Μενού Ροή
Τα ανοιχτά μικρόφωνα, τα κέρδη "φάντασματα" των ενεργειακών και ο προεκλογικός μποναμάς - Το top20 των εταιρειών στα αιολικά και η ήττα ΣΥΡΙΖΑ στους τεχνικούς της ΔΕΗ

Πλούσια είναι η φουρνιά των "παραενεργειακών" ειδήσεων της εβδομάδας και αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο "μπαξές" έχει από ένα ακόμα τέλος εποχής στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, μέχρι ανοιχτά μικρόφωνα που εκθέτουν απρόσεκτους πολιτικούς. Έχει ακόμα πληροφορίες για την φορολόγηση των πετρελαικών εταιρειών, αλλά και ξεκαθάρισμα για το ποιος έχει την "μερίδα του λέοντος" στα αιολικά στην Ελλάδα.

Δεν ξεχνάμε τα μικρόφωνα  

Αποτελεί κανόνα – ακόμα και για υπουργούς – όταν είναι «καλωδιωμένος» κάποιος, δηλαδή φέρει μικρόφωνο για την παρουσία του, για παράδειγμα σε ένα συνέδριο, ότι δεν σχολιάζει παριστάμενους επιχειρηματίες, γιατί μπορεί ο ήχος ειδικά στην εποχή των υβριδικών εκδηλώσεων να περάσει στο κοινό. Το «αυτό» ισχύει και για πολιτικούς από τα Τρίκαλα..  

Έγιναν "γαλάζιοι" και οι τεχνικοί της ΔΕΗ

Ήττα τεράστιου μεγέθους, η οποία ισοδυναμεί ενδεχομένως και με τέλος εποχής, για έναν από τα παλαιότερα και πιο αναγνωρίσιμα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ. Ο λόγος για τον Κώστα Μανιάτη πρόεδρο των Τεχνικών της ΔΕΗ, η παράταξη του οποίου υπέστη ήττα, στα όρια της συντριβής στις πρόσφατες εκλογές. Η ΔΑΚΕ υπό τον Στέφανο Κουνούκλα, έλαβε το 58,5% των ψήφων και ανέβηκε από τις 13 στις 18 έδρες, ενώ η Παράταξη Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35% των ψήφων και περιορίστηκε στις 11 έδρες από τις 15 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές.

Προεκλογικός μποναμάς  

Έχει τελειώσει το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των πετρελαικών εταιρειών. Θα φορολογηθούν με συντελεστή 33% για όλη την χρήση του 2022 και το ποσό που θα προκύψει θα μπει στα δημόσια ταμεία την στιγμή που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη, πριν τις εκλογές. Ξεκάθαρος νέος δημοσιονομικός χώρος...

"Εξαφανίζονται" τα κέρδη;

Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, δεν έχει προηγούμενο. Ιδιωτικές εταιρείες, σχεδόν όλες εισηγμένες, με χιλιάδες μετόχους, αντί να διαφημίζουν την τεράστια κερδοφορία τους, προσπαθούν να την «περάσουν στα ψιλά» της ενημέρωσης. Μόνο με τους ξένους αναλυτές μοιράζονται στην επιτυχία τους, με την απαραίτητη σύσταση να μην την βάλουν ψηλά στις εκθέσεις τους. Σαν να κυκλοφορεί «φορολογικό δρεπάνι» νιώθουν...

 Το top 20 των αιολικών  

-Επειδή πολλοί αναρωτιούνται ποιοι είναι οι πρωτοπόροι στις ΑΠΕ, τα στοιχεία υπάρχουν. Για παράδειγμα στο top 20, των αιολικών πρώτη και μάλιστα με διαφορά με δυναμικότητα 702,8 MW είναι η Τέρνα Ενεργειακή.  

-Στην δεύτερη θέση με δυναμικότητα 481,8 MW, είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.  

-Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρώτη θυγατρική ξένης εταιρείας, η ENEL Green Power με 367,5 MW. Ακολουθεί η Iberdrola Ρόκας με 304,3 MW και η EREN με 250 MW.  

-Από κοντά στην 6η θέση βρίσκεται η EDF Hellas με 238,2 MW και μόλις στην 7η θέση βρίσκει κανείς την More (Motor Oil) με 232 ΜW.  

-Η «πολυσχιδής» Μυτιληναίος βρίσκεται μόλις στη 8η θέση με 193 MW, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην 9η θέση με 171,3 MW.  

-Για την ιστορία, την 20αδα συμπληρώνουν με σειρά κατάταξης, η Jasper Energy, η CUBICO, η Elica Group, η Aquila Capital, η EUNICE, η TAFF, η CNI, η ELSEWEDY, η PAVLIDIS, η THEMELI και η China Energy.  

 EDF και Μπακοκαυμενάκηδες...

Η Αιολική Θεοδώρων εξασφάλισε τρεις βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου για φωτοβολταικά πάρκα συνολικής ισχύος 460 MW, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της απώτερης μετόχου EDF Renouvelables S.A.  Δυναμικό «παρών» στο χώρο της ενέργειας, αλλά και των ΑΠΕ δίνουν πλέον και οι επιχειρηματίες Μπάκος και Καϋμένακης, ιδιαίτερα μετά την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Intrakat. Στο πλαίσιο αυτό «κινητοποιείται» και η Volton που εν προκειμένω εξασφάλισε δύο βεβαιώσεις παραγωγού ειδικού έργου για ισάριθμα αιολικά πάρκα, που θα υλοποιηθούν μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας