Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
Το ανέκδοτο «Ιταλοί επενδυτές»
Τα παγωμένα έργα της Italgas
Ο Τσάκας που φεύγει και η Ιταλίδα που έρχεται στον ΔΕΔΑ
Τα «μαύρα» ελβετικά σύννεφα
Tα τρία σενάρια για το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ με τους έξυπνους μετρητές
Θα υποβάλουν προσφορές οι 4;
Γιατί μειώθηκαν... 50% τα κέρδη της ΔΕΠΑ
Αποχώρηση.. Κοπελούζου από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης
Στο Ροκανί η Iberdrola
- Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ΑΠΕ
Το ανέκδοτο «Ιταλοί επενδυτές»
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε στην επιφάνεια πολλές και διαχρονικές παθογένειες. Μια από αυτές είναι το «ανέκδοτο» που λέγεται «επενδύσεις Ιταλικών κρατικών εταιρειών». Για την Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ), ούτε λόγος. Ούτε καν πόσοι ήταν οι επιβάτες δεν γνώριζε. Στον ΔΕΣΦΑ – τον όμιλο που διαχειρίζεται ολόκληρο το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (μαζί και τη Ρεβυθούσα) και ο οποίος πουλήθηκε το 2018 σε μια άλλη ιταλική κρατική εταιρεία, τη SNAM, ψάχνουμε τις επενδύσεις, που καθυστερούν κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας..
Τα παγωμένα έργα της Italgas
Και το κερασάκι στην τούρτα, πέρυσι πουλήθηκε στην ιταλική Italgas η ΔΕΠΑ Υποδομών, η εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση και την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που συνδέει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Υποδομών, τα έργα επέκτασης του δικτύου έχουν σχεδόν παγώσει. Και πώς να μην παγώσουν, όταν οι Ιταλοί απολύουν σωρηδόν έμπειρα στελέχη για να τους αντικαταστήσουν με ομοεθνείς τους αμφιβόλων προσόντων.
Ο Τσάκας που φεύγει και η Ιταλίδα που έρχεται στον ΔΕΔΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάριος Τσάκας ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στο LinkedIn- Ετσι, αποχωρεί από τη θέση του CEO, παραμένοντας όμως μέλος του ΔΣ για να επικεντρωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Όπως μαθαίνει το energymag, ο διάδοχός του θα είναι γένους θηλυκού και ιταλικής υπηκοότητας και σύντομα μετακομίζει στην Ελλάδα. Θα πρόκειται για την τρίτη Ιταλίδα επικεφαλής μεγάλου ενεργειακού ομίλου, μετά την κ. Barbara Morgante -που έχει τοποθετηθεί από την Italgas ως επικεφαλης της ΔΕΠΑ Υποδομών, του μητρικού ομίλου της ΔΕΔΑ- και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli. Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα περίπου μήνα είχαμε και την αθόρυβη αποχώρηση του επικεφαλής της ΕΔΑ Αττικής Πιέρρου Χατζηγιάννη και την αντικατάστασή του από τον ομόλογό του της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα, καθώς η Italgas ξεδιπλώνει βαθμιαία τον σχεδιασμό της για τις εταιρείες που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» της ΔΕΠΑ Υποδομών…
Τα «μαύρα» ελβετικά σύννεφα
Είμαστε από τους πρώτους που σας είχαμε προιδεάσει για τα γκρίζα «ελβετικά» σύννεφα που μαζεύονται πάνω από το διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές Και τώρα; Τι γίνεται μετά τη προειδοποίηση της Landys + GYR ότι έπειτα από την απόρριψη της προδικαστικής της προσφυγής, θα κινηθεί νομικά;
Tα τρία σενάρια για το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ με τους έξυπνους μετρητές
Τρία είναι τα σενάρια, όπως μου τα μετέφερε άνθρωπος της αγοράς. Στο πρώτο, οι Ελβετοί, καταθέτουν αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και δικαιώνονται. Ο διαγωνισμός συνεχίζει κανονικά με 5 πλέον μνηστήρες, χωρίς να επικρεμάται από πάνω του ο κίνδυνος της ακύρωσης. Στο δεύτερο, η Landys + GYR χάνει την αίτηση ακύρωσης και καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ισως να περιμένει να το κάνει, το πέρας των εκλογών. Στο τρίτο και χειρότερο σενάριο, οι Ελβετοί καταφεύγουν άμεσα στα δικαστήρια, είτε στο ΣτΕ, είτε στα ευρωπαικά.
Θα υποβάλουν προσφορές οι 4;
Τι κάνει επομένως ο ΔΕΔΔΗΕ; Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κανονικά η ακύρωση της προδικαστικής προσφυγής της Landys + GYR του ανοίγει το δρόμο να καλέσει τους «4» να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Αλλά σε τι κλίμα θα γίνει αυτό και τι είδους προσφορές θα καταθέσουν οι μνηστήρες, όταν πάνω από τον διαγωνισμό θα πλανώνται τα «μαύρα» ελβετικά σύννεφα και το ενδεχόμεο δικαίωσης της Landys;
Γιατί μειώθηκαν... 50% τα κέρδη της ΔΕΠΑ
Τι συνέβη σε μια χρονιά τόσο γενναιόδωρη για τις ενεργειακές εταιρείες και η ΔΕΠΑ έκανε κέρδη 84 εκατ ευρω, έναντι 178 εκατ το 2021; Δηλαδή λιγότερα κατά 53%; Τίποτα το περίεργο, λένε όσοι γνωρίζουν. Απλώς η εταιρεία έδωσε πέρυσι πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις, συγκεκριμένα γύρω στα 110 εκατ. ευρώ, έναντι 70-75 εκατ. το 2021. Η πολιτική της και η γραμμή του ΥΠΕΝ ήταν να περιορίσει τα κέρδη και να βάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλάτη για να φρενάρει τις αυξήσεις και να στηρίξει τους οικιακούς καταναλωτές και το σύστημα Υγείας. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα για τη φετινή χρονιά. Πόσο μάλλον όταν σε συνέχεια της Κοινοτικής Οδηγίας, η ΔΕΠΑ έχει αποθηκεύσει ποσότητες αερίου, το οποίο έχει αξία αποθέματος. Δηλαδή το αποθηκευμένο αυτό αέριο είχε την διπλάσια αξία όταν αποθηκεύτηκε σε σχέση με την τρέχουσα...
Αποχώρηση.. Κοπελούζου από την Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης
Στις 26 Ιανουαρίου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης εξελέγη διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Κοπελούζο. Αντιπρόεδρος είχε τοποθετηθεί ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Στις 28 Φεβρουαρίου ένα μήνα μετά υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. καθώς αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου ο Χρ. Κοπελούζος και αντικαταστάθηκε ως μέλος από τον Ιωάννη Καρύδα, ανώτερο στέλεχος του Ομίλου Κοπελούζου, ενώ τη θέση του Προέδρου κατέλαβε ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο Όμιλο, Ιωάννης Αράπογλου. Κατά τα άλλα, η σύνθεση του Δ.Σ. παρέμεινε η ίδια, με τον Ιωάννη Παπαδόπουλο Αντιπρόεδρο και τον Σωτήρη Χατζημιχαήλ Διευθύνοντα Σύμβουλο, προς τον οποίο ανετέθη εκ νέου η εξουσία διοίκησης της εταιρείας και διαχείρισης της περιουσίας της.
Στο Ροκανί η Iberdrola
Αθόρυβα, αλλά σταθερά ενισχύει το αποτύπωμά της στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ η ισπανική Iberdrola, μέσω της θυγατρικής της Iberdrola Rokas. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την κατασκευή του αιολικού πάρκου «Ροκάνι» κοντά στην Αθήνα , ισχύος 18 MW, το οποίο θα μπορεί να παράγει καθαρή ενέργεια για 20.000 οικογένειες. Η καινοτομία του εν λόγω πάρκου έγκειται στο ότι οι ανεμογεννήτριές του έχουν τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τουρμπίνες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα- μέχρι στιγμής.
Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ΑΠΕ
Η Iberdrola Rokas είναι ο ξένος όμιλος με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ στην Ελλάδα –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2022- και κατατάσσεται τρίτη στην συνολική κατάταξη, πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την MORE, τον «πράσινο» βραχίονα του Ομίλου της Motor Oil. Η εταιρεία έχει επίσης τα πρωτεία στην εγκατάσταση νέας ισχύος το περασμένο έτος, καθώς «έβαλε στην πρίζα» 106 MW το 2022, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ της συνολικής νέας εγκατεστημένης αιολικής ισχύος (230 MW). H Iberdola ολοκλήρωσε στα τέλη Νοεμβρίου –σε περίοδο μόλις έξι μηνών- ένα ακόμα αιολικό πάρκο ισχύος 50 MW, το «Ασκιο ΙΙΙ» στη Γαλατινή Κοζάνης στην τελική ευθεία βρίσκεται ακόμα ένα πάρκο στην ίδια περιοχή, το «Ασκιο ΙΙ», ισχύος 38 MW, ενώ διαθέτει «δεξαμενή» έργων συνολικής ισχύος 1000 MW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.