Μενού Ροή
Αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ΥΠΕΝ για την παράταση του χρόνου υποβολής της ΗΤΚ έργων ενταγμένων στο «Εξοικονομώ 2021»

Την ανάγκη να παραταθεί ο χρόνος υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ) έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, η οποία εκπνέει στις 19/07/22, τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ζητείται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα, καθώς από την διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους αλλά και πολίτες που προσπαθούν να διεκπεραιώσουν την διαδικασία υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», φαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μικρός αριθμός ΗΤΚ σε σχέση με το σύνολο των αρχικών αιτήσεων που είχαν εγκριθεί.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται η σημασία της παράτασης του χρόνου υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, επισημαίνει πως «καθότι πρόκειται για μια νέα για όλους διαδικασία, διότι για πρώτη φορά αυτή ενσωματώνεται στην υλοποίηση του προγράμματος και επειδή έχουν ανακύψει δυσκολίες ως προς τη συλλογή αρκετών δικαιολογητικών απαραίτητων για την ορθή σύνταξη της ΗΤΚ, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν κονδύλια από την πιθανή απένταξη των έργων, που δεν θα προλάβουν μέχρι τις 19/7/2022 να ολοκληρώσουν την διαδικασία».

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 28/04, υποβλήθηκαν 87.246 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 40.012 χαρακτηρίστηκαν ως αρχικά επιλέξιμες και οι 47.234 ως επιλαχούσες. Υπενθυμίζεται ότι στη φάση των αιτήσεων δεν υποβλήθηκαν δικαιολογητικά φακέλου συμμετοχής. Για τις αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, στις 20/5/2022 ξεκίνησε η περίοδος ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται και ιδίως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία λήγει στις 19/7/2022.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ΤΕΕ που αποτελεί τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» τονίζεται ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων (πλην ειδικών περιπτώσεων και πρόσφατης απόκτησης) ο έλεγχος των δικαιολογητικών, των στοιχείων και η αξιολόγηση – κατάταξη γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα.

Ωστόσο, παρά το διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό της ολοκλήρωσης διαδικασιών από ενδιαφερόμενους και τους συμβούλους τους, εκκρεμούν ακόμη πολλές χιλιάδες αρχικά επιλέξιμων αιτήσεων για συμπλήρωση δικαιολογητικών και ΗΤΚ. Όσοι δεν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και Ηλεκτρονική Ταυτότητα εντός της προθεσμίας που λήγει στις 19/7/2022 διακινδυνεύουν να μην ενταχθούν στους Προσωρινούς Πίνακες Επιλέξιμων – Επιλαχουσών αιτήσεων που θα εκδοθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και αντιθέτως να καταταγούν στους πίνακες Απορριπτέων αιτήσεων.

Το διάστημα μέχρι την 19/7 θεωρείται κρίσιμο για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αιτήσεων και καλούνται όλοι να συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν, ώστε να υπάρξουν γρήγορα τα οριστικά αποτελέσματα και να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία και η ένταξη των προτάσεων, ώστε να γίνει μια ώρα αρχύτερα, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα η χρηματοδότηση των έργων και η λήψη της προκαταβολής της ενίσχυσης για τους δικαιούχους.

Πηγή: energypress.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας