Μενού Ροή
Ο χρησμός Μυτιληναίου και η αλλαγή πίστας της ΔΕΗ - Το Attica.. πάρτι στον Economist και το πολιτικό ταλέντο Τσούνη

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

- Γιατί «μελώσε» ο Σκρέκας με Χατζηδάκη

- Αλλάζει πίστα η ΔΕΗ

- Ο χρησμός Μυτιληναίου για το φυσικό αέριο

- Το ραντεβού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ιαπωνία

- Attica πάρτι.. στον Economist

- Ο ανήσυχος Τανισκίδης

- Γεννημένος πολιτικός ο αμερικανός πρέσβης

- Σεβιλιάνοι στα αιολικά

Γιατί «μελώσε» ο Σκρέκας με Χατζηδάκη

Μέλι έσταζε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τον προκάτοχό του  στο ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη. Η συνάντηση του «πρώην» και του «νυν»  έγινε στην εκδήλωση για το rebranding της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ορυκτών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), με τον κ. Σκρέκα να εξαίρει τον κ. Χατζηδάκη που -όπως είπε- έθεσε ισχυρές βάσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό και για «μια ενεργειακή πολιτική που δείχνει γρήγορα αποτελέσματα….»

Αλλάζει πίστα η ΔΕΗ

Σημαντικό ορόσημο της εβδομάδας που πέρασε ήταν  ότι «μπήκε στην πρίζα» η ελληνο-γερμανική «φωτοβολταϊκή συμμαχία» των ΔΕΗ και RWE που ακούει στο όνομα ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή και αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» για τον πράσινο μετασχηματισμό της ΔΕΗ.  Μετά το «κλείδωμα» του σχήματος χρηματοδότησης -με κεφάλαια και από το RRF- το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που έχει ήδη επιλεγεί (και είναι ελληνική κατασκευαστική εταιρεία) και είναι θέμα ημερών, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες την άνοιξη. Στο τελικό στάδιο, άλλωστε, είναι και οι κατασκευαστικές εργασίες για το mega-φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαϊδα. Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι σε λίγους μήνες από σήμερα η ΔΕΗ θα έχει «αλλάξει πίστα» από πλευράς πράσινης εγκατεστημένης ισχύος και θα συγκατελέγεται πλέον μεταξύ των leader του κλάδου. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζουμε το «αποτύπωμα» από την πιθανή εξαγορά της Enel Romania, για την οποία αναμένονται νέα εντός του Φεβρουαρίου

Ο χρησμός Μυτιληναίου για το φυσικό αέριο

Ένα από τα θέματα για τα οποία δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την δημοσίευση των -πολύ καλών ομολογουμένως- αποτελεσμάτων της χρήσης του 2022 ήταν το εάν είναι διατηρήσιμη η συνεισφορά στα αποτελέσματα των κερδών από εμπορία φυσικού αερίου που ανήλθαν πέρυσι στα 120 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 13 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.  "Δεν είναι εντυπωσιακό νούμερο, θα δείτε ακόμα μεγαλύτερα στο μέλλον" ήταν η απάντηση του κ. Μυτιληναίου, ο οποίος τόνισε ότι ο κλάδος είναι έτσι δομημένος ώστε τα αποτελέσματά του να μην συναρτώνται με τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Ο ίδιος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ¨το φυσικό αέριο θα είναι κοντά μας για άλλα 20 χρόνια τουλάχιστον". Δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ είχε σχεδόν δαιμονοποιήσει το φυσικό αέριο κατά τον σχεδιασμό της πράσινης μετάβασης. Εως ότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την υποχρέωσε να  "ανακρούσει πρύμναν"....

Το ραντεβού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ιαπωνία

Τι γυρεύει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ιαπωνία ; Γιατί θα δουν την επενδυτική τράπεζα Nomura, και τον όμιλο Itochu Corporation, ο οποίςο έχει παρουσία από το CCS, μέχρι τη προμήθεια LNG, LPG και τη παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων; Μαθαίνουμε ότι στα ραντεβού που θα γίνουν στο Τόκιο θα είναι και με αυτούς τους ομίλους. Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα περιλαμβάνει και άλλα στελέχη από τον ενεργειακό χώρο, όπως τον Παπαλεξόπουλο από τον Τιτάνα, μαζί με μια αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΕΒ, όπως επίσης προέδρων άλλων φορεών, όπως του ΕΒΕΑ...

Attica πάρτι.. στον Economist

Είναι χαρούμενοι και δεν το κρύβουν. Παρασκευή βράδυ στο συνέδριο του Economist, η Intrakat είχε το δικό της τραπέζι. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αλ. Εξάρχου καθόνταν την περισσότερη ώρα στο τραπέζι της Attica Bank, πλαισιωμένος από την διευθύνουσα σύμβουλο Ελ. Βρεττού και τον πρόεδρο της τράπεζας Κώστα Μακέδο. Ο τελευταίος, πρόεδρος και του ΤΜΕΔΕ, φαίνεται ότι προστέθηκε τελευταία στην «παρέα», εγκαταλείποντας μια άλλη «σχέση» αυτή με τους ανθρώπους της Ellington. Φαίνεται ότι όλοι πήραν μια ανάσα, μετά την σχεδόν οριστική κάλυψη της αύξησης από την ομάδα των επιχειρηματιών Εξάρχου, Μπάκου και Καυμενάκη, που δημιουργούν με γοργά βήματα την Πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στην χώρα.

Ο ανήσυχος Τανισκίδης

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της πέμπτης, που σύντομα θα γίνει έκτη σε μέγεθος τράπεζα στην χώρα, της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης, ήταν κάτι παραπάνω από ανήσυχος από τυχών πολιτική εμπλοκή που θα επηρεάσει την οικονομία στις εκλογές που έρχονται. Είχε προηγηθεί η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος επέμενε σε κάτι περίεργες λύσεις που θα διατάξει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής της κάλπης..

Γεννημένος πολιτικός ο αμερικανός πρέσβυς

Αυτός που θα εκλεγόνταν με την μια με όποιο κόμμα και αν κατέβαινε στις προσεχείς εκλογές είναι αναμφισβήτητα ο αμερικανός πρέσβυς στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Όπως είπε η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη την τελευταία τριετία και το είπε δυο φορές.. χειροκροτούμενος για να προσθέσει «και υπόσχομαι μεγαλύτερη ανάπτυξη» με αποτέλεσμα να αποθεωθεί. Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των λύσεων, καθώς «δεν ξέρω το θα γινόταν χωρίς την Ελλάδα, Βουλγαρία σε ότι αφορά την παροχή φυσικού αερίου». Ενώ για όσους αναρωτιούνται τι κάνουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα θύμισε ότι το 60% του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που εισάγεται στην χώρα μας είναι αμερικανικό.

Σεβιλιάνοι στα αιολικά

Νέος παίκτης στα αιολικά. Η Pindo Wind, θυγατρικός βραχίονας του ισπανικού ομίλου Grupo Afronta που ιδρύθηκε το 2008 με έδρα την Σεβίλλη είναι η τελευταία προσθήκη ξένου επενδυτή στην εγχώρια αγορά αιολική ενέργειας. Ήδη τρέχει έργα άνω των 180 MW, σε Τρίκαλα Ροδόπη και Ιωάννινα. Το βασικό πεδίο της Grupo Afronta είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων, δικτύων οπτικών ινών, λύσεις GIS (Geographic Information System), ενώ εργάζεται πλέον εντατικά στον χώρο των Smart Cities, εμπνευσμένο από το aGIS σχεδιασμένο για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας