Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Εξαγορές και συγχωνεύσεις διευρύνουν τις υπό χρηματοδότηση επιχειρήσεις

Oι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν όλα τα αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ «Greece and the Recovery & Resilience Plan», αναφέρθηκε στο συνδυασμό ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 8% φέτος και περίπου 4% το 2022.

Αναφέρθηκε επιπλέον σε πόρους της τάξης των 32 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με 26,7 δισ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, που θα είναι διαθέσιμοι για τη χώρα.

Εάν οι πόροι αυτοί διοχετευτούν σωστά, θα στηρίξουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, υψηλής τεχνολογίας και φιλικές προς το περιβάλλον προς τομείς κρίσιμους για την οικονομία, όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και η απασχόληση, σημείωσε.

Επενδύσεις 10 δισ.

«Οι διεθνείς επενδύσεις άνω των 10 δισ.ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, ο τουρισμός, το real estate αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις και έχουν στηριχθεί στο βελτιούμενο πολιτικό και οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να φέρουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν οι ίδιες, συμβάλλοντας με τουλάχιστον 20% του κόστους της επένδυσης.

Και σε αυτό το σημείο, οι τράπεζες θα βοηθήσουν, χρηματοδοτώντας επενδυτικά πλάνα και λειτουργώντας συμβουλευτικά, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Είναι πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το Δημόσιο, να συνδράμει έναν μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα κριτήρια του Ταμείου», ανέφερε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Θα διευρυνθούν οι επιλέξιμες εταιρείες

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για να διευρυνθεί ο αριθμός των επιλέξιμων εταιρειών, ενθαρρύνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εξυγίανση του ισολογισμού, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου business plan.

«O υψηλός ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύσει και τις προοπτικές των εταιρειών αυτών να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Tέλος, όσον αφορά το ρόλο του κράτους, είναι αναγκαίο επίσης να κινητοποιηθεί – και οι ενδείξεις είναι ήδη θετικές – προκειμένου να ενισχυθεί η διαχειριστική ικανότητα των μηχανισμών του Δημοσίου και ειδικά των οργανισμών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό το σημείο είναι καίριο για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Ελλάδα Greece 2.0, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να αρθούν εμπόδια κανονιστικά, γραφειοκρατικά και διοικητικά και να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, σύγχρονο, διαφανές και ευέλικτο.

«Εχουμε ενώπιόν μας μια ιστορική ευκαιρία εκσυγχρονισμού της χώρας και έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη προς την βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χαντζηνικολάου, προσθέτοντας ότι υπάρχει η συλλογική ευθύνη τραπεζών, επιχειρήσεων, επενδυτών και του κράτους να ανταποκριθούν στην πρόκληση, με σκληρή δουλειά, συνεργασία, αποφασιστικότητα, αφοσίωση και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην έκδοση νέου «πράσινου» ομολόγου το ύψος του οποίου κινείται στην περιοχή μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ  προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, σε μία...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο κ. Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις στρατηγικές προτεραιότητες και τις επιχειρηματικές επιλογές με βάση τις οποίες η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Την έμπρακτη στήριξή τους στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και στον ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE