Μενού Ροή
«It’s the energy, stupid» - Το τριπρόσωπο του ανασχηματισμού και οι επενδύσεις της πορτογαλικής EDPR

--«It’s the energy, stupid», θα έλεγε σήμερα ο σύμβουλος στρατηγικής του Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Καρβάιλ. Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ιστορική φράση του για το που κρίνεται το αποτέλεσμα των εκλογών: «It’s the economy, stupid». Επικαιροποιείται εκ των πραγμάτων.

--Η δήλωσή του, που αποτελεί το… ευαγγέλιο της πολιτικής στρατηγικής, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Ελλάδας. Όλα τα πολιτικά σενάρια από την ενέργεια (και το αρμόδιο υπουργείο) ξεκινούν και σ’ αυτήν (σ’ αυτό) καταλήγουν…

--Εκλογές ή ανασχηματισμός; Ή μήπως εκλογές αφού μεσολαβήσει ανασχηματισμός;

--Η σημερινή πρώτη ημέρα στο συνέδριο «Athens Energy Dialogues» θυμίζει πάντως, το τριπρόσωπο (διαδικασία εκλογής μητροπολιτών: επιλέγονται αρχικά τρεις στη short list για να προκύψει ο εκλεκτός).  Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Σκρέκας, Νίκος Παπαθανάσης οι τρεις – συμμετέχοντες – υπουργοί. Ούτε επίτηδες να τους επέλεγαν…

--Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί κι ένα νέο – συνδυαστικό – σενάριο: ο νέος υπουργός Ενέργειας θα είναι μεταβατικός. Ώστε μετά τις εκλογές (που δεν θα αργήσουν) να τοποθετηθεί ο… μόνιμος.

--Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη, ως γνωστόν. Όλα εξαρτώνται από το εάν η νέα κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική ή συνεργασίας.

--Στη δεύτερη περίπτωση, το υπουργείο Ενέργειας είναι εξαιρετικά πιθανό να βαφτεί… πράσινο (κι όχι μόνο επειδή είναι το χρώμα του Περιβάλλοντος). Δεν τίθεται ζήτημα, πάντως, ότι θα είναι το σημαντικότερο στη «μοιρασιά» των υπουργείων.

--Είναι μακριά ως τότε; Ο Γιάννης Μανιάτης δεν εμφανίσθηκε, πάντως, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε μετάσχει στο προσυνέδριο για την ενέργεια.

--Στο Νταβός, πάντως, για την ενέργεια μίλησε η Αλεξάνδρα Σδούκου. Στο «Σπίτι της Ελλάδας», όχι στο παγκόσμιο φόρουμ, αλλά εντυπώσεις – όσο νάναι – δημιουργήθηκαν.

--Γιατί ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος – σε πρόσφατη ομιλία του - στις νέες επενδύσεις στην ενέργεια έκανε ειδική αναφορά στην πορτογαλική EDPR;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας