Μενού Ροή
Γνωμοδότηση ΡΑΕ ξεμπλοκάρει το net metering για εκατοντάδες επιχειρήσεις – Πόσο στοιχίζει ένα φωτοβολταικό για αυτοπαραγωγή

Την αποκάλυψη ότι έχει ήδη παραδώσει γνωμοδότηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την οποία λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ήθελαν να στραφούν στο net metering, έκανε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας.

Μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ανέφερε την ανάγκη να στηριχτούν όσοι παράγουν. Σε αυτό το πλαίσιο αποκάλυψε το περιεχόμενο μιας γνωμοδότησης με την οποία θα μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν για την παραγωγή ενέργειας παραπλήσιο οικόπεδο με την έδρα της επιχείρησης.

«Για παράδειγμα στα Οινόφυτα δεν μου δίνει κάποιος το δίπλα οικόπεδο για να φτιάξω ένα φωτοβολταικό, να πηγαίνω στο παραπέρα οικόπεδο, να τραβάω καλώδιο και να θεωρείται δικό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρωθυπουργική δέσμευση στην ΔΕΘ, για την ανάπτυξη 2,5 GW σχετικών έργων, υπάρχει τεράστια κινητικότητα.

Μέσω του προγράμματος αυτού θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Από το σύνολο αυτό, το 60% θα πάει σε επιχειρήσεις και αγροτικά φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο στην τοποθέτηση οικιακών ηλιακών πάνελ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται από κοινού από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα χρηματοδοτούνται για τοποθέτηση ηλιακών πάνελ για την παραγωγή ρεύματος έως 10 κιλοβάτ, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση ειδικά των τουριστικών επιχειρήσεων.

Στα «σκαριά», όμως, μπαίνει και ένα σχέδιο για την προώθηση της τοποθέτησης φωτοβολταικών αλλά και μπαταριών αποθήκευσης στους ενεργοβόρους καταναλωτές της χώρας, στις βιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσουν «πράσινη», φθηνότερη και αδιάκοπη ενέργεια. Η χρηματοδότηση για αυτό το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στους σχεδιασμούς μπαίνει και η προώθηση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους της χώρας και την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων προκειμένου αφενός να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες σε οδοφωτισμό και στα δημοτικά κτήρια καθώς και στην υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου.

Το κόστος

Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών για την εγκατάσταση:

  • ενός φωτοβολταϊκού Net Metering, Τριφασικό 5.3kWp / 8.500kWh, το κόστος φτάνει τα 9.150 ευρώ με ΦΠΑ και όλο το κόστος εγκατάστασης. Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό δύναται να αφαιρέσει περίπου 1100-1300€ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος.  Το απαιτούμενο εμβαδό είναι 25-35τμ για στέγη και 35-45τμ για ταράτσα-έδαφος.
  • Ένα φωτοβολταϊκό Συμψηφισμού Net Metering 6.3kWp / 10.000kWh, το κόστος του φτάνει τα 10.250 ευρώ με ΦΠΑ και όλο το κόστος εγκατάστασης. Καλύπτει ένα μέσο Ελληνικό σπίτι 80-150τμ (με πισίνα ή αντλία θερμότητας για θέρμανση). Το απαιτούμενο εμβαδό είναι για κεραμοσκεπή 35-40τμ και για ταράτσα 35-55τμ. Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό δύναται να μειώσει τους ετήσιους λογαριασμούς σρεύματος κατά 1.200-1.500€.

Τι είναι το net metering

Το net metering συνίσταται στην αυτοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Ουσιαστικά με το net metering γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στην στέγη ενός κτιρίου με την καταναλισκόμενη ενέργεια από το νοικοκυριό ή την επιχείρηση. Η περίσσεια ενέργειας διοχετεύεται στο δίκτυο είτε με κάποια αποζημίωση είτε όχι .Το net metering αποτελεί την καλύτερη λύση για εξάλειψη του κόστους ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ μπορεί να εξαλείψει και το κόστος θέρμανσης-κλιματισμού αν συνδυαστεί κατάλληλα με μία αντλία θερμότητας για παράδειγμα.

Στο σχήμα net metering εγκαθίστανται δύο μετρητές (ή ένας μετρητής διπλής ροής) που καταμετρούν την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό και την ενέργεια που εισέρχεται από τη ΔΕΗ. Η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μετατρέπεται σε εναλασσόμενη τάση από ένα αντιστροφέα (inverter) και στη συνέχεια εγχέεται στο κτίριο-δίκτυο. Αν το κτίριο εκείνη τη στιγμή καταναλώνει ενέργεια τότε αυτή λαμβάνεται από το φωτοβολταϊκό net metering. Αν όχι τότε διοχετεύεται στο δίκτυο και μετράται από τον μετρητή και πιστώνεται στον χρήστη ώστε να το πάρει πίσω το χειμώνα ή το βράδυ. Με ένα φωτοβολταϊκό net metering μία κατοικία που δεν χρησιμοποιείται το καλοκαίρι μπορεί να παράγει το ρεύμα που χρειάζεται το χειμώνα.

Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού

Πρώτον η μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός του ενεργειακού κόστους.

Δεύτερον η δυνατότητα τροφοδοσίας ενέργειας ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τρίτον η διάρκεια της εγγυημένης σύμβασης συμψηφισμού που φτάνει στα 25 έτη.

Τέταρτον η απεξάρτηση από την τιμολογιακή πολιτική και από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα.

Η σχετικά σύντομη απόσβεση της επένδυσης.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης από τρίτους.

Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου.

Παράλληλα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για net metering εμφανίζει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού, το ελάχιστο κόστος συντήρησης και η αθόρυβη λειτουργία.

Πόσο είναι το κέρδος

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού παράγει περί τις 1400 kWh ετησίως, με την απόδοση να εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, το είδος των πάνελ, την κλίση, τον προσανατολισμό, τον βαθμό σκίασης αλλά και τον εξοπλισμό.

Σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με περίπου 8000 kWh η εγκατάσταση ενός συστήματος φβ 5,5kWp συνολικού κόστους 7-8 χιλιάδων ευρώ η παραγωγή θα φτάνει τις 7700kWh. Δηλαδή σχεδόν μηδενίζεται η ανταγωνιστική χρέωση ενέργειας.

Σημαντικός για την απόσβεση είναι ο συντελεστής ταυτοχρονισμού, δηλαδή το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό και αμέσως αυτοκαταναλώνεται. Ο βέλτιστος ταυτοχρονισμός επιταχύνει την απόσβεση αφού μειώνει εκτός από το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και άλλες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης (πχ ΥΚΩ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών προμήθειας ρεύματος προσφέρει λύσεις turn key, δηλαδή αναλαμβάνουν τη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος για λογαριασμό του πελάτη τους.

Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά τραπεζικά προϊόντα που χρηματοδοτούν την επένδυση σε ποσοστό της τάξης του 70 με 80%. Το κόστος του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται ανάλογα με την εγκατάσταση από 5 έως 12 χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα χρειαστεί να βάλει από τη τσέπη του από 1000 -1500 ευρώ έως 2400- 3600.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας