Μενού Ροή
Οι εκνευρισμένοι αλλά με υπερκέρδη βιομήχανοι - Ο ΑΔΜΗΕ και o Euroasia - Μητσοτάκης με Αλ Σίσι και στην μέση Κοπελούζος

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Εκνευρισμένοι οι βιομήχανοι από τις καθυστερήσεις
  • Το οξύμωρο των υπερκερδών της βιομηχανίας
  • Το συμβαίνει με την συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στον Euroasia;
  • Μητσοτάκης – Αλ Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση
  • Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ
  • Ενεργειακές επισκέψεις σε Πτολεμαίδα 5 και ΔΕΣΦΑ
  • Μόνος ο Στεφάτος στο Κάιρο

Eκνευρισμένοι οι βιομήχανοι από τις καθυστερήσεις

Εκνευρισμός μαθαίνω ότι επικρατεί στους κόλπους των βιομηχάνων εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του πλαφόν  στα PPA (μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ρεύματος)  φυσικής παράδοσης. Μεγάλοι όμιλοι των οποίων οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου με τη ΔΕΗ έχουν λήξει στο τέλος του 2022 βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, όμως υπογραφές δεν μπορούν να «πέσουν» χωρίς τη ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας απαιτεί και άλλα βήματα (εφαρμοστική απόφαση, αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΧΕ κλπ.) που θα πάρουν κάποιους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι  όσο αργεί η ρύθμιση, τόσο παρατείνεται η περίοδος έκθεσης των εταιρειών στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και σε τιμολόγια σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το οξύμωρο των υπερκερδών της βιομηχανίας

Προκαλούν όχι μόνο τους προμηθευτές ρεύματος αλλά και κυβερνητικά στελέχη, οι διαμαρτυρίες των βιομηχάνων για το ενεργειακό κόστος, όταν η κερδοφορία τους το 2022 συνεχίστηκε απτόητη, χωρίς να υπάρχει συζήτηση για φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών τους. Ενδεικτικά στο ενιάμηνο, τα κέρδη μετά από φόρους της Elvalhalcor αυξήθηκαν στα 164,8 εκ. ευρώ και ήταν υψηλότερα κατά 35%, της Cenergy κατά 44% στα 44,1 εκ. ευρώ, της Τιτάν κατά 6,8% στα 234,5 εκ. ευρώ.

Τι συμβαίνει με την συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στον Euroasia;

Τι συμβαίνει με την είσοδο του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, της κυπριακής εταιρείας που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου;  Ο ΑΔΜΗΕ κοινοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει με ποσοστό 25% στον EuroAsia και απέστειλε Letter of Intent οι όροι του οποίου έγιναν αποδεκτοί από την κυπριακή πλευρά.  Έκτοτε όμως επικρατεί στασιμότητα που δημιουργεί προβληματισμό για την εξέλιξη του έργου, πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι η συμβολή του Διαχειριστή -με προσφορά τεχνογνωσίας- υπήρξε καθοριστική για να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ του έργου από κονδύλια της ΕΕ μέσω του Ταμείου Connecting Europe Facility.

Μητσοτάκης – Αλ Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση

Και μια και πιάσαμε τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, καταγράφουμε την έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στο για το έργο GREGY, δηλαδή τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (μέσω Αττικής) που υλοποιεί η Elica του Ομίλου Κοπελούζου. Το project που θα ανοίξει έναν μεγάλο διάδρομο «πράσινης» ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής αποτέλεσε ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι στην τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες, ενώ η πρόοδός του παρουσιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον παρουσία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του γνωστού και μη εξαιρετέου Geoffrey Pyatt. H ταχεία ωρίμανση του έργου αποτελεί στοίχημα καθώς ταυτόχρονα «ωριμάζουν» και άλλα έργα με την ίδια στόχευση. Για παράδειγμα, πρόσφατα πρόταση για διασύνδεση κατέθεσε στην Αίγυπτο και η Ιταλία (με τη Ρώμη να αναλαμβάνει μάλιστα και τη χρηματοδότηση όλων των μελετών), ενώ στο παιχνίδι θα μπορούσε να μπει και η Μαδρίτη, πολλώ δε μάλλον εάν ληφθεί υπόψη ότι οι δυο «παλιές» διασυνδέσεις της Ισπανίας με το Μαρόκο είναι προς το παρόν οι μοναδικές που συνδέουν τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρισμού της Ευρώπης με τη Β. Αφρική

Ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο Κανονισμός Τιμολόγησης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.  Θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το μοντέλο τιμολόγησης των νέων υπηρεσιών που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ, όπως το truck loading (εκφόρτωση φυσικού αερίου από τον ειδικό σταθμό της Ρεβυθούσας που ξεκίνησε να λειτουργεί το φθινόπωρο και μεταφορά του μέσω ειδικών φορτηγών σε μέρη όπου δεν υπάρχει δίκτυο) και το small scale LNG (προβλήτα για τον ανεφοδιασμό πλοίων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG). Ένα νέο σημαντικό στοιχείο του νέου Κανονισμού είναι επίσης ότι θα προβλέπει «μπόνους» για τα καινοτόμα έργα, που θα προστίθεται στις κεφαλαιουχικές δαπάνες που ανακτώνται από τον ΔΕΣΦΑ.

Ενεργειακές επισκέψεις σε Πτολεμαίδα 5 και ΔΕΣΦΑ

Την τιμητική της έχει τον Φεβρουάριο η Δυτική Μακεδονία από πλευράς υψηλών επισκεπτών και εγκαινίων κρίσιμων υποδομών. Το διήμερο 13-14 θα επισκεφθεί την περιοχή ο Πρωθυπουργός ως επικεφαλής μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, ο οποίος μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί (δεν θα εγκαινιάσει) και την λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαϊδα 5» που μπαίνει σε εμπορική λειτουργία τον επόμενο μήνα. Ήδη όμως εγχέει ρεύμα στο Σύστημα -ούσα στο τελικό στάδιο των δοκιμών- και συνέβαλε στην ομαλή λειτουργία  του κατά τις μέρες της «Μπάρμπαρα». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Φεβρουαρίου ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει ειδική εκδήλωση στην Κοζάνη για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τον αγωγό  φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, ένα τα σημαντικά έργα για τον μετασχηματισμό της περιοχής μετά το σβήσιμο των φουγάρων των παλαιών λιγνιτικών μονάδων.

Μόνος ο Στεφάτος στο Κάιρο

Σε κανονικές συνθήκες, εάν δηλαδή δεν ήμασταν σε προεκλογική περίοδο, η ελληνική συμμετοχή στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό συνέδριο της περιοχής μας, το EGYPS στην Αίγυπτο, θα ήταν σε επίπεδο υπουργού Ενέργειας. Αλλά ο Κώστας Σκρέκας, λόγω της επίσκεψης Μητσοτάκη τη Δεύτερα και τη Τρίτη στη Δ. Μακεδονία, θα το συνοδεύει κατά την επίσκεψη στη νέα μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V. Το ίδιο και η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σούκου. Και στο Κάιρο ποιοι θα πάνε; Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφατος είναι η απάντηση. Στο πιο μεγάλο πετρελαικο συνέδριο στη περιοχή μας, όπου συμμετέχουν όλες οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσογειο, ο κ Στεφατος θα παρουσιάσει τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ερευνητικό πρόγραμμα, κυρίως όμως θα έχει συναντήσεις με CEOs μεγάλων ξένων οίκων. Περισσότερα προσεχώς...

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας