Μενού Ροή
Το σχέδιο Μητσοτάκη, οι αιχμές Μανουσάκη και το άδειασμα Μποργκέα - Ποιοι μένουν και ποιοι "χαιρετούν" στις μεγάλες Ιταλικές ενεργειακές εταιρείες

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Θέλει γυναίκες η Μελόνι στις Ιταλικές ενεργειακές εταιρείες
  • Προς παραμονή ο Descalzi στην Eni
  • «Χαιρετάει» ο Starace
  • Το σχέδιο Μητσοτάκη και οι αιχμές Μανουσάκη
  • Η απάντηση Μανουσάκη
  • Τι εννοεί ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ;
  • Το μπλόκο των πέντε μοναχών
  • Ποιο είναι το δίδαγμα
  • Η διάψευση του Μποργκέας

Θέλει γυναίκες η Μελόνι στις Ιταλικές ενεργειακές εταιρείες

Έτσι που έχουν γίνει τα πράγματα, έχουμε φτάσει η μισή ελληνική ενεργειακή αγορά να αναμένει με ενδιαφέρον τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στις ηγεσίες των μεγάλων Ιταλικών κρατικών ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες όλες πλέον έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni θέλει να δει μια γυναίκα στο τιμόνι τουλάχιστον μιας από τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες της Ιταλίας. Στις εν ελλάδι θυγατρικές έχει ήδη τρεις. Την επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ (SNAM) Maria Rita Galli, στην ΔΕΠΑ Υποδομών (Italgas) την Barbara Morgante και στην ΔΕΔΑ την Franscesca Zanninotti

Προς παραμονή Descalzi στην Eni

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, προσπαθεί να διατηρήσει στο τιμόνι της Eni τον διευθύνοντα σύμβουλο Claudio Descalzi. Άλλα τρία χρόνια στην εξουσία θα κάνουν τον Descalzi, ο οποίος κατέχει τη θέση του από το 2014, τον μακροβιότερο επικεφαλής της εταιρείας στον ελεγχόμενο από το κράτος όμιλο από την ίδρυσή του το 1953.Μεγάλο του όπλο οι γνώσεις του στα ενεργειακά θέματα Αφρικής, που καίνε την γείτονα.. Ο Venier της SNAM προσπαθεί να εξαργυρώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο, ενώ άγνωστο είναι το μέλλον του Paolo Gallo της Italgas που αποτελούσε επιλογή του προηγούμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι

«Χαιρετάει» ο Starace

Αντίθετα στην Enel οι αλλαγή θεωρείται βέβαιη. Ο επί 9 χρόνια επικεφαλής της, 67χρονος σήμερα Francesco Starace, θα αποχώρησει από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ιταλίας. Η θητεία του λήγει τον Μάιο και ήδη φαβορί θεωρείται για αντικαταστάτης του, ο Stefano Donnarumma, επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Terna. Ο δεύτερος υποψήφιος για την θέση είναι ο Flavio Cattaneo, αντιπρόεδρος της ιταλικής εταιρείας σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας NTV και πρώην επικεφαλής της Terna και του τηλεφωνικού ομίλου Telecom Italia. Ο Starace, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2020, «πληρώνει» το τεράστιο χρέος άνω των 60 δις. που δημιούργησε. Το θέμα είναι πως θα επηρεάσει η αλλαγή την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΔΕΗ για την πώληση της Enel Ρουμανίας, αλλά και πως θα επηρεαστεί η απόφαση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την εν ελλάδι θυγατρικής, Enel Green Power Hellas.

Το σχέδιο Μητσοτάκη και οι αιχμές Μανουσάκη

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σχέδιο Μητσοτάκη να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη; Είναι τα κονδύλια δισεκατομμυρίων που χρειάζονται για την αναβάθμιση των δικτυών ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Δ. Βαλκάνια ;

Η απάντηση Μανουσάκη

Ναι, θα μπορούσε να είναι αυτό. Αλλά νομίζω την καλύτερη απάντηση  έδωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, στο συνέδριο Power & Gas Forum. Αφού αναφέρθηκε στο στόχο για αύξηση των ΑΠΕ από 17 σε 28 GW ως το 2030, στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης έργων μεταφοράς που χρονίζουν, όπως και της διαδικασίας έγκρισης του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.

Τι εννοεί ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ;

Τι εννοεί ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ; Ότι ασφαλώς και είναι ενδιαφέρον το σχέδιο για εξαγωγή πρασίνου ρεύματος από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε αλλά, πιο βασικά θέματα. Ποια; Να κάνουμε πρώτα τα υφιστάμενα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Να ασχοληθούμε με την επιτάχυνση των επενδύσεων για τα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τα οποία χρονίζουν εδώ και δεκαετίες.

Το μπλόκο των πέντε μοναχών

Τι να έχει στο μυαλό του ο κ. Μανουσάκης;  Ίσως το περίφημο "Δυτικό Διάδρομο" της Πελοποννήσου Μεγαλόπολης - Πάτρας. Είναι το έργο που υποτίθεται ότι θα αποσυμφορηζε το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου, αλλά το έχουν μπλοκάρει δικαστικά από το 2018 πέντε μονάχες και ακόμη δεν λέει να ολοκληρωθεί. Αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Δείτε τι συμβαίνει με το ΚΥΤ Αργυρούπολης. Οι δικαστικές εμπλοκές χρονολογούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το έργο λειτουργεί μερικώς, η συνεννόηση με τις τοπικές αρχές είναι δύσκολη, και εξετάζεται υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς. Το project δεν πρόκειται να είναι έτοιμο πριν το 2028.

Ποιο είναι το δίδαγμα

Ποιο είναι το δίδαγμα; Ας λύσουμε πρώτα τις αμπολές εκκρεμότητες με τα μεγάλα δρομολογημένα έργα διανομής ρεύματος στην Ελλάδα και μετά ας ασχοληθούμε με το σχέδιο για ηλεκτρικούς διαδρόμους μέσω Δ. Βαλκανιων προς την Ευρώπη. Σημείωση. Το παραπάνω σκεπτικό και όσα είπε ο κ. Μανουσάκης συμμερίζονται παρά πολλοί στην ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας.

Η διάψευση του Μποργκέας

Σοβαρός άνθρωπος δείχνει ο Μποργκέας της Eunice, το θέμα είναι ποιος τον ενημερώνει για όσα συμβαίνουν στην Αθήνα. Πως του ήρθε για παράδειγμα να πει ότι με το σχέδιο της εταιρείας του συμφωνεί ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ; Τον ανάγκασε να βγει δημόσια και να τον διαψεύσει, δηλώνοντας ότι η Κρήτη δεν «παίζει» σε οποιαδήποτε σχεδιασμό καλωδίου. Εκτός ευρωπαικού απρόοπτου (να εγκριθεί η ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος) δύσκολα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της Eunice.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας