Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν στα ..αζήτητα και δόθηκε παράταση στα αγροτικά φωτοβολταικά

Mariana Proenca-Unsplash

Ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα τα περίπου 35 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας (μικρά φωτοβολταικά) σε συστήματα άρδευσης οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει παράταση στην υποβολή των επενδυτικών προτάσεων. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, η περίοδος υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 στο Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, Δράση 4.1.2 Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, επεκτείνεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 13:00, ενώ αιτήματα από-οριστικοποίησης γίνονται δεκτά έως τις 27/09/2021 με εμπρόθεσμη υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για το πρόγραμμα ήταν απειροελάχιστο. Η αιτία του μηδαμινού ενδιαφέροντος παρά το υψηλό ποσοστό επιδότησης (έως 85%) για επενδύσεις αγροτών με προϋπολογισμό έως 150 χιλιάδες ευρώ είναι, σύμφωνα με γεωπόνους – μελετητές, η μελέτη εξοικονόμησης ύδατος που είναι απαραίτητο να υποβληθεί μαζί με την αίτηση και η οποία κοστίζει περί τα 1.500 ευρώ.

Οι περισσότεροι αγρότες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για το μέτρο ενδιαφέρονται για επενδύσεις της τάξης των 10.000 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν τους συμφέρει να προκαταβάλουν 1.500 για μία μελέτη, χωρίς μάλιστα να είναι σίγουροι ότι θα ενταχθούν στο μέτρο και θα πάρουν την επιδότηση.

Οι κατηγορίες επενδύσεων

Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις που αφορούν μεταξύ άλλων:

γεωτρήσεις, δεξαμενές, εξοπλισμό για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της άρδευσης μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης οι οποίες αφορούν γεωργία ακριβείας κ.α.

Χρηματοδότηση των εξής κατηγοριών επενδύσεων:

 • Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο με σταθερές βάσεις 1.100 ευρώ/kW
 • Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις 2.800 ευρώ/kW
  Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με ιχνηλάτες (trackers) 1.250 ευρώ/kW
 • Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με ιχνηλάτες (trackers) 3.100 ευρώ/kW
 • Φορητή αυτόνομη διάταξη επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου 500 ευρώ/kWh και ενεργειακής χωρητικότητας μέχρι 40 kwh.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ακόμα τις εξής κατηγορίες επενδύσεων:

 • Αρδευτικά συστήματα χαμηλής πίεσης.
 • Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης (γεωργία ακριβείας).
  Δεξαμενές (πλαστικές, μεταλλικές κλπ.) όγκου έως 500κμ που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους που πληρούνται κυρίως από όμβρια ύδατα.
 • Δεξαμενές που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση ομβρίων υδάτων.
 • Μηχανολογικό εξοπλισμό που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).
 • Νέες γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα, αλλά και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Γιώργου Αλεξάκη, Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι. Ήδη,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Νεφέλης Ζορμπά. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές, η κρίση που πλήττει με σφοδρότητα...

BALKAN DESK

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προχώρησε σε μια απόφαση έκπληξη ως ελάφρυνση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισε να καταβάλει άμεσα την επιδότηση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE