Μενού Ροή
Η λύση για την μείωση του κόστους παραγωγής στην γεωργία - Σε μαζική επιδοτούμενη ανάπτυξη φωτοβολταικών σε αγροτικά υπόστεγα προχωράει η Ιταλία

Η σημαντική ανάγκη των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργεί πολιτικά κίνητρα για την παροχή επιδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ενέργειας ηλιακής ενέργειας και μπαταρίας.

Οι κυβερνήσεις εισάγουν προγράμματα που μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη ακριβών εφαρμογών και αναδυόμενων τεχνολογιών όπως τα αγροβολταϊκά.

Η Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία πρόσφατα έλαβε την πρώτη πληρωμή 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (23,53 δισεκατομμύρια δολάρια) από το ταμείο της ΕΕ Next Generation, είναι ένα παράδειγμα πλούσιας δημόσιας υποστήριξης.

Η χώρα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται δύο προγράμματα για τον αγροτικό τομέα. Η πρώτη στοχεύει σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ταράτσας για ενεργοβόρα αγροκτήματα στο Agrisolar Park ισχύος 375 MW («Parco Agrisolare» στα ιταλικά), και η δεύτερη βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

«Η ιταλική κυβέρνηση θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για μόλις 375 MW εγκαταστάσεων για το Agrisolar Park, ανεβάζοντας το κόστος αυτών των επιδοτούμενων ηλιακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών, στέγης και σταθμών φόρτισης οχημάτων, σε σχεδόν 4.000 ευρώ/kW. Στην αγορά, μια εγκατάσταση στον τελευταίο όροφο με τα ίδια χαρακτηριστικά κοστίζει έως και τρεις φορές λιγότερο», δήλωσε ο Mauro Moroni, πρεσβευτής ενεργειακής μετάβασης της Kiwa Italia.

Σύμφωνα με τον Moroni, το νέο καθεστώς θυμίζει τις φορολογικές εκπτώσεις που συνδέονται με την έκπτωση φόρου 110% για την ενεργειακή απόδοση και τα μικρά συστήματα για τον οικιακό τομέα, τα οποία έχουν «δημιουργήσει στρεβλώσεις στα οικιακά συστήματα τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνοντας το κόστος των εγκαταστάσεων».

Προσθέτει ότι παρόμοια προγράμματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ορισμένων αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, δημιουργώντας παράλληλα μια επιζήμια εικόνα για τον κλάδο.

Αγροφωτοβολταϊκές επιδοτήσεις

Οι άμεσοι δικαιούχοι του ιταλικού αγροφωτοβολταϊκού προγράμματος υπογραμμίζουν ότι, ενώ οι επιδοτήσεις είναι σημαντικές, συνάδουν και με την αποστολή τους.

Εξηγούν ότι το Agrisolar Park δεν προορίζεται απλώς να αυξήσει την ηλιακή δυναμικότητα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών (Mipaaf) είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα.

«Από εξωτερική σκοπιά, μπορεί να φαίνεται κερδοσκοπικό μέτρο, αλλά μιλάμε για αγροκτήματα και όχι για σπίτια. Μιλάμε για ένα μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Francesco Mastrandrea, πρόεδρος της Ιταλικής Συνομοσπονδίας Νέων Αγροτών.

Ο Mastrandrea είπε στο περιοδικό pv ότι το σχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο καινοτόμες φάρμες και βουστάσια με ένταση ενέργειας. Υποστηρίζει ότι οι αγρότες δεν θα εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκά σε στέγες γεμάτες με αμίαντο, δεδομένων των δαπανών αφαίρεσης και διάθεσης για το πλέον απαγορευμένο υλικό.

«Η ιταλική γεωργία είναι χιλιάδων ετών και έχει υποδομές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Η λειτουργικότητα αυτής της υποδομής θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί», δήλωσε ο Mastrandrea.

Φιλοξενία σε υπόστεγα

Για να βελτιωθεί αυτό το πρώτο σχήμα, ο Mastrandrea ζητά την κατάργηση της συνθήκης ιδιοκατανάλωσης στο σύστημα. «Θα προτιμούσα την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο επειδή πολλά υπόστεγα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Η υποστήριξη για τη γεωργία θα μπορούσε να αυξήσει την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια για τους τελικούς καταναλωτές ενέργειας στις γύρω περιοχές», είπε. Το διάταγμα για το Agrisolar Park βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Η ένωση αγροτών προσθέτει ότι η Ιταλία θα μπορούσε να καλύψει το 60% έως το 70% των ενεργειακών αναγκών της εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα στο 0,2% της χρησιμοποιήσιμης γεωργικής γης της. «Αν κοιτάξουμε τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων εδαφών κάθε χρόνο, μπορούμε να δούμε ότι το ενεργειακό στοιχείο έρχεται την κατάλληλη στιγμή», κατέληξε ο Mastrandrea.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας