Μενού Ροή
Ο διαγωνισμός Κάπρου και ποια μεγάλα ονόματα βρίσκονται στην ουρά για τις μπαταρίες - Γιατί ο Μυτιληναίος θέλει να αλλάξει έδρα και ο γκουρού Πάρις Μουράτογλου - Άδωνις για το Eνέργειας;

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. 

  • Ο διαγωνισμός του Κάπρου
  • Ποιοί συνωστίζονται στην ουρά;
  • Οι 2+1 φόβοι των παραγωγών στα φωτοβολταικά
  • Ο γκουρού των ΑΠΕ και οι αρνητικές τιμές
  • Γιατί τελικά θέλει να φύγει;
  • Στην Νέα Δημοκρατία για τον Μυτιληναίο
  • Η ενέργεια θέλει τον Άδωνι της
  • Τα αιολικά της Deutsche Aeolia

Ο διαγωνισμός του Κάπρου

Δύο θέματα βρίσκονται μπροστά - μπροστά στην ατζέντα του Παντελή Κάπρου. Ενεργειακή επάρκεια ενόψει θέρους και μπαταρίες. Ακριβώς επειδή δεν πρέπει να χαθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας έχει ήδη συναντηθεί με τη ΡΑΑΕΥ για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει γρήγορα ο πρώτος διαγωνισμός, ισχύος 400 μεγαβάτ.

Πότε; Έως τις 15 Ιουνίου το αργότερο η προκήρυξη, λένε οι πληροφορίες, ώστε αρχές Ιουλίου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και αρχές Αυγούστου να έχουν κατακυρωθεί τα έργα που θα προκριθούν. Η υπηρεσία που τον έχει αναλάβει έχει ανεβάσει ταχύτητες, καθώς τα 200 εκατ ευρώ της επενδυτικής ενίσχυσης θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προθεσμίες είναι πολύ σφιχτές. Διαφορετικά θα χαθούν χρήματα.

Ποιοί συνωστίζονται στην ουρά;

Από τη Mytilineos, την ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Intrakat, την Helleniq και την More (Motor Oil) μέχρι τις γαλλικές Akuo και Voltalia, την πορτογαλική EDRP και την γερμανική ABO. Ολοι τους και αρκετοί ακόμη έχουν εγκεκριμένες άδειες αποθήκευσης.

Τα όσα είπε ο επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της Mytilineos, Γιάννης Καλαφατάς, χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της προ ημερών Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. «Στην Ελλαδα κοιτάζουμε δικά μας έργα μπαταριών, της τάξης των 1.000 μεγαβατ. Εννοείται ότι θα συμμετάσχουμε στο πρώτο διαγωνισμό», ανέφερε για να θυμήσει ότι η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κατασκευαστής έργων μπαταρίας στην Μ. Βρετανία. Δύο μάλιστα πελάτες της θέλουν κατ’ αποκλειστικότητα τα έργα τους να κατασκευάζονται από την Mytilineos.

Οι 2+1 φόβοι των παραγωγών στα φωτοβολταικά

Οσο η εταιρεία επεκτείνεται στις ΑΠΕ, τόσο μπαίνει πιο πολύ σε βάθος στα μυστικά αυτής της αγοράς. Εκτός από τις αρνητικές τιμές, δύο είναι ακόμη οι μεγάλοι φόβοι των παραγωγών ΑΠΕ και ειδικά όσων κάνουν φωτοβολταικά, είπε την Πέμπτη ο Ευ.Μυτιληναίος. Ο ένας είναι το κόστος των πάνελς, όπου μπορεί να έχει μειωθεί η τιμή τους, ωστόσο είχε προηγηθεί μια πολύ μεγάλη αύξηση. Ο δεύτερος είναι οι καθυστερήσεις. Καθοριστικό για ένα φωτοβολταικό να γίνεται στην ώρα του. Όταν καθυστερείς να παραδώσεις ένα φωτοβολταικό, χάνεις έσοδα παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας πολλών ημερών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, χάνεις έσοδα ίσα με την παραγωγή ρεύματος 10 ωρών την ημέρα, με μηδενικό κόστος πρώτης υλης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό επομένως τα έργα ΑΠΕ να γίνονται on budget και φυσικά on time.

Ο γκουρού των ΑΠΕ και οι αρνητικές τιμές

Ο τρίτος φυσικά μεγάλος φόβος λέγεται αρνητικές τιμές. Το φαινόμενο όπου οι τιμές μηδενίζουν όταν η ζήτηση ρεύματος είναι χαμηλή, π.χ. τα Σαββατοκύριακα και ταυτόχρονα η παραγωγή από ΑΠΕ είναι πολύ υψηλότερη από τις ανάγκες της χώρας, ενώ οι εξαγωγές καθίστανται αδύνατες (λόγω ελλειπών διασυνδέσεων, κλπ). Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε μάλιστα ότι άκουσε για πρώτη φορά να μιλούν για αρνητικές τιμές πριν από πάρα πολλά χρόνια, από τον γκουρού των ΑΠΕ, Πάρι Μουράτογλου, ο οποίος συμμετέχει με 50% στην TOTAL Eren και τώρα πουλάει το μερίδιό του.

Γιατί τελικά θέλει να φύγει;

Αναρωτιέστε γιατί η Mytilineos θέλει να αλλάξει έδρα. Διαβάσατε πολλά τις τελευταίες ημέρες, για τις πιέσεις των μετόχων της που θεωρούν ότι η μετοχή της απαξιώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, ότι οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες στην Ελλάδα απ' ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, ωστόσο μια απάντηση στο ερώτημα ακούει στον όρο Leverage ratio.

Είναι ο δείκτης μόχλευσης που αξιολογεί την ικανότητα μιας εταιρείας να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οσο πιο κοντά στο μηδέν βρίσκεται ο δείκτης, τόσο αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει χαμηλό χρέος, κοντά στο μηδέν. Το όριο του δείκτη όπου οι επενδυτικοί οίκοι δίνουν σε μια εταιρεία επενδυτική βαθμίδα είναι το 1,5. Η Mytilineos έχει 1 και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το όριο βάσει του οποίου αποκτά μια εταιρεία επενδυτική βαθμίδα, μεταξύ άλλων, επειδή έχει την έδρα της σε χώρα χωρίς βαθμίδα. Είναι πολύ δύσκολο για μια εταιρεία να πάρει βαθμίδα όταν δεν την έχει αποκτήσει η χώρα στην οποία έχει την έδρα της. Ο αντίλογος βέβαια εδώ είναι πως όλα δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους η Ελλάδα θα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα...

Στην Νέα Δημοκρατία για τον Μυτιληναίο

Στην Νέα Δημοκρατία τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, τα εισέπραξαν περισσότερο ως έκκληση για συνεννόηση και συνεργασία, παρά ως απειλή, ενόψει της πιθανής νέας διακυβέρνησης. Ουδέτεροι παρατηρητές των γεγονότων, δεν θα απέκλειαν μια προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών..

Η ενέργεια θέλει τον Άδωνι της

Προσωπική άποψη της στήλης είναι ότι ο κλάδος της ενέργειας με τα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, τα πολλά ισχυρά "εγώ" των επιχειρηματιών και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που δημιουργούνται, χρειάζεται έναν άνθρωπο με τεράστιες συνθετικές ικανότητες προκειμένου να τα διαχειριστεί. Στο πολιτικό φάσμα, η εμπειρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έδειξε ότι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το έδειξε με τον χειρισμό της υπόθεσης των ναυπηγείων, το έδειξε με την διάσωση δεκάδων επιχειρήσεων, το έδειξε με το πως υποδέχτηκε ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούσαν έναν έντιμο συνομιλητή στην Ελλάδα. Με τις εντάσεις που ήδη υπάρχουν, τα διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και με τις προκλήσεις, προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ άλλον καλύτερο για Υπουργό Ενέργειας..

Τα αιολικά της Deutsche Aeolia

Στο μακρινό Φεβρουάριο του 2013 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε στην Βουλή κατά της κυβέρνησης Σαμαρά, γιατί δεν προχωρούσαν οι αιτήσεις της Deutsche Aeolia. Στο ιδιαίτερα φιλόδοξο joint venture του ομίλου Γκρίσιν με τη Deutsche Bank, όπου συμμετείχαν με 20% και 80% αντίστοιχα, είχαν εναντιωθεί τοπικές κοινωνίες, ενώ κατά είχε ταχθεί και ομάδα βουλευτών του ΣYPIZA -μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής του τομέα ενέργειας- καταθέτοντας ερώτηση στη Bουλή… Ακολούθησε η μακρά κρίση στην Άλφα Γκρίσιν που οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της με συνέπεια πλέον τα έργα και η ίδια η εταιρεία να έχουν περάσει πλέον στα χέρια της γερμανικής πλευράς. Από τότε δεν είχε γίνει σχεδόν τίποτα. Με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΑΕΥ ξεπάγωσαν  τα δύο αιολικά της στην Πελοπόννησο, το ένα ισχύος 16 MW στη θέση «Προφήτης Hλίας-Παλαιόπυργος» της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου του Δήμου Nότιας Kυνουρίας στην Αρκαδία και η δεύτερη για αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW στη θέση Μαδαρη-Παλαιολόγου των Δήμων Ευρώτα και Ν. Κυνουρίας, Λακωνίας και Αρκαδίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας