Μενού Ροή
Μήνας «Εξοικονομώ» ο εκλογικός Μάιος - Ποια προγράμματα τρέχουν - Ποιοι ωφελούνται

Σε μήνα προγραμμάτων…. ενεργειακής εξοικονόμησης αναδεικνύεται ο Μάιος, καθώς από τις αρχές του μήνα έχουν ξεκινήσει δυο προγράμματα και πριν το τέλος του θα ανοίξουν άλλα δυο: Ο λόγος για το «Εξοικονομώ 2023» για κύριες κατοικίες (που ανέμενε εναγωνίως η αγορά καθώς το τελευταίο αντίστοιχο πρόγραμμα είχε τρέξει στα τέλη του 201) και η προσαρμοσμένη για νέους εκδοχή του «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» που έχει την πρόσθετη παράμετρο της ανακαίνισης, απευθύνεται σε νέους 18-34 ετών και εντάσσεται στην δέσμη μέτρων «Σπίτι μου» για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Τα δυο νέα προγράμματα -για τα οποία η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ανοίγει στις 30 και 18 Μαϊου αντίστοιχα- έχουν συνολικό προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καλύψουν περί τους 45.000 ωφελούμενους.

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο «Εξοικονομώ 2023»  διατηρείται η αρχιτεκτονική του προηγούμενου «Εξοικονομώ 2021», με ορισμένες μικρές προσαρμογές: Σύμφωνα με πληροφορίες, πέφτει «ψαλίδι» στα κονδύλια για τις παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες, ενώ αυξάνεται το ανώτατο όριο των δαπανών για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών που μεσολάβησε τον τελευταίο 1,5 χρόνο και λειτουργεί ανασταλτικά για πολλούς από αυτούς που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» να καλύψουν την ίδια συμμετοχή για τις παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απένταξης,

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 350 εκατ. ευρώ (λίγο παραπάνω από το ήμισυ σε σχέση με το  προηγούμενο «Εξοικονομώ 2021»), με  τους πόρους να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το REPower EU.  Όπως θεσπίστηκε για πρώτη φορά στο «Εξοικονομώ 2021 δεν θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, αλλά σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης των αιτήσεων με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπου μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται μεν στην εξοικονόμηση ενέργειας, υπάρχουν όμως ειδικές πρόνοιες για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ). Η ύπαρξη Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου τίθεται ως προαπαιτούμενο, ενώ κατά πληροφορίες θα «χαλαρώσουν» και οι αυστηρές προθεσμίες που προβλέπονταν για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο «Εξοικονομώ 2021».

«Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Λίγο νωρίτερα, στις 18 Μαΐου- ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» που αφορά νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να φτιάξουν καινούργιο ή το σπίτι που διαμένουν ή ένα κενό σπίτι που θα μείνουν.  Όπως ανακοίνωσε επισήμως προ ολίγου ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, την προσεχή Πέμπτη ανοίγει η  ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomoneon.gov.gr) του προγράμματος και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023. Το νέο Πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:  Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά) και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και το «Ανακαινίζω» με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

 Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ». Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 22.500 για παρεμβάσεις εξοικονόμησης και τα 10.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις ανακαίνισης.

 

 «Πρεμιέρα» για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Χθες, άλλωστε, έκανε «πρεμιέρα» το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον ήταν πολύ έντονο, καθώς χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για δικαιούχους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και 2, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε μισή ώρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας είχαν υποβληθεί 1.500 αιτήσεις και άλλες τόσες ήταν υπό επεξεργασία.  Μέσω του προγράμματος οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς με επιδότηση που φτάνει σε ποσοστό το 60 και εκτιμάται  ότι 120.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ωφεληθούν εφόσον πληρούν τα σχετικά (εισοδηματικά) κριτήρια.

 

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Όσο για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπαγωγές αυξάνονται σε καθημερινή βάση και αγγίζουν τις 4.000, που σημαίνει ότι ισάριθμοι ωφελούμενοι έχουν «κλειδώσει» επιδότηση για το σύστημα εγκατάστασης μικρού φωτοβολταίκού με μπαταρία.  Αν και  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκλειστικό κριτήριο για την κατακύρωση επιδότησης είναι η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης, ο ρυθμός εντάξεων είναι «λελογισμένος» σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προγράμματος (238 εκατ. ευρώ) που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του κλάδου   επαρκούν για την ενίσχυση 35.000-36.000 συστημάτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας