Μενού Ροή
Νέο φορτίο με ρωσικό LNG στην Ρεβυθούσα και οι "βόμβες" της Χιροσίμα - Προς κόψιμο και ο Turk Stream; - Ο ..αριθμομνήμων Σκρέκας και ο αναβαθμισμένος Φαραντούρης

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. Αυτή το Σαββατοκύριακο με πλούσιο μετεκλογικό παρασκήνιο.

  • Ο αριθμομνήμων Σκρέκας
  • Όταν η Νέα Δημοκρατία οδηγούσε σε παραίτηση τον Κάπρο
  • Οι «βόμβες» στην Χιροσίμα
  • Πλησιάζει το κλείσιμο του Turkstream;
  • Αποκτούν ξανά λάμψη τα FSRU
  • Το νέο φορτίο ρωσικού LNG
  • Τα 5 φορτία
  • Θα υποστηρίξει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ο Φαραντούρης;
  • Κοινό κτίριο και brand για Protergia και WATT & VOLT;
  • Οι νέες πράσινες εξαγορές της Helleniq Energy

Ο αριθμομνήμων Σκρέκας

Είναι από τις φράσεις, που την παίρνεις και την βάζεις αυτούσια στο βιογραφικό σου, ειδικά εάν το λέει ο Παντελής Κάπρος. «Έχοντας συνεργαστεί, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, με όλους τους Υπουργούς από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα, ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι ο καλύτερος!». Αυτό που πραγματικά όμως έκανε εντύπωση για τον τρικαλινό πολιτικό ήταν μια άλλη του αναφορά, «Πραγματικά  αποτελεσματικός, πρακτικός, με ταχύτητα αποφάσεων και νομίζω ότι είναι και αριθμομνήμων (!) Το λέω με πάσα ειλικρίνεια».

Όταν η Νέα Δημοκρατία οδηγούσε σε παραίτηση τον Κάπρο

Είναι γνωστό ότι ο Παντελής Κάπρος ο νέος υπηρεσιακός Υπουργός Ενέργειας, ήταν σύμβουλος της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του ίδιου του πρωθυπουργού. Είναι λιγότερο γνωστό ότι ήταν ο εμπνευστής του συστήματος για την φορολόγησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και του συστήματος επιδοτήσεων στο ρεύμα. Ήταν επίσης ο συγγραφέας του νομοσχεδίου για τον Κλιματικό Νόμο και του νέου ΕΣΕΚ. Αυτά με την σημερινή Νέα Δημοκρατία, καθώς μια παλαιότερη εκδοχή της το 2004, επί υπουργού Ανάπτυξης Τ.Σιούφα τον είχε οδηγήσει στην παραίτηση από την ΡΑΕ όπου ήταν ο πρώτος πρόεδρος της.

Οι «βόμβες» στην Χιροσίμα

Κάτι που πέρασε στα ψιλά λόγω εκλογών, κατά την πρόσφατη κοινή συνάντηση των χωρών της G7 στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, είναι ότι από κοινού με την ΕΕ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε διαδρομές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες, όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τον εφοδιασμό πέρυσι και προκάλεσε ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη. Ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στους FT όλοι υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κίνηση ήταν «για να διασφαλιστεί ότι οι συνεργάτες δεν θα αλλάξουν γνώμη σε ένα υποθετικό μέλλον».

Πλησιάζει το κλείσιμο του Turkstream;

Ένα προσχέδιο δήλωσης της G7 που είδαν οι Financial Times ανέφερε ότι η ομάδα των κορυφαίων οικονομιών θα μειώσει περαιτέρω τη χρήση ρωσικών ενεργειακών πηγών «συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής του εκ νέου ανοίγματος των λεωφόρων που είχαν κλείσει» τουλάχιστον έως ότου «υπάρξει λύση τη σύγκρουση». Σε αυτή την κατεύθυνση πολλοί εκτιμούν ότι πλησιάζει το κλείσιμο της ροής αερίου και μέσω Turkstream, που φέρνει απρόσκοπτα αέριο και στην Ελλάδα, τον οποίο καλοβλέπουν οι πρόσφατα επανακάμψαντες στην Ρωσική «σφαίρα επιρροής» Βούλγαροι. Η Βουλγαρία περιλαμβάνεται στις χώρες οι οποίες πέρυσι είχαν υποστεί τον πλήρη ρωσικό αποκλεισμό από την παροχή αερίου και κάλυπτε τις ανάγκες της αποκλειστικά από την Ρεβυθούσα.

Αποκτούν ξανά λάμψη τα FSRU

Από όσα αποφασίσθηκαν στην Χιροσίμα, είναι ξεκάθαρο ότι τα εν Ελλάδι προγραμματισμένα έργα LNG που είχαν αρχίσει να χάνουν την λάμψη τους, έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Η αίσθηση που είχε αρχίσει να δημιουργείται ότι οι αγωγοί με ρώσικο φυσικό αέριο κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα επανεκκινήσουν, αποδείχτηκε λανθασμένη. Η Ρωσία είναι ξεκάθαρο ότι αποκόβεται όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο από την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης και αυτή είναι ξεκάθαρο ότι μετά τον καλό φετινό χειμώνα δεν χρειάζεται την Ρωσία. Μόλις ένα 10% της ζήτησης καλύπτεται από Ρωσικό αέριο.

Το νέο φορτίο ρωσικού LNG

Το τελευταίο Ρωσικό ανάχωμα στην Ευρώπη συνεχίζουν να αποτελούν οι νόμιμες αποστολές ρωσικού LNG μέσω του σταθμού που δημιουργήθηκε πέρυσι στην Πορτοβάγια στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής. Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, επισημαίνουν ότι το τελευταίο από τα έξι φορτία με υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδόθηκε στην Ρεβυθούσα τον τελευταίο μήνα με πλοίο προερχόμενο από την εγκατάσταση της Gazprom στην Portovaya έφτασε στον ελληνικό σταθμό FSRU και ξεφόρτωσε την ακριβώς επόμενη μέρα από την διεξαγωγή των εκλογών στις 22 Μαίου, με αγοραστή ελληνική εταιρεία. Η μεταφορά έγινε με το ίδιο πλοίο που είχε γίνει και μια από τις πρώτες παραδόσεις αερίου στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο το Velikiy Novgorod.

Τα 5 φορτία

Για την ιστορία, τον τελευταίο μήνα έχουν παραδοθεί στην Ρεβυθούσα άλλα 5 φορτία. Δύο από τις ΗΠΑ, ένα από την Αλγερία, ένα από την Αίγυπτο και στις 12 Μαίου ένα από την Νορβηγία.

Θα υποστηρίξει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ο Φαραντούρης;

Ο Νικόλας Φαραντούρης από τους στεναχωρημένους την βραδιά των εκλογών. Ωστόσο με άψογη αστική συμπεριφορά, όχι μόνο παραδέχτηκε την ήττα του, αλλά συνεχάρη τον συνυποψηφιό του στην Κεφαλλονιά και εκλεγέντα από την Νέα Δημοκρατία Παναγή Καπάτο. Η επιδοσή του επιβραβεύτηκε με την ενταξή του στην νέα Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα είναι ο μόνος «ενεργειακός» μέλος της ομάδας που θα τρέξει το κόμμα μέχρι τις εκλογές. Μένει να αποδειχτεί εάν θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στις προσεχείς εκλογές, η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική περίοδο ούτε μια φορά δεν ακούσαμε τον κ. Φαραντούρη να επιχειρηματολογεί υπέρ της συγκεκριμένης άποψης, που φαίνεται ότι περιλαμβάνονταν μεταξύ αυτών που στοίχισαν στο εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος.

Κοινό κτίριο και brand για Protergia και WATT & VOLT;

Την μεταφορά Protergia και WATT & VOLT σε ένα κτήριο που θα στεγάζει πλέον συνολικά τον τομέα της λιανικής του ρεύματος, υπό ενδεχομένως ένα νέο κοινό brand, εξετάζει η διοίκηση της Mytilineos. Υπενθυμίζεται πως η εξαγορά έναντι του ποσού των 36 εκατ. ευρώ είχε ανακοινωθεί αρχικά τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, χωρίς έκτοτε να έχουμε ανακοινώσεις για το πώς θα οργανωθεί το νέο αυτό σχήμα και το αν θα παραμείνουν «στο παιχνίδι» και τα δύο brands.

Οι νέες πράσινες εξαγορές της Helleniq Energy

Δύο στρατηγικές συμφωνίες για την εξαγορά ισάριθμων έργων ΑΠΕ πρόκειται να ανακοινώσει στις επόμενες λίγες εβδομάδες, ίσως και στην γενική συνέλευση της 15ης Ιουνίου, η διοίκηση της Helleniq Energy. H μία από τις δύο εξαγορές αφορά σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύπρο, εγκατεστημένης ισχύος περί τα 15 MW.  Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και αυτό που απομένει, είναι η έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ), ώστε να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μικρό θα είναι και το δεύτερο πράσινο έργο που θα εξαγορασθεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας