Μενού Ροή
Η φορολογική αμνηστία βάζει στο στόχαστρο την Αλβανία

Η αμφιλεγόμενη φορολογική αμνηστία που πρότεινε η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να σιγοβράζει, καθώς ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα διπλασίασε τις θέσεις του, ενώ η υπουργός Οικονομικών Ντελίνα Ιμπραχίμαϊ δήλωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε δημόσια διαβούλευση και αναθεωρείται.

Σύμφωνα με την πρόταση, οποιοσδήποτε ξένος πολίτης ή Αλβανός μπορεί να καταθέσει μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ σε μη δηλωμένα χρήματα στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, απολαμβάνοντας πλήρη νομική ασυλία και φόρο 5-10%. Μια προηγούμενη εκδοχή του νόμου είχε καταγγελθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ αυτή η εκδοχή αποτέλεσε αντικείμενο τεταμένων συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης, της ΕΕ και διαφόρων διπλωματικών αποστολών στα Τίρανα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ράμα απουσίαζε από μια συνάντηση μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα ζήτησε εκ νέου την αναθεώρησή του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ισχύον σχέδιο νόμου για τη φορολογική αμνηστία. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες κυβερνητικές δομές για την αναθεώρηση αυτής της νομοθεσίας», ανέφεραν. Εν τω μεταξύ, ο Ράμα δήλωσε ότι δεν θα αποσυρθεί από την πρωτοβουλία και χαρακτήρισε τις αντιρρήσεις άλλων «παρεξηγήσεις».

«Δεν έχουμε αποσυρθεί, αλλά συνεχίζουμε να συζητάμε και συνεχίζουμε να ακούμε για να ξεκαθαρίσουμε όλες τις παρεξηγήσεις», δήλωσε.

«Είμαστε επίμονοι, ναι, και υπομονετικοί για να καθαρίσουμε όλες αυτές τις γωνίες από κάθε είδους σκόνη ή οπτική ψευδαίσθηση ότι υπάρχει σκόνη εκεί, και τότε ο καθένας θα έχει την πεποίθησή του», είπε, προσθέτοντας ότι εκπροσωπεί τους Αλβανούς και όχι οποιονδήποτε άλλον.

Όσον αφορά την έντονη αντίδραση των διεθνών, είπε: «Κλαίτε για το πόσο θα στεναχωρηθεί η ΕΕ ή πόσο θα στεναχωρηθεί η Αμερική; Για ποιο λόγο κλαίτε; Αυτοί έχουν τις υποθέσεις τους σε τάξη».

Ο Ράμα είπε ότι δεν μπορεί κανείς να προδικάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες που έχουν εργαστεί παράνομα και δεν μπορούν να φέρουν χρήματα στην Αλβανία για το 1% μόνο αυτών που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα.

Τη Δευτέρα, όμως, η Ιμπραχιμάι δήλωσε ότι ο νόμος δεν είναι ακόμη έτοιμος και ολόκληρο το σχέδιο αναθεωρείται όσον αφορά τις επιφυλάξεις της ΕΕ.

«Η φορολογική αμνηστία είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε και πάλι την άνοιξη- εργαστήκαμε για τη βελτίωση του σχεδίου που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο αρχικά χρονολογείται για το 2020- βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της διαβούλευσης», είπε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις εξωτερικών φορέων.

«Ακόμα δεν έχω απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο. Εξετάζουμε τα τεχνικά στοιχεία και τη σύνταξη εσωτερικών κανονισμών, ώστε πριν εγκριθεί ο νόμος, να υπάρχει σαφήνεια για τα στοιχεία του τρόπου εφαρμογής του- πρόκειται για ένα έργο σε εξέλιξη που δεν έχει ακόμη ημερομηνία έγκρισης», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας