Μενού Ροή
Το «its possible» μεταφοράς στις ΗΠΑ του Β. Μυτιληναίου – Τα δωράκια στους Ιταλούς και γιατί τρίβουν τα χέρια τους οι όμιλοι Κοπελούζου και Τέρνα

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Το «its possible» του Β. Μυτιληναίου

  • Γιατί τρίβουν τα χέρια τους οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ

  • Από το 2017 ανέμεναν το καλώδιο

  • Πως διευθετήθηκε τελικά το θέμα;

  • Χαίρονται και άλλοι

  • Νέο δωράκι σε Ιταλούς

  • Δωράκι και για ΔΕΣΦΑ

Το «its possible» του Β. Μυτιληναίου

Πολλοί την άκουσαν λίγοι αντιλήφθηκαν τι είπε σε μια απαντησή του στην πρόσφατη συνεντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου, αν «θα σκεφτόσασταν να μεταφέρετε και την δική σας βιομηχανία στις ΗΠΑ, προκειμένου να απολαύσετε τις επιδοτήσεις πουδίνονται;» η απαντήσή του ήταν αποστομωτική: «είναι πιθανό (its possible!)». Μάλιστα αυτό πρόσθεσε ότι αποτελεί μια ισχυρή πιθανότητα και για άλλες βιομηχανίες. Αναρωτήθηκε που είναι η Ευρώπη όταν έχουμε χάσει ως βιομηχανά αλουμινίου το 50% της παραγωγής μας.

Γιατί τρίβουν τα χέρια τους οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ

Ποιοι χάρηκαν περισσότερο από την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ότι ολοκληρώθηκε το υποβρύχιο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής μήκους 1.350 χλμ; Ο όμιλος Κοπελούζου και η ΤΕΡΝΑ, φυσικά. Γιατί μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για χρόνια όσον αφορά την Κρήτη, είναι τα αιολικά πάρκα που προωθούν η ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου και η ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος άνω των 1.000 MW. Ενα έργο, που στο παρελθόν αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά projects, ένα του ενός ομίλου και ένα του άλλου, έκαστο με διαφορετικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τα οποία το 2017 ενοποιήθηκαν. Η κίνηση είχε τότε κριθεί απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προοπτική υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Από το 2017 ανέμεναν το καλώδιο

Από το 2017 μέχρι και σήμερα, το σχέδιο παρέμενε εν υπνώσει, για την ακρίβεια εν αναμονή των εξελίξεων με το ηλεκτρικό καλώδιο του ΑΔΜΗΕ. Απ’ όταν οριστικοποιήθηκε ότι ο Διαχειριστής θα προχωρήσει στην διασύνδεση της νήσου με την Αττική, έπαψαν να ισχύουν και οι άδειες των δύο παραπάνω ομίλων, καθώς όταν είχαν χορηγηθεί, συμπεριελάμβαναν και υποδομή καλωδίου.

Πως διευθετήθηκε τελικά το θέμα;

Με νομοθετική ρύθμιση που έγινε προ διετίας αποφασίστηκε ότι όσες άδειες αποκτήθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 2016, θα υλοποιηθούν χωρίς υποχρέωση δικού τους καλωδίου, εφόσον η Κρήτη διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως τα τέλη του 2024. Στους παραπάνω ομίλους έχει κατανεμηθεί το 50% του περιθωρίου ισχύος που θα αναπτυχθούν στο νησί. Και πόσο δυναμικό μπορεί να σηκώσει το νησί; Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης II της διασύνδεσης της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το περιθώριο ισχύος εργων ΑΠΕ στην Κρήτη, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2150 MW, ποσότητα που μπορεί να φθάσει τα 2500 MW με την υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η ΡΑΕ στην προ ημερών της έκθεση.

Χαίρονται και άλλοι

Οι όμιλοι Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ δεν είναι οι μόνοι που χαίρονται με τις εξελίξεις. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί είναι τεράστιο, αφού το αιολικό και ηλιακό του δυναμικό είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Ακούω ότι μετά τις εξελίξεις, θα κάνει πιο δυναμική την παρουσία της η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ θα δούμε πιθανότατα και νέους παίκτες, αυτή τη φορά από το εξωτερικό.

Νέο δωράκι σε Ιταλούς

Απτόητη σαν να μην συμβαίνει τίποτα η κυβέρνηση συνεχίζει τα δωράκια στους Ιταλούς επενδυτές. Τελευταία εξέλιξη το «πράσινο φως» που άναψε για την αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου των Διαχειριστών του δικτύου φυσικού αερίου, δηλαδή της ελεγχόμενης από την Italgas, ΔΕΠΑ Υποδομών, που έχει υπό την ομπρέλα της τα τρία δίκτυα διανομής αερίου στη χώρα. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες αποδόσεις στους Διαχειριστές με την επίκληση των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται για το 2023. Παρακάμπτονται, έτσι, οι επίμονες αντιρρήσεις της που εξέφραζε ως τώρα η ΡΑΕ στα αιτήματα για αύξηση των αποδόσεων.

 Δωράκι και για ΔΕΣΦΑ

Παράλληλα στην ίδια τροπολογία δίνεται στον ΔΕΣΦΑ η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στον Λογαριασμό Ασφάλειας Εφοδιασμού, ώστε να πληρωθούν τα κόστη για την πανάκριβη αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία. Όπως σημειώνεται, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από την παρούσα συγκυρία κατά την οποία το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση διατήρησης αποθέματος Φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης άλλου Κράτους-Μέλους της ΕΕ – στην περίπτωση της Ελλάδας επιλέχθηκε η Ιταλία- και αυτό οδήγησε στην αύξηση του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού. Η χρηματοδότηση των δαπανών θα προερχόταν από το Τέλος Ασφάλειας και το κόστος των Δράσεων για 2023 εκτιμήθηκε στα 136.041.000 €.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας