Μενού Ροή
«Καγκουρό» με ελληνικό management στην ΤΕΝΕΡΓ, «καγκουρό» και στο ..Λιτόχωρο – Ο νέο CEO του Χρηματοστηρίου Ενέργειας, τα θαύματα του Εξάρχου και ο αιμοδότης Στάσσης

Συνεχίζεται η «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ των μετόχων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έχει μπλοκάρει την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου

- Ποιος αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας;

- Φεύγει αλλά ..μένει στην Τέρνα Ενεργειακή

- H επανεκκίνηση της Mytilineos

- Τα καγκουρό.. πάνε Λιτόχωρο

- Θαυμαστής του Εξάρχου

- Αιμοδότης ..Στάσσης

- Κοσμογονία έργων αποθήκευσης

- Νέα σαν το ..LNG η Maria Rita Galli

- Τα πολυβόλα.. του ομίλου Κοπελούζου

Ποιος αναλαμβάνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας;

Συνεχίζεται η «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ των μετόχων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έχει μπλοκάρει την ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου (Το ΕΧΕ παραμένει ακέφαλο από το καλοκαίρι μετά την παραίτηση του κ Γιώργου Ιωάννου τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας του) αλλά και την ανανέωση της θητείας του ΔΣ. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το μπλοκ των ενεργειακών ομίλων (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΣΦΑ) που συμμετέχουν στο ΕΧΕ, από την άλλη βρίσκεται το «χρηματιστηριακό» μπλοκ (ΕΧΑΕ, Χρηματιστήριο Κύπρου), στο οποίο έχει προσχωρήσει και η EBRD.  Τις τελευταίες ημέρες πάντως κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι για νέος Διευθύνων Σύμβουλος προαλείφεται στέλεχος του κλάδου που έχει προκύψει από την λίστα της Stanton Chase, με πολύ καλή γνώση της λειτουργίας των ενεργειακών αγορών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό

Φεύγει αλλά ..μένει στην Τέρνα Ενεργειακή

Στα τελειώματα βρίσκεται η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον αυστραλιανό όμιλο First Sentier για την εξαγορά της εισηγμένης εταιρείας. Η συμφωνία θα προβλέπει την διατήρηση του management  από την ομάδα Περιστέρη για τουλάχιστον μια πενταετία. Αυτή η ..λεπτομέρεια είναι η βασική αιτία στελεχιακής ενίσχυσης του ομίλου, με τελευταία και πιο σημαντική την έλευση Σουρέτη, του ανθρώπου που εκτόξευσε την Intrakat. Είναι σαφές επίσης και σχεδόν προεξοφλημένο ότι το τίμημα θα διαμορφωθεί πέριξ των 22 ευρώ/μετοχή, γεγονός που σημαίνει πως η αξία της συναλλαγής θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

H επανεκκίνηση της Mytilineos

Η κοσμογονία που συντελείται στον ενεργειακό κλάδο, οδηγεί σε αλλαγές και τον όμιλο Μυτιληναίου. Στις 14 Δεκεμβρίου η Mytlineos ανακοινώνει τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό της μετά από 5 χρόνια, από την τελευταία αναθεώρηση. Ο κ. Μυτιληναίος στο περιθώριο της εκδήλωσης όπου παρουσίασε στα Άσπρα Σπίτια την πλατφόρμα Smart Cities έδωσε στους δημοσιογράφους το περίγραμμα των αλλαγών, αποφεύγοντας να απαντήσει στο αν σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η απόσχιση κλάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο η νέα εταιρική δομή θα δώσει στην εισηγμένη ευελιξία, περαιτέρω απλοποίηση των λειτουργιών της αλλά και ορατότητα σε επενδυτές και τους κοινωνικούς εταίρους. Έμφαση δε, έδωσε και στην ανάγκη εισόδου της νέας γενιάς σε διευθυντικές θέσεις στους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας. Ουσιαστικά μίλησε για μία επανεκκίνηση της Mytilineos.

Τα καγκουρό.. πάνε Λιτόχωρο

Μένοντας σε ..περιβάλλον Αυστραλίας, η πρώτη ενδιαφερόμενη για την Τέρνα Ενεργειακή από την χώρα των καγκουρό, Macquarie’s, συνεχίζει τις δουλειές στην Ελλάδα, εν αναμονή του διαγωνισμού για την επέκταση της 25ετούς σύμβασης της Αττικής Οδού σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η θυγατρική Cero Development Hellas, δηλαδή ο ελληνικός βραχίονας της Cero Generation, εταιρείας χαρτοφυλακίου του Macquarie’s Green Investment Group (GIG) υλοποιεί τέσσερα νέα μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα (2 σε Δράμα, στον Δομοκό και στο Λιτόχωρο Πιερίας) άνω του 1 GW, τα οποία έλαβαν βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ την περασμένη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Θαυμαστής του Εξάρχου

Παρακολουθώ η αλήθεια είναι με δέος τις κινήσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου το τελευταίο διάστημα. Πως έκλεισε ταυτόχρονα την συμμετοχή της Intrakat στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό. Πως παίρνει την μια τράπεζα μετά την άλλη, μετά την αρχή που έκανε με την Παγκρήτια. Πως χειρίζεται το θέμα της Attica Bank και την (μη) συμμετοχή της Ellington. Μην ξεχνάμε σε όλα αυτά ότι την Δευτέρα ανοίγει και τηλεοπτικό σταθμό, τον Action 24. Καλορίζικος!

Αιμοδότης ..Στάσσης

Μπορεί να λέγονται πολλά για τον Στάσση, αλλά ο άνθρωπος ξέρει να κλείνει δουλειές. Ξέρει να φέρνει αποτέλεσματα, ενισχύοντας τον ρόλο της ΔΕΗ. Αυτές τις μέρες τρέχει μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μαζί με τον διευθύνων σύμβουλο Κων. Μαύρο, μια από τις πιο μεγάλες δουλειές σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχει κινητοποιήσει το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ, RES INVEST και η κινεζική CMEC, έδωσαν το παρών στο διαγωνισμό για την κατασκευή του mega φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα.  Το έργο έχει προϋπολογισμό 216 εκατ. ευρώ.

Κοσμογονία έργων αποθήκευσης

Αυτό που γίνεται σε αιτήσεις για έργα αποθήκευσης ενέργειας δεν έχει προηγούμενο, ακόμα και για άλλους ενεργειακούς τομείς. Τελευταία πήρε δύο βεβαιώσεις από την ΡΑΕ η Dispatch Renewable Energy (Direen Α.Ε.), η εταιρεία, με κεντρικό πρόσωπο τον Εμμανουήλ Νικηφοράκη και βασικό μέτοχο τη Δυτικός Μονοπρόσωπη. Το όπλο της συγκεκριμένης εταιρείας οι συνεργασίες με μεγάλους ξένους ομίλους (EDF EN Hellas, Siemens Gamesa, Narada) και τελευταία η συμφωνία με την θυγατρική της Ιταλικής Enel στην Ελλάδα.

Νέα σαν το ..LNG η Maria Rita Galli

Εξαιρετική οικοδέσποινα αποδείχθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli που “φιλοξένησε»  την αφρόκρεμα του κλάδου LNG στην Αθήνα, όπου διεξήχθη το 22o World LNG Summit το τριήμερο που μας πέρασε. Στην εναρκτήρια ομιλία της, μάλιστα, «έκλεψε την παράσταση»  αποκαλύπτοντας ότι ο πρώτος Τερματικός Σταθμός LNG στην γενέτειρά της Ιταλία τέθηκε σε λειτουργία ακριβώς λίγο πριν γεννηθεί. ¨Μπορώ λοιπόν  να πω μετά λόγου γνώσεως ότι η βιομηχανία LNG είναι…ώριμη, αλλά ακόμα νέα !!», είπε, κάνοντας τον κόσμο να αρχίσει να googlάρει για να λύσει τον γρίφο…

Τα πολυβόλα.. του ομίλου Κοπελούζου

Με ρυθμό πολυβόλου προσθέτει συνεχώς στο χαρτοφυλακιό της νέα φωτοβολταικά πάρκα η Damco Energy του Δημήτρη και Χρήστου Κοπελούζου. Η εταιρεία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για έξι νέα φωτοβολταικά πάρκα (Καλαμπάκα, Βέρμιο, Θήβα), συνολικής ισχύος 454,89 MW. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένα mega φωτοβολταικό ισχύος 400 MW, από τα μεγαλύτερα που σχεδιάζονται σήμερα στη χώρα μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας