Μενού Ροή
Η "λαοθάλασσα" των Τρικάλων και το έργο μηνών σε 48 ώρες - Ο ενεργειακός οπαδός του Τσιτσιπά και όταν ο Φαραντούρης συναντούσε.. τον Καζαντζάκη

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. Αυτή το Σαββατοκύριακο με πλούσιο προεκλογικό παρασκήνιο.

  • Βουλγαρικό ενεργειακό «ταγκό»
  • Το τρέξιμο των υπουργών
  • Έργο μηνών ανακοινώθηκε σε 48 ώρες
  • Πάρτε ανάσα και μετράτε
  • Μόνο ηλεκτρικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πρόγραμμα απόσυρσης
  • Τα μέτωπα που έκλεισαν και οι εκκρεμότητες
  • «Λαοθάλασσα» στα Τρίκαλα
  • Από Δευτέρα στο τιμόνι η Αλεξάνδρα Σδούκου
  • Ο ενεργειακός οπαδός του Τσιτσιπά
  • Όταν ο Νικόλας Φαραντούρης συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη
  • Ανάμεσα στις κάλπες κλείνει το deal για την Τέρνα Ενεργειακή

Βουλγαρικό ενεργειακό «ταγκό»

Η ενεργειακή αγορά παρακολουθεί αυτή την περίοδο την σταδιακή στροφή της Βουλγαρίας, προς την Τουρκία και στο βάθος πιθανότατα προς την ..Ρωσία. Αφού έβγαλε έναν χρόνο και κυρίως έναν χειμώνα, τροφοδοτούμενη με φυσικό αέριο αποκλειστικά από την Ελλάδα, έκλεισε αρχικά συμφωνία με την τουρκική Botas για 13 χρόνια και τελευταία προετοιμάζει τον Βουλγαρο-τουρκικό δακτύλιο αλληλεγγύης ή πιο σωστά Τουρκικής επιρροής στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσφορά μιας υπόγειας αποθήκης στην Botas σε Βουλγαρικό έδαφος. Σε όλα αυτά επισήμως θα ρέει Αζέρικο αέριο, αλλά όλοι υποψιάζονται και λίγο ..ρωσικό. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα τα πιο σημαντικά θέματα γεωστρατηγικής της νέας κυβέρνησης..

Το τρέξιμο των υπουργών

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι γνωστό ότι όλοι οι υπουργοί έκαναν τα απολύτως απαραίτητα στο υπουργείο τους. Έτρεχαν από εκδήλωση σε εκδήλωση και από σπίτι σε σπίτι προκειμένου να μαζέψουν ψήφους. Ειδικά οι υπουργοί που εκλέγονταν στην περιφέρεια, ερχόντουσαν ελάχιστα στην Αθήνα και το γραφείο τους. Η εικόνα αυτή υπήρχε και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο Κώστας Σκρέκας βρίσκονταν μεταξύ Τρικάλων και χωριών των Μετεώρων..

Έργο μηνών ανακοινώθηκε σε 48 ώρες

Το περίεργο στην υπόθεση του Τρικαλινού πολιτικού, ήταν το απίστευτο κρεσέντο ανακοινώσεων, που έγινε το τελευταίο διήμερο της σύγχρονης πολιτικής του θητείας. Σαν να τον «τσίμπησε μύγα» και να συνειδητοποίησε πως ότι και να γίνει την Κυριακή, την Δευτέρα δεν θα είναι υπουργός, με αποτέλεσμα άρχισε να βγάζει ανακοινώσεις για τα πάντα. Έργο μηνών, ανακοινώθηκε σε 48ώρες. Όλο το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης που κατά πάσα πιθανότητα θα συγκροτηθεί στον τομέα της ενέργειας έχει δρομολογηθεί μέσα από τις τελευταίες κινήσεις Σκρέκα.

Πάρτε ανάσα και μετράτε

Μεταξύ των θεμάτων που έκλεισαν στο παρά πέντε της θητείας του ο Κώστας Σκρέκας είναι:

-Το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών για  την κατακύρωση ταριφών σε νέους σταθμούς ΑΠΕ (με καθορισμό των τιμών εκκίνησης για τις δημοπρασίας που ανοίγει τον δρόμο στη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει στις σχετικές προκηρύξεις

-Η Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες που ανοίγει τον δρόμο για την διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού μέσα στο καλοκαίρι

-Η Υπουργική Απόφαση για τις περικοπές έγχυσης ΑΠΕ, ώστε να γίνονται με συντεταγμένο τρόπο από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ όταν υπάρχει υπερεπάρκεια πράσινης ενέργειας και κινδυνεύει η ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου

- Η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών (σταθμοί ΑΠΕ με μπαταρίες) στην Κρήτη που θα λάβουν λειτουργική ενίσχυση

--Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

-Η Υπουργική Απόφαση για τα τιμολόγια αναφοράς της Καθολικής Υπηρεσίας για τον Μάιο

-Η Υπουργική Απόφαση για  τους «έξυπνους» μετρητές φυσικού αερίου

-Ο Οδηγός για το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ 2023» (ΚΥΑ) για το οποίο η πλατφόρμα θα ανοίξει τελικά στις 12 Ιουνίου και όχι στις 30 Μάϊου όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί

Ως…«κερασάκι στην τούρτα» της υπερδραστηριότητας αναρτήθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης, ενώ ανακοινώθηκε και η υπογραφή από τον ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα της προκήρυξης που ανοίγει τον δρόμο για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την μίσθωση  και την εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων.

Μόνο ηλεκτρικά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και πρόγραμμα απόσυρσης

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε, αλλά μια μέρα πριν το τέλος της να μαθαίνουμε ότι μπαίνει «απαγορευτικό» στα συμβατικά ΙΧ με ζώνες διοδίων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τα νησιά, όπως προβλέπει Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, είναι κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι είδους συζήτηση έγινε τον τελευταίο μήνα. Σημειωτέων, το σχέδιο προτείνει ακόμα ότι πρέπει να δοθούν 400 εκατ. για να επιδοτηθεί η απόσυρση παλιών οχημάτων και έως 800 εκ. για ηλεκτρικά λεωφορεία.

Τα μέτωπα που έκλεισαν και οι εκκρεμότητες

Χάρη σε όλη αυτήν την έντονη κινητικότητα η αλήθεια είναι ότι έκλεισαν  πολυάριθμα «μέτωπα». Υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά για τον επόμενο υπουργό ΠΕΝ, από το νέο Εθνικό Σχέδιο και την Ενέργεια και το Κλίμα έως το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, έως την υλοποίηση του οδικού χάρτη για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, το τι μέλλει γενέσθαι με τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού μετά τις 30 Σεπτεμβρίου αλλά και την προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα, εν μέσω των ενστάσεων που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές (εκ των υστέρων βέβαια…)  για το υψηλό κόστος των μέτρων που ελήφθησαν -στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης-,  για τον προηγούμενο χειμώνα,  τα οποία αποφασίστηκαν στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης την προηγούμενη άνοιξη και καλοκαίρι, σε περιβάλλον τεράστιας αβεβαιότητας.

«Λαοθάλασσα» στα Τρίκαλα

Ποιο Θησείο, ποιο Σύνταγμα. Στα Τρίκαλα ήταν η αληθινή «λαοθάλασσα» στην τελευταία ομιλία του Κώστα Σκρέκα, που όπως διαβάζω είχε παλμό, συμμετοχή και ένα «αδιαπέραστο τοίχος στήριξης» στον υπουργό. Ο υπουργός που χειρίσθηκε την πιο πρόσφατη κρίση, την ενεργειακή, δεν κρύβει ότι θέλει να παραμείνει στο πόστο του, στην περίπτωση που σχηματίσει ξανά κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης..

Από Δευτέρα στο τιμόνι η Αλεξάνδρα Σδούκου

Όσο και να θέλει να κρατήσει χαμηλό προφίλ, μέχρι την ημέρα που θα σχηματιστεί κυβέρνηση, το κεντρικό πρόσωπο στην ενέργεια θα είναι η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο ενεργειακός οπαδός του Τσιτσιπά

Όποιος ανυποψίαστος παρακολουθούσε τον προημιτελικό του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Κροάτη Τσόριτς σε συνδρομητικό κανάλι, στο τουρνουά της Ρώμης, δεν μπορεί να μην πρόσεξε στις κερκίδες του γηπέδου έναν ιδιαίτερα εκδηλωτικό θεατή να γίνεται επιλογή του Ιταλού σκηνοθέτη σε όλους τους σημαντικούς πόντους που κατέληξαν  υπέρ του Έλληνα τενίστα. Μέσα στον ελληνικό προεκλογικό χαμό, ο ενεργειακός manager ήταν ίσως ο πιο ευτυχής Έλληνας..

Όταν ο Νικόλας Φαραντούρης συνάντησε τον Νίκο Καζαντζάκη

Ο Νίκος Καζαντζάκης λέγει “όταν πολεμάς μη καταδέχεσαι να ρωτάς τον εαυτό σου για την έκβαση. Πολέμα”. Τάδε έφη Νικόλας Φαραντούρης σε ερώτηση αν έχει προγνωστικά για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κεφαλλονιά. Δεν μου φάνηκε και αισιόδοξος.. Εμείς του ευχόμαστε κάθε επιτυχία..

Ανάμεσα στις κάλπες κλείνει το deal για την Τέρνα Ενεργειακή

Στην προεκλογική περίοδο της δεύτερης κάλπης, πριν τις 2 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το κορυφαίο από πλευράς χρόνου κυοφορίας deal εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής  από την First Sentier. Το κλειδί της συμφωνίας που ήταν η χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες (50-60% τιμήματος τα υπόλοιπα θα έρθουν από Αυστραλία) ολοκληρώνεται και μαζί και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας, το management της οποίας θα κρατήσει για ένα διάστημα ο Γιώργος Περιστέρης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας