Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Το κουιζ των τιμολογίων Ιουλίου
- Στην γειτονιά του Βρετανικού Μουσείου η Italgas
- Η νέα ονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών
- Η φιλοσοφία Γκάλο
- Χωρίς προσχήματα οι Γερμανοί στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις
- Το ελληνικό σχέδιο που εγκρίθηκε
- Τρέχουν οι Κύπριοι
- Θα εξάγουν και ηλεκτρική ενέργεια οι Κύπριοι
- Συμφωνία με Ισραήλ στα σκαριά
- Τι ψάχνει το Σαουδαραβικό Zahid Group στο Αγρίνιο
Το κουιζ των τιμολογίων Ιουλίου
Τα τιμολόγια για τον Ιούλιο θα ανακοινώσουν την Τρίτη 20 Ιουνίο οι πάροχοι ενέργειας και η στάση που θα τηρήσουν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν να σταθμίσουν από τη μια πλευρά την υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά (όπου αποτυπώνεται με χρονική υστέρηση η βουτιά των τιμών φυσικού αερίου τον Μάιο) και από την άλλη την επιστροφή της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας στις spot αγορές φυσικού αερίου και την άνοδο των προθεσμιακών τιμών πάνω από τα 50 ευρώ/MWh για το χειμώνα του 2024. Οι προοπτικές των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα απασχολήσουν όπως είναι φυσικό και την Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που ξεκινά αύριο στο Λουξεμβούργο, στο «κάδρο» του σήματος που έχει στείλει η Κομισιόν για άρση όλων των έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων, προεξοφλώντας μια επιστροφή στην κανονικότητα που κάθε άλλο παρά εγγυημένη είναι…
Στην γειτονιά του Βρετανικού Μουσείου η Italgas
To minimal chic ξενοδοχείο Bloomsbury στην ομώνυμη συνοικία του Λονδίνου, ακριβώς απέναντι από το Βρετανικό Μουσείο, επέλεξε η Italgas για να παρουσιάσει σε αναλυτές και εκπροσώπους του Τύπου το Στρατηγικό της Πλάνο για την περίοδο 2023-2029, το οποίο -για πρώτη φορά- περιλαμβάνει ως κεντρικό στοιχείο (core element όπως τόνισε πλειστάκις ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο) τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον σχέδιο ανάπτυξής της που περιλαμβάνει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Το παρών στην άρτια σχεδιασμένη εκδήλωση έδωσε από ελληνικής πλευράς η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Μπάρμπαρα Μοργκάντε.
Η νέα ονομασία της ΔΕΠΑ Υποδομών
Φιλοδοξία της «μαμάς» Italgas, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκάλο, είναι έως το 2029 -το περιθώριο EBITDA της ΔΕΠΑ Υποδομών να συγκλίνει με το αντίστοιχο των δραστηριοτήτων διανομής της Italgas στην Ιταλία. Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσει η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης εταιρικής δομής, με τις τρεις ΕΔΑ (Διαχειριστές Δικτύου Διανομής) που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ) να «έσονται εις σάρκαν μίαν» πριν από το τέλος του έτους. Η λειτουργική αναδιάρθρωση θα συνοδεύεται και από το απαραίτητο rebranding που θα σηματοδοτεί την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΕΠΑ Υποδομών και τη νέα της φιλοσοφία. Η αρμόδια ομάδα της Italgas δουλεύει εντατικά πάνω στη νέα ονομασία και επωνυμία της ΔΕΠΑ Υποδομών, με τα αποκαλυπτήρια να αναμένονται -και εδώ- τους επόμενους μήνες
Η φιλοσοφία Γκάλο
Τι άλλο μάθαμε από τον κ. Γκάλο ; Ότι η φιλοσοφία «Κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα» που αποτυπώνει την μεγάλη έμφαση στην διαχείριση του κόστους και τη δημιουργία συνεργειών διατρέχει ολόκληρο το επενδυτικό πλάνο της Italgas, το οποίο δεν έχει αυξηθεί μεν σε απόλυτα νούμερα σε σχέση με τον προηγούμενο (εξαίρεση από τον γενικό κανόνα αποτελεί πάντως η ΔΕΠΑ Υποδομών για την οποία οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ…), όμως ενσωματώνει πολύ μεγαλύτερη φιλοδοξία σε όλα τα επίπεδα. Μάθαμε επίσης ότι για να υλοποιήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η διοίκηση της Italgas προσβλέπει στη στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με την οποία βρίσκεται ήδη σε επαφές για τον καθορισμό της μεσοσταθμικής απόδοσης κεφαλαίων (WACC) για την επόμενη περίοδο.
Χωρίς προσχήματα οι Γερμανοί στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο γερμανοκατευθυνόμενος ευρωπαικός πυρήνας. Για έναν περίεργο.. λόγο όλα τα έργα η ηλεκτρικών διασυνδέσεων πέριξ και πλησίον της Γερμανίας, πήραν πολύ καλή βαθμολογία από τις ευρωπαικές αρχές και εντάχθηκαν στα προς χρηματοδότηση έργα της λίστας έργων κοινού ευρωπαικού ενδιαφέροντος. Στην πρώτη θέση της προκαταρκτικής short list βρέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ St. Peter (Αυστρίας) και Pleinting (Γερμανίας) και η κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης που να συνδέει την Ουκρανία με τη Πολωνία. Πάντως, η οριστική shortlist της DG Energy πρόκειται να ανακοινωθεί στις 30 Ιουνίου, με τους φορείς υλοποίησης των πρότζεκτ να έχουν κάποιες ημέρες περιθώριο για να προσθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία στον φάκελο υποψηφιότητας.
Το ελληνικό σχέδιο που εγκρίθηκε
Είναι γνωστό ότι πολύ υψηλά στην έκτη θέση και με θετική βαθμολογία βρέθηκε ανάμεσα στα ενεργειακά projects που διεκδικούν την ένταξή τους στην 6η λίστα PMI/PCI (Έργα Κοινού/Αμοιβαίου (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος), η διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ Euroasia Interconnector, με καλό βαθμό στην ανάλυση κόστους-οφέλους και πρόσθετο «μπόνους» το ότι άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου. Αντίθετα κάτω από την βάση έστω και οριακά βρέθηκε το έργο GREGY και χωρίς αξιολόγηση το GAP της Eunice. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την παραχώρηση €657 εκατομμυρίων ως χορηγία στον EuroAsia για την κατασκευή της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Κύπρου – Ελλάδας (μήκους 898 χιλιομέτρων), και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε να τερματιστεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Επιπλέον, το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης. Το συνολικό κόστος, μετά και την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών, υπολογίζεται κοντά στο 1.7 δισ. ευρώ,
Τρέχουν οι Κύπριοι
Δύο αποφάσεις δημοσίευσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου που αφορούν το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα και ίσως αργότερα με το Ισραήλ. Η ανώτερη διοίκηση της ΡΑΕΚ αποφάσισε να χορηγήσει Άδεια Ιδιοκτήτη Γραμμής Διασύνδεσης στην εταιρεία EuroAsia Interconnector LTD για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου (Κοφίνου) και Ελλάδας (Κρήτη), συνολικής ισχύος 1050MW, με διάρκεια ισχύος τριάντα χρόνια.
Θα εξάγουν και ηλεκτρική ενέργεια οι Κύπριοι
Προσέξτε τώρα πως το σκέφτονται οι Κύπριοι το θέμα, που δείχνουν καλά οργανωμένοι στο πως λειτουργούν οι αγορές. Προσδοκούν σε φτηνό πράσινο ηλεκτρισμό από την Ελλάδα, της οποίας το δίκτυο όπως λένε είναι διασυνδεδεμένο με δίκτυα ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, η διασύνδεση και η συνεπαγόμενη αύξηση της ισχύος φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων δημιουργούν προοπτικές και για εξαγωγές ηλεκτρισμού, προς τους Ισραηλινούς. Ρεύμα δηλαδή από την Ελλάδα θα εξάγεται στην Κύπρο και αυτή θα μπορεί να το εξάγει στο Ισραήλ.
Συμφωνία με Ισραήλ στα σκαριά
Κατά την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου στο Ισραήλ την Τετάρτη και την Πέμπτη συμφωνήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισραέλ Κατς, η σύσταση τεχνικής επιτροπής μέσα στον Ιούλιο, ώστε να εξετάσουν την προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης -με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector- Κύπρου και Ισραήλ, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας προς τα τέλη του έτους.
Τι ψάχνει το Σαουδαραβικό Zahid Group στο Αγρίνιο
Η εταιρεία Global Renewables S.M.P.C.”, με κεντρικό πρόσωπο τον επιχειρηματία κ. Μιλτιάδη Γκουνταμάνη και τον Marwan Azraq, ο οποίος κατέχει τη θέση του Vice President Energy του σαουδαραβικού κολοσσού Zahid Group, πήρε άδεια για να αναοτύξει ένα φωτοβολταικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 230 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 180 MW στη θέση Κατάντη Φράγματος Στρατού, του Δήμου Αγρινίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σαουδαραβικός όμιλος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 40 μεγαλύτερους της Σ. Αραβίας, με πορεία σχεδόν ενός αιώνα και με διαφοροποιημένες δραστηριότητες που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα της αγοράς, από το εμπόριο, τις κατασκευές και τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό, το real estate και την ενέργεια. Ο κεντρικός βραχίονας ΑΠΕ του Zahid Group είναι η Altaaqa. Η Altaaqa Renewable Energy, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Altaaqa, προβάλλεται ως είναι ένας διεθνής κατασκευαστής ΑΠΕ και ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας (IPP).