εφετείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση με την οποία καλεί ΕΔΑ ΘΕΣΣ, την ΕΔΑ Αττικής και τη ΔΕΔΑ να επιστέψουν στις βιομηχανίες, τα ποσά που τους αναλογούν, από την καταβολή του τέλους των 4 ευρώ/MWh, που είχε επιβληθεί κατά τη χρονική περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Νοέμβριο 2016 με νομοθετική ρύθμιση, παρότι ήταν αρμοδιότητα της ΡΑΕ. Ο επικεφαλής της ΕΔΑ Αττικής έκανε λόγο για «αδικία», ενώ ερωτώμενος εάν οι τρεις ΕΔΑ θα εξαντλήσουν τα περιθώρια προσφεύγοντας στο ΣτΕ απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, παραπέμποντας στον μέτοχο, δηλαδή την Italgas. Οι βιομηχανίες, πάντως, φαίνεται ότι ανυπομονούν (και δικαίως εφόσον έχουν στα χέρια τους εκτελεστή δικαστική απόφαση…) να εισπράξουν τα 8,5 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται και έχουν ήδη αρχίσει να «φεύγουν» προειδοποιητικές επιστολές προς τις ΕΔΑ, με βασικό αίτημα να βρεθεί η φόρμουλα για την επιστροφή των ποσών.
Τσάφος για κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου….
Εξαιρετικά δραστήριος είναι στο LinkedIn o σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων Νίκος Τσάφος και οι αναρτήσεις του είναι πάντα ενδιαφέρουσες: «Το 2022, στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από ένα δις. ευρώ το μήνα για εισαγωγές φυσικού αερίου. Ο λογαριασμός ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ και συνέβαλε στην επιδείνωση το ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Fast forward στο παρόν και τα νούμερα είναι τελείως διαφορετικά. Τον Απρίλιο του 2023, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου ήταν μόλις 168 εκατ. ευρώ χάρη στη βουτιά των τιμών του καυσίμου και τη μείωση της ζήτησης. Αυτά ήταν τα νούμερα που βλέπαμε προ κρίσης. Δεν έχουμε ακόμα επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά αυτή είναι μια από τις πιο θετικές τάσεις για την οικονομία στο σύνόλο της», καταλήγει ο κ. Τσάφος, παραθέτοντας και την σχετική τεκμηρίωση.
…και για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Από το ραντάρ του κ. Τσάφου όμως δεν ξέφυγαν και οι σημαντικές εξελίξεις για την διασυνδεσιμότητα του συστήματος ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Δηλαδή, την εξαγγελία του ΑΔΜΗΕ για απόκτηση του 25% του Euroasia Interconnector που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ και την ηλέκτριση της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας που επεκτείνει ουσιωδώς τη μεταφορική ικανότητα ηλεκτρισμού μεταξύ των δυο χωρών. Όπως σχολιάζει ο κ. Τσάφος, «Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς έναν ευρύτερο μετασχηματισμό. Στο τέλος του 2022, η Ελλάδα είχε δυναμικότητα εισαγωγών-εξαγωγών της τάξης των2,5 GW. Στο τελευταίο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει τον στόχο αύξησής της στα 7 GW- αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περσσότερο από τα μεγάλα projects που δρομολογούνται για τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βόρειο Αφρική (GREGY). Αυτές οι επενδύσεις ενισχύουν την ανθεκτικότητα, επιτρέπουν στην Ελλάδα να αναπτύξει περαιτέρω τους πόρους της και προσφέρουν ένα επιπλέον εργαλείο διαχείρισης της στοχαστικότητας της ανανεώσιμης ενέργειας. Win-win-win…”