Μενού Ροή
Με 75 εκ. ευρώ στα ομόλογα της ΔΕΗ η EBRD - "Στηρίζουμε την μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη"

Σε μεγαλοεπενδυτή των πράσινων ομολογιακών εκδόσεων της ΔΕΗ εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επικροτώντας την σημαντικές προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση Στάσση στην απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού της μίγματος. Στην τελευταία έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ η EBRD επένδυσε 25,5 εκατομμύρια ευρώ. Σε συνδυασμό με τα 50 εκατ. ευρώ που έβαλε στην έκδοση του Μαρτίου ύψους 650 εκ. ευρώ, η συνολική της έκθεση στα πράσινα ομόλογα της ΔΕΗ ξεπερνάει τα 75 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ομόλογο του Ιουλίου θα περιλαμβάνει έναν πιο φιλόδοξο στόχο απόδοσης βιωσιμότητας από αυτό του Μαρτίου, με τη ΔΕΗ να δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 57% έως το τέλος του 2023. Η μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 από 23,15 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 10 εκατομμύρια. Οι τόνοι το 2023 είναι ο πιο φιλόδοξος εταιρικός στόχος για την μείωση άνθρακα που έχει υποστηρίξει ποτέ η EBRD στις περιοχές όπου επενδύει.

Ενεργειακή μετάβαση

Αυτός ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως με τον παροπλισμό όλων των εγκαταστάσεων λιγνίτη έως το 2023 και την αντικατάστασή τους με χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας σε ένα σημαντικά επιταχυνόμενο πρόγραμμα που θα προσθέσει 1,3 GW κυρίως ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, συνολικά 1,5 GW (συμπεριλαμβανομένων υπάρχοντών 0,2 GW).

Ως η μεγαλύτερη γεννήτρια και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας και της μετάβασής της σε μια οικονομία χαμηλότερου άνθρακα. Επιπλέον, η ΔΕΗ είναι το επίκεντρο των προσπαθειών της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 56 τοις εκατό από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και ο μοναδικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας σε εκείνα τα ελληνικά νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με τα εθνικά πλέγμα.

Το ομόλογο

Το ομόλογο θα ευθυγραμμιστεί με τις Αρχές της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA) Sustainability-Linked Bond Principles (SLBP), που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο του 2020, οι οποίες προωθούν τη διαφάνεια, την αποκάλυψη και την ακεραιότητα στην ανάπτυξη πράσινων αγορών ομολόγων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

Το 2020, η ΕΤΑΑ παρείχε μη ασφαλισμένο δάνειο ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Η εγκατάσταση υποστηρίζει τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της ΔΕΗ τη στιγμή της αστάθειας των πληρωμών των πελατών και έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΕΤΑΑ άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 80 έργα στον τομέα των εταιρικών, χρηματοοικονομικών, ενεργειακών και υποδομών της Ελλάδας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας