Μενού Ροή
Τι τρέχει με την Attica Bank; - Οι συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου, η κλήση στην ΤτΕ και η αμηχανία του ΤΜΕΔΕ

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί σε όσους παρακολουθούν την υπόθεση διάσωσης της Attica Bank, η σημερινή κλήση της διοίκησης της, στην εποπτική της αρχή, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο νέος επικεφαλής της Attica Bank, Μιχάλης Ανδρεάδης, τον οποίο επέλεξε το ΤΧΣ, μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου έχει κληθεί να παρουσιάσει τα πεπραγμένα των τελευταίων μηνών στον δρόμο για την δεύτερη αύξηση κεφαλαίου που είναι προγραμματισμένη να γίνει φέτος, πάλι με κρατικά κεφάλαια, πριν προχωρήσει το τρίτο στάδιο της ..λύσης που είναι η ιδιωτικοποίηση της.

Με λίγα λόγια, χωρίς να είναι σαφές το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της, η τράπεζα που έχει στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στον Έλληνα φορολογούμενο, θα στοιχίσει πιθανότατα και άλλα, υλοποιώντας την πέμπτη κατά σειρά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία 5ετία, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η εξυγιανσή της.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση ύψους 240 εκ. ευρώ, εκτός της μικρής συμμετοχής της Ellington, καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, αλλά και του ΕΦΚΑ που θα συμμετάσχει με το ποσοστό του, έχοντας όμως προεξοφλήσει ότι τα χρήματα που θα βάλει θα απομειωθούν στο πλαίσιο της επόμενης ΑΜΚ που έχει προαναγγελθεί για το α΄ εξάμηνο του 2022.

Σταθερός αιμοδότης όλων των μέχρι σήμερα κεφαλαιακών ενισχύσεων της τράπεζας είναι το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) που είτε με την παλιά ιδιότητά του ως ασφαλιστικό ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ τότε) είτε με τη νέα, ως εγγυοδοτικός φορέας, παραμένει ο πιο πιστός μέτοχος της Attica Bank, παρά το διαρκές dilution που υφίσταται η συμμετοχή του, που ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο δε πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, συνδικαλιστής μηχανικός ο ίδιος, Ντίνος Μακέδος, παραμένει και πρόεδρος της Attica Bank, εκφράζοντας την συνεχή του δέσμευσή να «προασπίσει» την επένδυσή του στην τράπεζα, χωρίς να αποθαρρύνεται ούτε από τη συνεχή απομείωση της αξίας της επένδυσής του μέχρι σήμερα, αλλά ούτε από την προοπτική του νέου dilution που έχει προεξοφληθεί στο πλαίσιο της ΑΜΚ που θα γίνει προσεχώς.

Ξανά το ίδιο έργο

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η δεύτερη πράξη του έργου θα διαδραματιστεί το α΄ εξάμηνο του νέου έτους όταν πια θα έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της ζημίας που θα επιφέρει η τιτλοποίηση των 3 δισ. ευρώ και η τράπεζα θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της νέας ΑΜΚ μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί και η ιδιωτικοποίησή της.

Οπως έχει δημοσιοποιήσει η τράπεζα, τα μέρη, δηλαδή ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και Ellington, «δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός 3 μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, που θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας