Μενού Ροή
«Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή»: Στην τελική ευθεία η έναρξης των πληρωμών - Τα σημεία που χρήζουν προσοχής

Αναρτήθηκαν τα μητρώα προμηθευτών, τεχνικών και συσκευών για το  πρόγραμμα «ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή».

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και μένει να γίνει η σχετική επεξεργασία για να κλείσει τις επόμενες μέρες η λίστα με τους οριστικούς δικαιούχους των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών.

Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί μια σειρά από  2.126 κωδικούς συσκευών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή καθ’ολη τη διάρκεια του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα που επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενταχθεί σε ένα κεντρικό μητρώο εγκεκριμένου εξοπλισμού. Ένα προϊόν εντάσσεται στο μητρώο μετά από δήλωση προμηθευτή και αφού πραγματοποιηθεί αντίστοιχος έλεγχος και επιβεβαίωση από το Φορέα Πιστοποίησης και Πληρωμής. Ο έλεγχος έχει ως σκοπό να επιβεβαιώσει την επιλεξιμότητα των προϊόντων.

Στο μητρώο προμηθευτών έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 1079 λιανέμποροι και προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα, με όλες τις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Το “αγκάθι” στην υλοποίηση του προγράμματος

Το μεγάλο πάντως θέμα με την υλοποίηση του προγράμματος είναι με τους πιστοποιημένους τεχνικούς των κλιματιστικών. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο τεχνικών 731 πιστοποιημένοι τεχνικοί, αριθμός που βέβαια δεν επαρκεί για να “τρέξει” το πρόγραμμα και βέβαια δημιουργεί εύλογες απορίες για τα κόστη εγκατάστασης. Βέβαια οι πιστοποιημένοι τεχνικοί, να σημειωθεί, ότι θα αμοίβονται με παραστατικά κάτι που σημαίνει ότι για τον τελικό καταναλωτή θα υπάρχει και η επιβάρυνση ΦΠΑ, κάτι που στο παρελθόν, με τις πληρωμές με “μαύρο” χρήμα, δεν ίσχυε.

Ήδη, μάλιστα, οι “ταρίφες” έχουν πάρει την ανιούσα, π.χ από 150 ευρώ και πάνω για απεγκατάσταση και εγκατάσταση, αν και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού κάποιες αλυσίδες καλύπτουν τα έξοδα.

Τι κάνει ο πιστοποιημένος τεχνικός;

Η βασική ευθύνη του τεχνικού εγκατάστασης κλιματισμού είναι να προβεί στην ορθή απεγκατάσταση της παλαιάς συσκευής και στη βεβαίωση της  καταλληλότητάς της για ανακύκλωση. Συγκεκριμένα βεβαιώνει ότι:

·        είναι άρτια όπως προκύπτει από ένα γενικό οπτικό έλεγχο,

·        ήταν τοποθετημένη πριν την απεγκατάστασή της στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης,

·        έχει τύπο (ψυκτικά υγρά) που είναι επιλέξιμος προς ανακύκλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον οδηγό του προγράμματος,

·        η απεγκατάστασή της έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις.

Για να δοθεί η κατάλληλη διαβεβαίωση, ο τεχνικός θα πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

·        να επικολλήσει επάνω στην προς ανακύκλωση συσκευή ετικέτα του προγράμματος, η οποία έχει καταγεγραμμένο μοναδικό σειριακό αριθμό που θα χαρακτηρίζει στο εξής τη συσκευή αυτή. Ο ίδιος αριθμός αναπαρίσταται με διαφορετικούς τρόπους (barcode, QR-code, αναγραφή ψηφίων),

·        να συνδέσει τη συσκευή (το σειριακό αριθμό της) με συγκεκριμένη επιταγή, με τη βοήθεια της ψηφιακής πλατφόρμας (εφαρμογής στο κινητό του)

·        να επιβεβαιώσει (δηλώνοντας «ναι») τα προαναφερθέντα σημεία σε σχέση με τη συγκεκριμένη συσκευή.

Η ανακύκλωση

Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαδικασία απόσυρσης. Μπορεί το να αλλάξει κάποιος και να επανεγκαταστήσει ένα καταψύκτη ή ψυγείο είναι εύκολη υπόθεση και να μην απαιτείται πιστοποιημένος τεχνικός, ωστόσο θα πρέπει να μπει σε “ρεύμα” ανακύκλωσης και να μην αφεθεί στην τύχη του. Δηλαδή απαιτούνται πιστοποιητικά απόσυρσης κτλ που εκδίδονται από ειδικούς φορείς ανακύκλωσης που θα πρέπει να έχουν τις “σχετικές σφραγίδες” ώστε να πληρούνται τα εχέγγυα του προγράμματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας