Μενού Ροή
"Αλλάζω κλιματιστικό" άντε και ψυγείο - Όλο το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Αγώνα δρόμου έχουν ξεκινήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να είναι έτοιμο έως τον Μάρτιο το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα υποβάλλουν αίτηση οι πολίτες για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως αναφέρουν πηγές από τη λεωφόρο Μεσογείων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θέλει η ψηφιακή πλατφόρμα να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και αυτό έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στους υποψήφιους για την ανάπτυξή της.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων της αγοράς για να καθοριστούν οι προδιαγραφές του νέου προγράμματος, το οποίο έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σαν το "Αλλάζω Κλιματιστικό"

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα βασιστεί στο επιτυχημένο «Αλλάζω Κλιματιστικό», το οποίο υλοποιήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2009.

Το «Αλλάζω Κλιματιστικό» είχε μεγάλη απήχηση, καθώς ο προϋπολογισμός των 40 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκε μέσα σε μόλις 15 ημέρες.

Τότε, δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα είχαν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Εκτός από τα κλιματιστικά, το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών θα αφορά και στην αντικατάσταση παλιών, ενεργοβόρων ψυγείων.

Το ποσοστό επιδότησης αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 35% ή σε χρηματικό πόσο έως 500 ευρώ.

Κλιματιστικά και ψυγεία

Τα κλιματιστικά και τα ψυγεία επιλέχθηκαν διότι παράγουν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κλιματιστικά λειτουργούν ταυτόχρονα τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αυξάνοντας την επιβάρυνση στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ενώ τα ψυγεία είναι μονίμως σε λειτουργία.

Το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, όπως οι φούρνοι, στο πρόγραμμα εξετάζεται, δίχως ωστόσο να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν. Οι φούρνοι έχουν δική τους παροχή και δεν προκαλούν τόσο μεγάλα φορτία όπως τα κλιματιστικά και τα ψυγεία.

Για να λάβουν την επιδότηση οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να δίνουν για ανακύκλωση τις παλιές τους συσκευές, ενώ από την τιμή της νέας συσκευής θα αφαιρείται η επιδότηση την οποία θα εισπράττουν τα καταστήματα και οι αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών ειδών από το Δημόσιο.

Η χρηματοδότηση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το πιθανότερο σενάριο είναι το νέο πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, είτε από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο που εκπνέει το 2023 μαζί με την τριετή παράταση, είτε από την επόμενη (2021-2027).

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης του νέου προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα περιθώρια να ευοδωθεί το σενάριο αυτό είναι μικρά, καθώς το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταρτιστεί και εγκριθεί εδώ και μερικούς μήνες.

Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα υπερβεί αισθητά τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και πρόβλεψη για τη δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα λαμβάνουν επιδότηση όταν θα εξασφαλίζονται επιπλέον κεφάλαια, στα πρότυπα του νέου «Εξοικονομώ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας