Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: 20 εκατ. στην αύξηση από Μπάκο και Καϋμενάκη

Thrivest Παγκρήτια

Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, με τον Μιχάλη Σάλλα να αποκτά δύο ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια εξυγίανσης και μεγέθυνσης της συνεταιριστικής τράπεζας.

Παράλληλα, οι δύο εφοπλιστές βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Σερρών), καθώς έχουν κληθεί να ενισχύσουν τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας και ήδη αυτή την περίοδο η Deloitte «ψάχνει» για λογαριασμό τους το χρηματοδοτικό κενό.

Η αύξηση ιδίων κεφαλαίων της Παγκρήτιας Τράπεζας κατά 98,7 εκατ. ευρώ διενεργείται μέσω δημόσιας προσφοράς έως 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα σε κάθε μια παλαιά και τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ ανά μετοχή.

Η περίοδος της εγγραφών, των προεγγραφών και της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης ολοκληρώνεται σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου η διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Η σημασία της αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας

Μέτοχοι της Παγκρήτιας είναι η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα με 19,95%, η Alpha Ocean με 7,92%, η Εθνική Τράπεζα με 7,17% και το 64,96% ανήκει σε μικρομετόχους. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές και η συμμετοχή των δύο εφοπλιστών αποτελεί ένα εχέγγυο για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της αύξησης, η οποία σηματοδοτεί το μετασχηματισμό της τράπεζας και ήταν προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και της συνένωσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση με στόχο η Παγκρήτια να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εγχώρια και περιφερειακή τραπεζική σκηνή μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Τι συμβαίνει με τη Συνεταιριστική Σερρών

Σε ό,τι αφορά στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών), στη χρήση του 2021, η τράπεζα δεν κάλυπτε επαρκώς τις απαιτήσεις τήρησης των ελαχίστων ορίων Κεφαλαιακών Αποθεμάτων και του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.

Η τράπεζα, που το 2018 είχε απορροφήσει και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, έχει υποβάλλει όλα τα απαραίτητα σχέδια, στην Τράπεζα της Ελλάδος, για την κάλυψη των απαιτήσεων τήρησης των ελάχιστων ορίων Κεφαλαιακών Αποθεμάτων και του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας. Η Deloitte σύντομα θα ολοκληρώσει τον έλεγχο και θα ενημερώσει τους εφοπλιστές για τα κεφάλαια που θα πρέπει να τοποθετήσουν.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας στη χρήση του 2021 είχε δάνεια περίπου 240 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 185 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήρχοντο σε 83 εκατ. ευρώ και είχαν διενεργηθεί προβλέψεις 38 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας βρισκόταν στο 7,04%.

Μετά τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 απέκτησαν και το 30% του Attica TV

Οι δύο εφοπλιστές εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο επιχειρείν. Απέκτησαν το 30% της Ελλάκτωρ αλλά μετά την κόντρα τους με τους Ολλανδούς της Reggeborgh ρευστοποίησαν τη συμμετοχή τους, με το αζημίωτο. Είχαν τοποθετήσει 135 εκατ. αλλά «βγήκαν» καταγράφοντας υπεραξίες 55 εκατ. ευρώ.

Από τότε, προχώρησαν σε τρεις εξαγορές: Απέκτησαν το 31,7% της Intrakat μέσω της εταιρείας Winex (40% Δ. Μπάκος, 40%, Γ.Καϋμενάκης και 20% Αλ. Εξάρχου) καταβάλλοντας για το ποσοστό τους 46 εκατ. ευρώ, εξαγόρασαν το 100% του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 από τον Διονύση Παναγιωτάκη και πρόσφατα το 30% του Attica TV. Το υπόλοιπο 70% του σταθμού ανήκει στο Δήμο Ασπροπύργου και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ουσιαστικά μέχρι τώρα έχουν επενδύσει τα κέρδη από την «περιπέτειά» τους με την Ελλάκτωρ και διατηρούν το αρχικό κεφάλαιο των 135 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτήσει την εμπλοκή τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παραμένουν επίσης, βασικοί χρηματοδότες της ποδοσφαιρικής ομάδας της πατρίδας τους, του Αστέρα Τρίπολης και ελέγχουν το 66% της εταιρείας προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου Volton.

ΠΗΓΗ: BD

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επετεύχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία μεταξύ της Thrivest Holding Ltd (εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου) με την πλευρά της Lyktos (Μιχάλης Σάλλας) προκειμένου έως τον Μάρτιο...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας Τράπεζας Α.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε (31.10.2022) έγγραφο αίτημα της Lyktos Participations Α.Ε. μετόχου με ποσοστό άνω του 10%...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H επενδυτική εταιρεία Thrivest Holding Ltd, συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Lyktos Group δηλώνει ότι η Lyktos Participations θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας διατηρώντας το...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE