Ο Unabomber βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στους Δελφούς και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε ότι συζητήθηκαν από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο, πλησίον του ομώνυμου Μαντείου που "παλαιότερα" ..μεσουρανούσε μια Πυθία.
- Έρχεται η κοινοπραξία RWE-Helleniq Energy για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
- Οι αποκαλύψεις Malinov για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
- Η πληθωρική παρουσία του Ζόραν Ζάεφ
- Ακούει κανείς τα μηνύματα της αγοράς;
- Σέρνονται οι ..διάδρομοι
- Σέρνεται και η ..αποθήκευση
- Οι περικοπές ..θέλουν αποθήκευση
- 2 δις.Χ 7 χρόνια: 14 δις. χρηματοδοτήσεις για πράσινη μετάβαση
- Συμπέρασμα: Ναι μεν αλλά
- Οι μεταγραφές του ΑΔΜΗΕ
Έρχεται η κοινοπραξία RWE-Helleniq Energy για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Πολλές και ενδιαφέρουσες ενεργειακές ειδήσεις «βγήκαν» κατά τις σχετικές συνεδρίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έλαβαν χώρα την Παρασκευή: Μεταξύ αυτών ξεχώρισε η αποκάλυψη του επικεφαλής της γερμανικής RWE για την Ελλάδα Κώστα Παπαμαντέλλου ότι σύντομα θα ιδρυθεί η κοινοπραξία RWE-Helleniq Energy (που είχε ανακοινωθεί πέρυσι) για την από κοινού σύμπραξη στον κλάδο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα. Έτσι ο γερμανικός κολοσσός «παίρνει θέση» για να είναι δραστηριοποιηθεί στον κλάδο μόλις ξεκαθαρίσει η «στρατηγική του κράτους που πρέπει να ενθαρρύνει μεγάλες επενδύσεις, τουλάχιστον 500 ΜW για ένα κοινοπρακτικό σχήμα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Οι αποκαλύψεις Malinov για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την ιστορία του FSRU της Αλεξανδρούπολης -που είναι και αποκαλυπτική των δραστικών αλλαγών στον γεωπολιτικό χάρτη και τις των μετακινήσεων των…«ενεργειακών τεκτονικών πλακών» των Βαλκανίων τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε ο επικεφαλής του βουλγαρικού ΔΕΣΦΑ Bulgartransgaz, Vladimir Malinov από τους Δελφούς. Είπε λοιπόν ο κ. Malinov ότι όταν τον επισκέφθηκε δέκα χρόνια πριν ο επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου (ιθύνων νους του FSRU) Δημήτρης Κοπελούζος και του περιέγραψε το σχέδιό του, εκείνος σκέφτηκε «Μα τι μου λέει τώρα αυτός ο τύπος ;» Όπως εξήγησε, «Η Βουλγαρία τροφοδοτούνταν τότε από το φθηνό ρωσικό αέριο αγωγών -που κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας κατά 95%- και η ιδέα του FSRU του είχε φανεί μη ρεαλιστική. Στη συνέχεια βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε τα πράγματα άλλαξαν και η Bulgartransgaz έγινε μέτοχος της Gastrade που υλοποιεί το FSRU, το οποίο μαζί με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB θεωρούνται πυλώνες για την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου για όλες τις χώρες των Βαλκανίων και σημείο αφετηρίας του «Κάθετου Διαδρόμου» Νότου-Βορρά που -εάν υλοποιηθεί- θα δημιουργήσει έναν νέο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή όδευση Ανατολής-Δύσης…
Η πληθωρική παρουσία του Ζόραν Ζάεφ
Ενας από τους ξένους αξιωματούχους που έκλεψε την παράσταση με την πληθωρική του παρουσία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός τη Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ο οποίος ήρθε από τα Σκόπια στους Δελφούς….με μηχανή μεγάλου κυβισμού με πινακίδες που φέρουν τα αρχικά του, ΖΖ, με ττο ταξίδι να ξεκινά από τις 22 Απριλίου. Ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι σύντομα «πέφτουν» οι υπογραφές μεταξύ της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και της ΔΕΗ για την υλοποίηση του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στο Cebren -επένδυση ύψους 1,2 δις. ευρώ για την οποία η ΔΕΗ ήταν η μόνη από τους αρχικά ενδιαφερόμενους που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια στην σημαντική συνεισφορά μεγάλων ελληνικών ομίλων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Βόρειας Μακεδονίας τον χειμώνα που πέρασε, με τον MYTILINEOS να προμηθεύει τη χώρα με λιγνίτη και την Helleniq Energy πετρέλαιο.
Ακούει κανείς τα μηνύματα της αγοράς;
Όποιος άκουσε τα μηνύματα που εξέπεμψαν από το φόρουμ των Δελφών οι άνθρωποι της ενεργειακής αγοράς και όσοι χειρίζονται κρίσιμους τομείς, όπως τα δίκτυα, θα έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στον χώρο, όπως συχνά θέλει να τα παρουσιάζει ο πολιτικός κόσμος.
Σέρνονται οι ..διάδρομοι
«Οι αγορές ενέργειας πρέπει να επανασχεδιαστούν, αν αυτό δεν συμβεί, θα δούμε πράγματα που δεν θα μας αρέσουν», είπε ο Γιάννης Καλαφατάς, επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της Mytilineos, αναφερόμενος σε τυχόν μελλοντικές κρίσεις και στην γνωστή συζήτηση που σέρνεται μήνες τώρα στους ευρωπαικούς διαδρόμους για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς κάποια κατάληξη.
Σέρνεται και η ..αποθήκευση
«Ας είμαστε ειλικρινείς όταν συζητάμε για την πράσινη μετάβαση. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι θα υπάρξει εκ των πραγμάτων ένα κενό ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και μέχρι να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ωριμάσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης», είπε από την πλευρά του ο Μ.Μανουσάκης, ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να θέλει να γίνει εξαγωγική δύναμη στην πράσινη ενέργεια, όταν την ίδια στιγμή δεν έχει καταφέρει να επιλύσει το θέμα της εγχώριας πλεονάζουσας παραγωγής, την οποία και αναγκάζεται να περικόπτει.
Οι περικοπές ..θέλουν αποθήκευση
«Με τη συχνότητα περικοπών ισχύος που επιβάλλονται στις ΑΠΕ να έχει αυξηθεί σημαντικά, το ζήτημα της αποθήκευσης έχει γίνει πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ», ανέφερε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής της Enel Green Power, ο οποίος δεν έκρυψε την συγκρατημένη του αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων του 2030.
2 δις.Χ 7 χρόνια: 14 δις. χρηματοδοτήσεις για πράσινη μετάβαση
«Η πράσινη μετάβαση γίνεται μια όλο και πιο σύνθετη άσκηση. Οι τράπεζες υπολογίζουν ότι θα πρέπει να δίνουν 2 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις κάθε χρόνο έως και το 2030, ωστόσο τα κόστη έχουν αυξηθεί σημαντικά, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη λιγότεροι έχουν πλέον πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», ήταν το καμπανάκι από τον Θοδωρή Τζούρο, επικεφαλής του investment banking της Τράπεζας Πειραιώς.
Ένα συμπέρασμα και ένα ερώτημα
Συμπέρασμα; Ναι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει hub, αλλά πρώτα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία των νέων διεθνών διασυνδέσεων μεταφοράς ρεύματος. Ναι, οι επιδόσεις της Ελλάδας στις ΑΠΕ είναι αξιοθαύμαστες, αλλά μέχρι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης, οι περικοπές πράσινης ενέργειας θα συμβαίνουν με ολοένα και εντονότερο ρυθμό. Ναι, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά δεν πρέπει να απογοητευτούμε αν πχ οι πρώτες γεωτρήσεις δεν βρουν κοιτάσματα. Ναι, η ΕΕ θέλει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, αλλά δεν «στρίβει» εύκολα μια ολόκληρη ήπειρος, το ενεργειακό μοντέλο της οποίας, έχει στηθεί εδώ και 30 χρόνια, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι προσανατολισμένο στα ορυκτά καύσιμα.
Ευκαιρίες για την πράσινη ανάπτυξη, υπάρχουν πολλές, αλλά ακόμη περισσότεροι είναι οι αστερίσκοι και οι κίνδυνοι. «Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολικοί πανηγυρισμοί όταν μιλάμε για την πράσινη μετάβαση, ούτε φυσικά φόβος, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, χρειάζεται η εγρήγορση όλων, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.
Ερώτημα: Ακούει κανείς τα μηνύματα της αγοράς; Η’ το μόνο που μας νοιάζει είναι μόνο το πόσο χαμηλά τιμολόγια λιανικής σε σχέση με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης καταφέραμε να πετύχουμε για τους έλληνες καταναλωτές, λόγω των επιδοτήσεων;
Οι μεταγραφές του ΑΔΜΗΕ
Με δυο νέα υψηλόβαθμα στελέχη -αφού αμφότεροι έχουν καταλάβει θέσεις Γενικών Διευθυντών- έχει εμπλουτίσει ο ΑΔΜΗΕ την διοικητική του ομάδα. Ο πρώτος είναι ο προερχόμενος από τον ΔΕΔΔΗΕ Κωνσταντίνος Αγαθάκης (όπου είχε θητεύσει στη θέση Γενικού Διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών), με πολυετή εμπειρία στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, κατέχοντας διοικητικές θέσεις ενισχυμένης ευθύνης στη Vodafone και συγκεκριμένα στον τομέα των προμηθειών και εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δεύτερος -που τοποθετείται στη θέση του Γενικού Διευθυντή Ρυθμιστικής Πολιτικής που προκηρύχθηκε πρόσφατα- είναι ο προκάτοχος του νυν προέδρου της ΡΑΑΕΥ Αθ. Δαγούμα, δηλαδή ο πρώην επικεφαλής της ΡΑΕ που είχε διοριστεί το 2015, Νίκος Μπουλαξής. Ο κ, Μπουλαξής είναι διδάκτωρ του ΕΜΠ που γνωρίζει όσο λίγοι τα ρυθμιστικά θέματα, καθώς είναι υπηρεσιακό στέλεχος της ΡΑΕ από το 2001 και προτού αναλάβει τα ηνία της Αρχής ήταν ο επικεφαλής της Ομάδας Ηλεκτρικών Συστημάτων.