Μενού Ροή
Ποια είναι η Maire Tecnimont S.p.A., συνεργάτης της Mytilineos στην Ιταλία - Από την Fiat Engineering στην Nextchem

Με έναν κολοσσό που καταγράφει έσοδα ετησίως της τάξης των 3,3 δις. ευρώ, παγκόσμιο ηγέτη στην προμήθεια τεχνολογίας και μηχανικών δραστηριοτήτων για μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για τη μετατροπή φυσικών πόρων, ξεκινάει την δημιουργία μονάδας για την πιλοτική παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στην Ιταλία η εταιρεία Mytilineos.

Ο όμιλος Maire Tecnimont S.p.A., θυγατρική του οποίου είναι η NextChem με την οποία συνεργάζεται η Mytilineos, ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 και από το 2007 εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, όπου και εδρεύει. Πρόεδρος και o ιδρυτής του είναι ο Fabrizio Di Amato και Διευθύνων Σύμβουλος ο Pierroberto Folgiero. Η εταιρεία διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες μέσω 50 εταιρειών, με δραστηριότητες και εργοτάξια διανεμημένα σε 8 ζώνες και έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 1.500 έργα παγκοσμίως και απασχολεί περίπου 9.100 άτομα

Η σχέση με την Fiat Engineering

Η Tecnimont S.p.A. ιδρύθηκε από τη Montedison το 1973 για να συνδυάσει τις εξειδικευμένες δεξιότητες των τμημάτων Μηχανικής και Ανάπτυξης  των εταιρειών Montecatini και Edison, δύο μεγάλων ονομάτων της ιταλικής βιομηχανίας. Ο Montecatini έφερε την κληρονομιά του Giulio Natta (νικητής του Βραβείου Νόμπελ για τη Χημεία το 1963) και την ειδικότητά του στην παραγωγή φυτών πολυολεφίνης, ενώ ο Edison ήταν ενεργός στην παραγωγή ενέργειας από τον 19ο αιώνα.

Το 2004, η Maire Holding απέκτησε αρχικά τη Fiat Engineering (αργότερα Maire Engineering) και τον επόμενο χρόνο εξαγόρασε την Tecnimont. Στις 27 Νοεμβρίου 2007, η Maire Tecnimont άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου

Το 2008, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την απόκτηση μια κορυφαία ινδικής εταιρείας μηχανικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε από την οικογένεια Kapadia το 1958. Αυτή η εξαγορά άνοιξε νέο πεδίο ανάπτυξης στην ασιατική αγορά, παγιώνοντας την ήδη καθιερωμένη ομάδα του ομίλου. Επίσης το 2008, ο Όμιλος εξαγόρασε την Noy Engineering, προκειμένου να επεκτείνει το τεχνολογικό του χαρτοφυλάκιο. Η εταιρεία ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προμήθεια φυτών για την παραγωγή πολυεστέρα PET και ρητίνης, νάιλον και ακρυλικών ινών. Δραστηριοποιείται στους τομείς των χημικών και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από το 1980, η Noy έχει διαφοροποιήσει την τεχνογνωσία της σε όλο τον κόσμο και επενδύει σε νέους τομείς παραγωγής.

Το 2009, η εξαγορά της Stamicarbon από τη Maire Tecnimont της επέτρεψε να συνδυάσει τις παραδοσιακές της δραστηριότητες EPC με τις υπηρεσίες αδειοδότησης τεχνολογίας. Η ολλανδική εταιρεία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 ως εταιρεία αδειοδότησης της DSM (Dutch State Mines), η οποία διαθέτει άδειες πώλησης για εγκαταστάσεις πλύσης άνθρακα.

Επίσης, το 2009, ο Όμιλος εισήλθε στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, Met NewEn, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομάζας και της ηλιακής ενέργειας.

Το 2010, η Maire Tecnimont απέκτησε την Technip KTI SpA (TKTI) μέσω της εξαγοράς μιας μητρικής εταιρείας: Sofipart Srl. Η Technip KTI, που μετονομάστηκε αργότερα σε KT, ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια ως εργολάβος που εργάζεται για το σχεδιασμό και την παραγωγή βιομηχανικών κλιβάνων, που λειτουργεί με το όνομα Selas Italia. Από τότε, έγινε η κορυφαία εταιρεία στον κόσμο στο σχεδιασμό και την κατασκευή μονάδων υδρογόνου, αμμωνίας, μεθανόλης, αιθυλενίου και θείου. Το 1974, η Selas Italia άλλαξε το όνομά της σε KTI (Kinetics Technology International) και εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία Mannesmann Anlagenbau το 1988.

Το 2016, η Maire Tecnimont ξεκίνησε μια νέα φάση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών παραγωγής της και να ανοίξει σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ανανεώσιμη ενέργεια και η πράσινη χημεία.

Με βάση αυτή τη νέα επιχειρηματική κατεύθυνση, τον Νοέμβριο του 2018, η Maire Tecnimont ίδρυσε τη NextChem, που επιβλέπει έργα πράσινης χημείας και έργα που εστιάζουν στη μετάβαση ενέργειας. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή εργοστασίων για τη μηχανική ανακύκλωση πλαστικών, όπως αυτή στο Bedizzole (Brescia).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας