Μενού Ροή
(Από αριστερά στα δεξιά) Ο κ. Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χάρης Σπυριδάκης της Spyridakos Group ΙΚΕ, ο κ. Ισίδωρος Πάσσας, Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Alpha Bank και ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank.
Alpha Bank: Πρώτη δανειοδότηση μικρής επιχείρησης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το πρώτο δάνειο σε μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εκταμίευσε η Alpha Bank, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για έμπρακτη στήριξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και επιβεβαιώνοντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το δάνειο, ύψους 0,9 εκατ. ευρώ, προς την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ χρηματοδοτεί το επενδυτικό της σχέδιο για αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), καθώς και αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά των επισκεπτών από και προς το ξενοδοχείο.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,127 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( 563,7 χιλιάδες ευρώ ), κατά 30% από την Alpha Bank (338,2 χιλιάδες ευρώ ), ενώ κατά 20% θα καλυφθεί μέσω ίδιας συμμετοχής. Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σημαντική τόσο για την Alpha Bank όσο και για την οικονομία εν γένει, καθώς πρόκειται για την πρώτη χορήγηση δανείου σε μικρή επιχείρηση με κονδύλια του ΤΑΑ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις μικρές επιχειρήσεις, να διεκδικούν, με ελκυστικούς όρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους και να υιοθετούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργίας. Αξιοσημείωτος είναι επίσης και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της επένδυσης, η οποία συνδυάζει δύο πυλώνες από το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ, την «Πράσινη Μετάβαση» και την «Εξωστρέφεια», καθώς το χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο της Spyridakos Group ΙΚΕ, στοχεύει στη δημιουργία μίας προηγμένης ξενοδοχειακής μονάδας, με πράσινα και βιώσιμα χαρακτηριστικά, που θα αποτελέσει πρότυπο σύγχρονης και αναβαθμισμένης εμπειρίας φιλοξενίας στη Σέριφο.

Η τελετή υπογραφής της χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διαχειριστή και εκπροσώπου της Spyridakos Group ΙΚΕ, κ. Χάρη Σπυριδάκου στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking, κ. Ισίδωρος Πάσσας, ο Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, κ. Σπυρίδων Ρεντετάκος και Στελέχη από την Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, την Διεύθυνση Δικτύου Καταστημάτων και το Κατάστημα Βριλησσίων που συμμετείχε στη διαδικασία αξιολόγησης και εκταμίευσης του δανείου.

   Ι. Πάσσας: «Λειτουργούμε ως εταίροι και αρωγοί των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας»

Ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Alpha Bank, κ. Ισίδωρος Πάσσας, δήλωσε σχετικά: «H σημερινή χρηματοδότηση μέσω της Τράπεζάς μας, η πρώτη σε μικρή επιχείρηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι πόροι του Ταμείου είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι και για τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν τον ζωτικό ιστό της ελληνικής οικονομίας. Στρατηγική μας προτεραιότητα είναι να λειτουργούμε ως εταίροι και αρωγοί των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο την υλοποίηση σύγχρονων αναπτυξιακών πλάνων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης, απελευθερώνονται πόροι ενός σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου που δημιουργούν έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης σε έναν τομέα αιχμής, όπως είναι ο τουρισμός, με συμβολή στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την πράσινη μετάβαση».

Ο Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, κ. Σπυρίδων Ρεντετάκος, τόνισε: «Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Spyridakos Group ΙΚΕ, μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτέλεσε πρόκληση από την πρώτη στιγμή. Η υπεύθυνη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το τουριστικό προϊόν και την ενδυνάμωση του brand της ελληνικής φιλοξενίας, με πράσινο αφήγημα για τον επισκέπτη. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση και ανθεκτικότητα του βασικού «κυττάρου» της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με εμπειρία, υψηλή εξειδίκευση και βαθιά γνώση των αναδυόμενων τάσεων, στεκόμαστε στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου, συνδράμοντας στην πορεία ωρίμανσης βιώσιμων επενδύσεων με σύγχρονη ταυτότητα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: «Η παρούσα δανειακή σύμβαση συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" δεν είναι για τις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά για όλες. Η Spyridakos Group ΙΚΕ, μία μικρή επιχείρηση, με πεδίο δράσης στον τουρισμό, δηλαδή σ' έναν κλάδο, εξαιρετικά, υψηλού ανταγωνισμού, κατάφερε να εξασφαλίσει δάνειο, με ευνοϊκούς όρους, για να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο, ύψους 1,127 εκατ. ευρώ. Οι προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της περισσότερες επιχειρήσεις είναι μόλις δύο. Το "Ελλάδα 2.0" απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ και παράλληλα έχουν όραμα, που σημαίνει ότι θέτουν στόχους και προσπαθούν προκειμένου να τους πετύχουν. Το δανειακό σκέλος αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτικού εργαλείου σημειώνει, ήδη, μεγάλη επιτυχία, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις και τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση είναι η πρώτη που αφορά στον τουρισμό και μάλιστα σε μια μικρή επιχείρηση και επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση ενός μικρού ξενοδοχείου στις Κυκλάδες (Σέριφος). Χαιρόμαστε που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα σε διάφορους κλάδους και κατηγορίες επιχειρήσεων».

Από την πλευρά της Spyridakos Group ΙΚΕ, ο κ. Χάρης Σπυριδάκος, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που η Spyridakos Group ΙΚΕ είναι η πρώτη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα που αξιοποιεί ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υλοποίηση των επενδυτικών μας σχεδίων και τη δημιουργία του Nostos Beach Boutique Hotel στο νησί της Σερίφου. Ως Έλληνας, ο οποίος ζει στο εξωτερικό, με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τους πόρους για επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, μέσω του προγράμματος "Ελλάδα 2.0", και ελπίζω σήμερα με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, να δώσουμε το έναυσμα για ακόμα περισσότερες παρόμοιες επενδύσεις. Η αμέριστη συμπαράσταση της Alpha Bank και η υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μας επιτρέψει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες βελτίωσης του ενεργειακού αποτυπώματος της επιχείρησής μας, με σημαντικά λειτουργικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας