Μενού Ροή
Φωτό: Photo: Flickr/Ministerio para la Transición Ecológica
Ισπανία: Στοπ στα ορυκτά καύσιμα έως το 2042

Μια δεκαετία μετά τις πρώτες συζητήσεις για το θέμα η Ισπανία ψήφισε τον νέο νόμο για το κλίμα και βάζει τέλος ως το 2042 στην παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του πολυαναμενόμενου νόμου για το κλίμα, ο οποίος δεσμεύει τη χώρα να μειώσει τις εκπομπές κατά 23% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ο νόμος απαγορεύει όλες τις νέες άδειες άνθρακα, φυσικού αερίου και εξερεύνησης πετρελαίου με άμεσο αποτέλεσμα, απαγορεύει την πώληση ορυκτών καυσίμων οχημάτων έως το 2040 και καθιερώνει έναν στόχο παραγωγής 74% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Οι νομοθέτες συμφώνησαν ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί στην ισπανική επικράτεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2042 και να περιορίσει τη χρήση επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, υποχρεώνοντας να «δικαιολογούνται δεόντως από κοινωνικό, οικονομικό ή κοινωνικό συμφέρον».

«Για τον πλανήτη, για το μέλλον μας και για τις επόμενες γενιές. Από σήμερα, η Ισπανία διαθέτει έναν νόμο για το κλίμα για την οικοδόμηση ενός πράσινου, βιώσιμου, δίκαιου και ευημερούμενου μέλλοντος για όλους », δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez μετά την ψηφοφορία την Πέμπτη.

Η υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ρίμπερα, χαρακτήρισε τη νομοθεσία ως «ουσιαστικό νόμο στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να βασίζουμε». Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, η Ribera αναγνώρισε ότι «έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από 10 χρόνια».

Ο στόχος μείωσης των εκπομπών της Ισπανίας το 2030 είναι σημαντικά χαμηλότερος από τους στόχους που έχουν τεθεί από άλλους μεγάλους Ευρωπαίους εκπομπούς. Η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 65% μεταξύ 1990 και 2030 και το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να μειώσει το 68% κατά την ίδια περίοδο. Η ΕΕ ολοκλήρωσε τις συζητήσεις για την αύξηση του στόχου το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55% τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι εκπομπές της Ισπανίας αυξήθηκαν μεταξύ 1990 και 2007 και επί του παρόντος βρίσκονται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η Ισπανία απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, υπερβαίνοντας το όριο εκπομπών κατά περισσότερο από 20%.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί η ισπανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον χαμηλότερο στόχο της για το 2030. Σε σύγκριση με τη βασική γραμμή του 2020, ο νέος στόχος είναι από τους πιο φιλόδοξους στην Ευρώπη.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας