Μενού Ροή
Οι "φρουροί της Επανάστασης" και η Helleniq Energy - Η ξηρασία απειλεί τις τιμές του ρεύματος και η σκακιέρα Κοπελούζου-Borgeas - Το γενικό ξεβόλεμα στην ΔΕΠΑ Υποδομών

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Φουντώνει η μάχη για το καλώδιο Αιγύπτου-Ελλάδας
  • Τι ήθελε να πει ο Borgeas
  • Τα δυνατά τους χαρτιά
  • Κατάσχεση από τους Φρουρούς της Επανάστασης στη Helleniq Energy;
  • Καλοκαίρι με ψηλές τιμές και διακοπές ρεύματος ; 
  • Ουδείς ασχολείται
  • Το καμπανάκι Σιάμισιη
  • Οι αλλαγές Italgas στην ΔΕΠΑ Υποδομών
  • Η μετακίνηση Μπακούρα και τα μηνύματα

Φουντώνει η μάχη για το καλώδιο Αιγύπτου-Ελλάδας

Φουντώνει αντί να εκτονώνεται η μάχη των δύο σχημάτων που θέλουν να αναπτύξουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Όποιος - πλευρά Gregy-Κοπελούζου - ανέμενε ότι η αμερικανικών συμφερόντων Greece-Africa Power Interconnector του Andreas Borgeas θα ήταν εύκολος αντίπαλος, διαψεύστηκε. Οι δύο πλευρές είναι σαν να παίζουν σκάκι. Την ημέρα που ο πρώην αμερικανός γερουσιαστής Borgeas μιλούσε στο Bloomberg για την ελκυστικότητα του δικού του σχεδίου, στην Ελλάδα ο ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωνε την πιθανότητα συμμετοχής στο ανταγωνιστικό project της Gregy με ποσοστό 33,3%.

Τι ήθελε να πει ο Borgeas

Ο Borgeas στο Bloomberg είναι ξεκάθαρο, ότι ήθελε να πει πως η δική του πρόταση έχει βρει ήδη τα λεφτά, δηλαδή την χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε, «έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αρκετούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών, όπως η McDermott International Ltd. με έδρα το Χιούστον, η οποία έχει δηλώσει ότι θα παρέχει «μηχανική και κατασκευή καθοδήγηση» στο έργο». Η άλλη επενδυτική πρόταση περιμένει την DG Energy της Κομισιόν να αποφανθεί αν το έργο θα ενταχθεί στην short list των PCI/PMI και άρα να επιχορηγηθεί με ευρωπαϊκά χρήματα. ΄

Τα δυνατά χαρτιά των δύο προτάσεων

Στο πρακτικό κομμάτι, η μια πρόταση περιλαμβάνει την διασύνδεση μέσω Κρήτης, του Borgeas, και η άλλη της Gregy παρακάμπτει την Κρήτη. Ο ΑΔΜΗΕ που θα συμμετάσχει στο δεύτερο επενδυτικό πρόγραμμα λέει ότι το σύστημα της Κρήτης, που ο ίδιος λειτουργεί, δεν αντέχει το Αιγυπτιακό καλώδιο. Οι αμερικανοί ωστόσο μιλάνε για πολλές επιπλέον επενδύσεις στο νησί, κάνοντας λόγο για εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινου υδρογόνου που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Κρήτη. Είναι δυνατόν να είναι έτοιμοι να ρίξουν πολλά λεφτά στην Κρήτη και εμείς (ο ΑΔΜΗΕ) να τα μπλοκάρουμε; Από την άλλη πλευρά, το πιο δυνατό ωστόσο χαρτί της πρότασης GREGY είναι πιθανότατα ο ίδιος ο επικεφαλής του project ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, με τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και την σημαντική εγχώρια δυναμική του. Η άλλη ωστόσο πλευρά έχει  Αποτέλεσμα: Θα γίνει μάχη.

Κατάσχεση από τους Φρουρούς της Επανάστασης στη Helleniq Energy;

Την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 και Μαρτίου 2012 η σημερινή Helleniq Energy προμηθεύτηκε όπως έκανε και πριν από αυτό το διάστημα αργό πετρέλαιο από το Ιράν. Όποιος θυμάται μετά από τον Μάρτιο του 2012 εφαρμόσθηκαν οι δυτικές κυρώσεις προς την συγκεκριμένη χώρα. Η πληρωμή ωστόσο εκείνων των τελευταίων ποσοτήτων που έφεραν στην Ελλάδα τα τότε ΕΛΠΕ, δεν έγινε ποτέ, λόγω της μη αποδοχής πληρωμών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα προς Ιρανικές τράπεζες και κυβερνητικές εταιρείες. Την περίοδο αναστολής των κυρώσεων από 16 Ιανουαρίου 2016 έως τις 8 Μαΐου 2018, άρχισε πάλι ο όμιλος να πληρώνει, αλλά όχι όλο το ποσό. Οι ΗΠΑ στις 8 Μαΐου επανήλθαν με νέες κυρώσεις και μια σημαντική οφειλή περίπου 104 εκατομμυρίων ευρώ έμεινε σε εκκρεμότητα. Τώρα μαθαίνω ότι μέσω τρίτης χώρας οι «Φρουροί της Επανάστασης» επιχειρούν την είσπραξη του εν λόγω ποσού με την διαδικασία της κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στον μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο της χώρας.

Καλοκαίρι με ψηλές τιμές και διακοπές ρεύματος ;

Η νέα μεγάλη απειλή για την Ευρώπη λέγεται ξηρασία. Στην Γαλλία το ζήτημα πυροδότησε πρόσφατα συγκρούσεις, καθώς πολλά χωριά δυσκολεύονται να παράσχουν νερό στους κατοίκους τους. Η ροή στον Πάδο, στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ιταλίας έχει υποχωρήσει στα χαμηλά του Ιουνίου 2022. Και στην Καταλονία, ένας βασικός από ταμιευτήρας συρρικνώνεται. Τι σημαίνει χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή ρεύματος ενόψει θέρους ; Ελλείψεις στην ενέργεια, η οποία θα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλες ακριβότερες μορφές, όπως φυσικό αέριο, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για το συγκεκριμένο καύσιμο και άρα σε άνοδο των τιμών χονδρικής.

Ουδείς ασχολείται

Πότε μπορεί να συμβούν όλα  αυτά; Αν οι υψηλές θερμοκρασίες έρθουν πρόωρα, ακόμη και από τον επόμενο μήνα. Και μπορεί στην Ευρώπη να έχει σημάνει συναγερμός, ωστόσο εδώ, ζαλισμένοι από τον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας, κανείς δεν ασχολείται. Οι πολιτικοί μιλούν για θέματα της προηγούμενης δεκαετίας που τα έχει λύσει η ζωή, όπως εάν πρέπει ή δεν πρέπει να είναι κρατική η ΔΕΗ. Επομένως; Εφόσον βιώσουμε πανευρωπαϊκά ένα πρόωρα θερμό καλοκαίρι, με υψηλές δηλαδή θερμοκρασίες, το πρόβλημα θα εμφανιστεί στην Ελλάδα ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Στο κακό σενάριο, θα δούμε μέσα στον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου, άνοδο στις τιμές χονδρικής και ακριβές εισαγωγές ρεύματος.

Το καμπανάκι Σιάμισιη

Είμαστε προετοιμασμένοι; Έχουμε επαρκή λιγνιτικά αποθέματα; Ασχολείται κανείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Κι όμως, κάποιοι έχουν κρούσει το καμπανάκι. Τα είπε στο φόρουμ των Δελφών, ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας για τις δυνητικές απειλές του ενεργειακού συστήματος το καλοκαίρι από τυχόν προβλήματα ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Αναφέρθηκε στον ήπιο χειμώνα που βίωσε η Ευρώπη, χωρίς πολλές βροχές και χιονοπτώσεις, κάνοντας πολλούς να πιστέψουν οτι τα δύσκολα βρίσκονται πίσω, ωστόσο οι περιπέτειες μας ίσως να μην έχουν τελειώσει. Διότι, με μισοαδειους τους υδάτινους ταμιευτήρες και περιορισμένη των διαθεσιμότητα των πυρηνικών εργοστασίων, τι πιστεύετε οτι θα συμβεί στις τιμές σε περίπτωση ενος πρόωρα θερμού καλοκαιριού; Ενα πρόβλημα με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις, πόσο μάλλον εάν εμφανιστεί στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου...

Οι αλλαγές Italgas στην ΔΕΠΑ Υποδομών

Στην ΔΕΠΑ Υποδομών, το έχετε καταλάβει ότι αλλάζουν όλα. Μέχρι τέλος της χρονιάς, αλλάζει όνομα. Συνενώνονται υπό την σκέπη της όλες οι θυγατρικές ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ. Δημιουργούνται νέες θυγατρικές για βιομεθάνιο και υδρογόνο. Αλλάζει κτίριο γραφείων με την ενοποίηση όλων στο παλιό Mega στην Λεωφόρο Μεσογείων, δίπλα στο υπουργείο Ενέργειας και ήδη σχεδιάζεται η κατασκευή νέου ιδιόκτητου κτιρίου πλησίον της Εθνικής Οδού Αθήνας Θεσσαλονίκης.

Η μετακίνηση Μπακούρα και τα μηνύματα

Σε επίπεδο, διοίκησης, το «ξεβόλεμα» στελεχών θα συνεχιστεί από τους Ιταλούς. Μπορεί η μετακίνηση Μπακούρα στην ΕΔΑ Αττικής να εκλήφθη ως σήμα ενίσχυσης μιας συγκεκριμένης ομάδας παλαιών στελεχών, αλλά στην πραγματικότητα και αυτοί περνούν από τον Ιταλικό έλεγχο. Αν δεν έλαβαν το μήνυμα, με το ξήλωμα της διοίκησης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τότε θα τύχουν μεγάλης έκπληξης με όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Στην νέα διοίκηση, ομάδες και ..ομαδούλες, ακόμα και με κομματικές αναφορές, δεν χωρούν και σύντομα θα το διαπιστώσουν όλοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας