Μενού Ροή
Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» - Πόσο είναι σήμερα το κόστος εγκατάστασης και πότε γίνεται η απόσβεση 

της Χριστίνας Αντωνίου

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για την ένταξη στο πρόγραμμα οι τεράστιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και εκτόξευση των τιμών.

Όπως δηλώνει στο energymag ο κύριος Παντελής Λεδάκης υπεύθυνος σε εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, που δραστηριοποιείται από το 2007 στο χώρο των ΑΠΕ, το πρόβλημα της επάρκειας εντοπίζεται κυρίως στους inverter και όχι τόσο στα πάνελ και αφορά στις παραδόσεις των υλικών από την Κίνα, αλλά και από πολλές Ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αδειάζει το στοκ των επιχειρήσεων

Σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, οι εταιρείες ξεμένουν από αποθέματα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ζήτηση τον τελευταίο καιρό χτυπάει κόκκινο και ολόκληρες αποθήκες αδειάζουν μόλις μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η αντικατάσταση τους αποδεικνύεται στην πράξη δύσκολη υπόθεση εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Λεδάκης «Οι κεντρικοί διανομείς δίνουν χρόνο παράδοσης το Σεπτέμβριο για inverter, δηλαδή μετά από τουλάχιστον 3 μήνες. Ενώ στην αρχή για παραγγελίες στις αρχές Μαρτίου μας έλεγαν για μέσα ή τέλη Ιουνίου, τώρα οι παραλαβές έχουν πάει για τις 8 Νοεμβρίου. Υπάρχει τεράστιο θέμα. Ακόμα και κάποιοι που είχαν παρακαταθήκη μέχρι και 10 inverter, το απόθεμα τους έφυγε κατευθείαν».

Σοκ με τις καινούριες τιμές

Εκτός από τους νέους χρόνους παράδοσης οι επαγγελματίες του χώρου έρχονται αντιμέτωποι και με τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Οι κεντρικοί διανομείς εξαιτίας της αύξησης στο κόστος μεταφοράς αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι αυξήσεις μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και στο 25%.

Με αυτά τα δεδομένα οι τελικές τιμές συμπαρασύρονται στα ύψη, αυξάνοντας το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Έτσι όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα πλέον θα καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αισιόδοξοι οι επαγγελματίες παρά τα προβλήματα

Οι επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας βλέπουν φοβερές προοπτικές στην αγορά, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για ΑΠΕ, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών οι παραδόσεις των υλικών αναμένεται να ξεμπλοκάρουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουν βελτίωση της κατάστασης από το Σεπτέμβριο και εξομάλυνση από το τέλος του έτους.

Πόσο είναι σήμερα το κόστος εγκατάστασης και πότε γίνεται η απόσβεση

Το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος διαφοροποιείται αισθητά ανάλογα με την ισχύ του συστήματος, τον τύπο των inverter που θα χρησιμοποιηθεί και τα υλικά της εγκατάστασης.

Ενδεικτικά για ένα σύστημα 6 KW με ΦΠΑ

 Κόστος για κατασκευή σε κεραμοσκεπήΚόστος για κατασκευή σε Δώμα ή Ταράτσα
Κόστος σε πάνελ, βάσεις και inverter5.000 €5.200 €
Κόστος επιπλέον υλικών εγκατάστασης1.100 €1.100 €
Κόστος πλήρους φακέλου για ΔΕΔΗΕΕ300 €300 €
Κόστος εγκατάστασης800 €800 €
Συνολικό κόστος7.200 €7.400 €

Μεγαλύτερα οφέλη όσο αυξάνεται η τιμή του ρεύματος

Για γρήγορη απόσβεση και μεγάλα οφέλη κάνουν λόγο οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνοντας ότι εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σύντομα.

Η παραγωγή τους καλοκαιρινούς μήνες στις νότιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φτάσει ημερησίως από 30 - 33 KWh. Το χειμώνα η απόδοση μπορεί να μειωθεί στο μισό ή στο 1/3 της καλοκαιρινής περιόδου.

Έτσι για παράδειγμα σε μια μέση κατοικία στα νότια προάστια της Αθήνας:

Για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος 5 KW
Παραγωγή7.000 - 8.000 KWh το χρόνο
Μέση οικιακή κατανάλωση4.500 KWh
Πώληση ρεύματος0,087€/ KWh
Ετήσια έσοδα600 - 700€

Η Σύμβαση μεταξύ προμηθευτή και του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος έχει διάρκεια 20 έτη.

Εάν υποθέσουμε ότι το κόστος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 5 KW ανέρχεται περίπου στις 6.000€, τότε ο ιδιοκτήτης θα έχει κάνει απόσβεση της δαπάνης του σε χρονικό διάστημα 8-10 ετών.

Για τα υπόλοιπα 10 έτη θα λάβει συνολικά έσοδα 6.000 - 7.000€

«Στο τραπέζι» και άλλα επιδοτούμενα προγράμματα

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» προς το παρόν αφορά μόνο σε οικιακούς καταναλωτές και όχι σε επαγγελματίες. Ωστόσο όσοι δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις του προγράμματος μπορούν να περιμένουν.

Το προσεχές χρονικό διάστημα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energymag αναμένεται να «βγουν στον αέρα» και νέα προγράμματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας