Μενού Ροή
Η Μέρκελ απορρίπτει σύντομη ημερομηνία εξόδου της χώρας από τον άνθρακα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το Σάββατο  απέρριψε τις εκκλήσεις για να προωθήσει την ημερομηνία εξόδου της χώρας από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αυτή τη στιγμή ορίζεται στο 2038.

«Οι πληγέντες χρειάζονται κάποια αξιοπιστία στο δρόμο προς την ουδετερότητα του κλίματος», δήλωσε η Μέρκελ. "Δεν θέλω να το ξεκαθαρίσω ξανά μετά από ένα χρόνο."

Ο γερμανικός νόμος για την κατάργηση του άνθρακα συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020 - 18 μήνες αφότου η επιτροπή εξόδου άνθρακα της χώρας συνέστησε τη διακοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2038 το αργότερο.

Αλλά η σταδιακή κατάργηση είναι προγραμματισμένη για πολύ αργότερα από ό, τι σε πολλές χώρες της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη έχουν ημερομηνία κατάργησης το 2030 ή νωρίτερα, ενώ άλλα, όπως το Βέλγιο και η Αυστρία, έχουν ήδη αποβάλει τον άνθρακα από τα ενεργειακά τους μείγματα.

Η συμφωνία του Παρισιού καλεί επίσης τις ανεπτυγμένες χώρες να έχουν απορρίψει τον άνθρακα έως το 2030 - οκτώ χρόνια πριν από τον τρέχοντα στόχο της Γερμανίας.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επί του παρόντος ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα αποζημίωσης 4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας, το οποίο συμφωνήθηκε ως μέρος του σχεδίου για τον άνθρακα της χώρας, αναφέροντας ότι τα σχετικά ποσά "ενδέχεται να αποτελούν κρατική ενίσχυση" σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Η Γερμανία είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους χρήστες άνθρακα στην ΕΕ παράλληλα με την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ποσότητα του εκπεμπόμενου άνθρακα και την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την καύση άνθρακα.

«Η εποχή των σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα τελειώνει και πολλές μονάδες δεν είναι πλέον κερδοφόρες. Αυτές οι τάσεις της αγοράς πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις εθνικές στρατηγικές », σύμφωνα με έκθεση του think tank Agora Energiewende.

Πράγματι, ο σκληρός άνθρακας ήταν μη κερδοφόρος στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1970 και έπρεπε να επιδοτηθεί για σαράντα χρόνια, δήλωσε ο Philipp Litz, συν-συγγραφέας της μελέτης από την Agora Energiewende, στο EURACTIV.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας