Μενού Ροή
Από αριστερά προς τα δεξιά οι κκ.:

Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Group Transformation, Digital & Retail Banking

Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Group Chief Operating Officer & Διεθνών Δραστηριοτήτων

Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος,

Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ.,

Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking,

Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking
Eurobank: Τι θα κάνει για ενέργεια και ESG την επόμενη τριετία

«Βαρύ» επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στον κλάδο ενέργειας διαμορφώνει η Eurobank. Πέρα από την ήδη υπάρχουσα συμμετοχή σε μεγάλα ενεργειακά έργα, θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής χορηγήσεών της, την ενίσχυση της «πράσινης» ανάπτυξης, τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και βέβαια κάθε μορφής δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Ήδη, όπως τόνισε, χτες Διοίκηση της Eurobank, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιώργο Ζανιά και τον CEO Φωκίωνα Καραβία, κατά την παρουσίαση της νέας αντίληψη που θα προσδιορίσει την τραπεζική λειτουργία και εξυπηρέτηση στη νέα εποχή, με την επωνυμία «EUROBANK 2030 | Τράπεζα της Ανάπτυξης», «έχει παρουσιάσει λύσεις για την υποστήριξη ενεργειών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως το ΕΚΟ, που επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το bridge financing, ενώ στον προγραμματισμό της είναι και η προσφορά ανάλογων εργαλείων σε επιχειρήσεις όταν παρουσιαστούν τα σχετικά προγράμματα που αναμένονται για τις ΜΜΕ.»

Μεγάλα έργα

Χαρακτηριστικά, όπως τόνισε ο κ. Καραβίας, «η Eurobank είναι και θα είναι παντού στα μεγάλα έργα υποδομών που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα 10ετίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η εμπλοκή της στο Ελληνικό, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΣΦΑ, στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στη Κομοτηνή 800MW, στην ιδιωτικοποίηση και επέκταση της Εγνατίας Οδού και στην επέκταση της Ολυμπίας οδού.

Όπως τόνισε ο κ. Καραβίας «Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση από εμάς τέτοιων έργων είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης μας, στο πλαίσιο της συμβολής μας για την εξάλειψη του επενδυτικού κενού της χώρας και αλλαγής του παραγωγικού προτύπου. Και είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων που θα εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή και εκτός αυτού, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στο real estate και στα έργα υποδομής, σε όλους χωρίς εξαίρεση τους τομείς της οικονομίας. Και είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων που θα εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή και εκτός αυτού» ανέφερε ο CEO της Eurobank

Ισχυρά κριτήρια ESG

Όπως, επίσης, ανέφερε, μάλιστα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής και του Corporate & Investment Banking Κωνσταντίνος Βασιλείου, καθώς μάλιστα τις επόμενες ημέρες η τράπεζα θα ανακοινώσει δείκτη ΝPE 7,5%,  στοχεύει την επόμενη τριετία θα επιτύχει καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 20% στο Corporate ή 2,5 δισ., που αντιστοιχεί σε εκταμιεύσεις ύψους 5,5 δισ., με τις μισές εξ αυτών να εντάσσουν στο σχεδιασμό τους ισχυρά κριτήρια ESG. Η συγκεκριμένη εκτίμηση στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό - κατά το 1/3 τουλάχιστον σε ήδη υπογεγραμμένες ή σημαντικά προχωρημένες συμφωνίες με πελάτες.

 Όπως , δε, τόνισε συντονισμένα, χτες, η Διοίκηση, «η Eurobank στηρίζει εμπράκτως τις επιχειρήσεις συμβουλεύοντας, χρηματοδοτώντας και συμβάλλοντας στην άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων με τη συμμετοχή της σε ομολογιακές εκδόσεις και ΑΜΚ μεγάλων εταιρειών, για να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.» Ανάμεσά στις εκδόσεις βέβαια αυτές είναι και πολλές ενεργειακών εταιριών.

Ο συνολικός επενδυτικός ορίζοντας – 6 δισεκ. στην ενέργεια

Επίσης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τόσο ο κ. Καραβίας, όσο και ο κ. Βασιλείου, οι κλάδοι της οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν είναι αυτοί του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας, των Υποδομών, του Real Estate και της Βιομηχανίας & Μεταποίησης, όπου υπολογίζουμε ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. που αναλύονται ως εξής: 4 δισ. στον Τουρισμό, 10 δισ. στη Ναυτιλία, 6 δισ. στην Ενέργεια, 5 δισ. σε Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, 3 δισ. σε Real Estate και 4 δισ. στη Βιομηχανία & Μεταποίηση. Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.

 Το νέο μοντέλο

Να σημειωθεί ότι «το νέο μοντέλο που υιοθετεί η Τράπεζα στην ελληνική αγορά,  επενδύει στο τρίπτυχο Άνθρωπος – Τεχνολογία – Βιωσιμότητα, συνδυάζοντας την τεχνολογική καινοτομία με την εμπειρία και την υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της με στόχο να συμβάλλει, με βέλτιστες πρακτικές, στην εθνική προσπάθεια της βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.»

 Οι άξονες

 Στο φόντο αυτό ο επιχειρησιακός της σχεδιασμός, που ήδη υλοποιείται, με ορίζοντα δεκαετίας αναπτύσσεται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

  • Χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχους την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).
  • Ολιστική στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης και μέσω των πόρων ευρωπαϊκών ή/και ελληνικών προγραμμάτων που αφορούν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές για να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλη την κοινωνία. Η Τράπεζα προχωρά στη χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, ενεργοποιεί το πρώτο ηλεκτρονικό marketplace στην Ελλάδα για την άμεση σύνδεση των πελατών με άλλες επιχειρήσεις που αναζητούν τις υπηρεσίες τους.
  • Η ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού μοντέλου Phygital που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή  με τον ανθρώπινο παράγοντα για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας