Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: 300.000 αιτήσεις για τις επιδοτήσεις-Aνοιχτή η πλατφόρμα ως τις 20 Ιουνίου

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Στα ύψη είναι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Από τις 11 Μαΐου, που άνοιξε η πλατφόρμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» μέχρι χθες είχε δεχτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 300.000 αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις μέχρι τις 20 Ιουνίου, ενώ εκτιμάται ότι από το πρόγραμμα με πρόχειρους υπολογισμούς 120.000 πολίτες λάβουν το μπόνους.

Βεβαια όπως φαίνεται ο τελικός αριθμός των αιτήσεων να είναι πολλαπλάσιος από τον αριθμό των νοικοκυριών καθώς και πως είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα λάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τα vouchers.

Η επιδότηση , να σημειωθεί, μπορεί να φτάνει στο 60% της δαπάνης με «ταβάνι» τα 900 ευρώ, Πάντως το σχήμα επιδότησης Θα είναι στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή», όπου πολλοί δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση των vouchers και ανοίγει άλλος κύκλος δικαιούχων από την ίδια δεξαμενή των ενδιαφερομένων, η αίτηση των οποίων έχει εγκριθεί.

Οφέλη

Το όφελος για αυτά αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.

Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις στη βάση τριών εισοδηματικών κλιμακίων και της χωρητικότητας του προς αντικατάσταση θερμοσίφωνα:

Για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων, οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.

Πώς θα επιλεγούν οι δικαιούχοι

Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις 20 Ιουνίου θα εκδοθούν τα προσωρινά αποτελέσματα με τους δικαιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω. Μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων υπάρχει η δυνατότηταυποβολής ενστάσεων για επτά ημέρες, στη συνέχεια εκδικάζονται οι ενστάσεις και αναρτώνται οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα και στη συνέχεια οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τις επιταγές τους.

Οι επιταγές του προγράμματος θα σταλούν ηλεκτρονικά στους δικαιούχους επιχορήγησης. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).

Tα vouchers θα αποσταλούν με email και sms στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Μαύρα σύννεφα απλώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταικών, με την εκπρόσωπο του κλάδου SolarPower Europe να μιλάει για μια «τέλεια καταιγίδα». Οι ταρίφες...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως το τέλος του έτους, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ ισχυρές και θα δυναμώνουν όλο και περισσότερο, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο τέλος,...

ΑΠΕ

Νέα έρευνα από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Αλκάλα αποκαλύπτει ότι οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου μπορεί να οδηγήσουν σε αναντιστοιχία και απώλειες απόδοσης ισχύος σε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE