Μενού Ροή
Επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και μέσω ψηφιακών δράσεων του  ΕΣΠΑ –  Nέο πρόγραμμα 228 εκατ. από 1ης Ιουλίου

Του Γιώργου Νέλλα

Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας με αιχμή την εξοικονόμηση μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών όπως το Internet of Things φέρνουν οι ψηφιακές δράσεις τόσο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 όσο του νέου ΕΣΠΑ 2021-27.

Από την 1η Ιουλίου οι δήμοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ», προϋπολογισμού 228 εκατ. ευρώ, του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20. Το πρόγραμμα έχει αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών λύσεων στις οποίες συγκαταλέγονται η βιώσιμη μετακίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση των δημοτικών τελών και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της διαβούλευσης και της διαφάνειας, η προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 315 δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 100 χιλιάδων κατοίκων και στα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Από Σεπτέμβριο

Από το Σεπτέμβριο ξεκινούν τα προγράμματα και του νέου ΕΣΠΑ 2021-27, το 30% του οποίου, περί τα 8 δις ευρώ επί συνόλου 26,2 δις ευρώ, αφορά ψηφιακές δράσεις. Δύο τέτοιες δράσεις «έδειξε» χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OT Forum 2:

-τις «έξυπνες» στάσεις, οι οποίες θα είναι ενεργειακά αυτόνομες μέσω φωτοβολταϊκών και θα λειτουργούν ως wi-fi spot παρέχοντας δωρεάν ίντερνετ στους πολίτες

-τη σύνδεση των κάδων απορριμμάτων μέσω διαδικτύου με την υπηρεσία καθαριότητας κάθε δήμου έτσι ώστε τα απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή μόνο όταν ο κάδος έχει γεμίσει επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 50% (πέραν φυσικά της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος του δήμου αλλά και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης).

«Δεν είναι όλοι οι δήμοι στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πολύ εξελιγμένοι και προχωρούν. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Εμείς θα δώσουμε σε όλους τους Δήμους τη δυνατότητα να βρουν προγράμματα και χρήματα για να προχωρήσουν τέτοιες δράσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «πόλης του μέλλοντος» το «Ελληνικό» λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει «η πιο σύγχρονη πόλη του κόσμου, δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες βιώσιμης ανάπτυξης, χρήσης πράσινης ενέργειας μέσω του net metering, ψηφιακών διαμερισμάτων και λειτουργίας έξυπνων σπιτιών, ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης των υδάτων κλπ., που θα καταστήσουν αυτή την πόλη στο Ελληνικό την πιο προηγμένη τεχνολογικά πόλη του κόσμου. Δηλαδή η Ελλάδα πάει με το Ελληνικό να περάσει στην πρώτη ταχύτητα πάνω από τα projects που γίνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία ή στη Σιγκαπούρη», υπογράμμισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας