Μενού Ροή
Τράπεζα Πειραιώς: Νέα προϊόντα για ΑΠΕ και αγρότες

Νέα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις επενδύσεις των αγροτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω και της αξιοποίησης επιχορηγούμενων προγραμμάτων προσφέρει στους Έλληνες αγρότες η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά χρηματοδοτικά προϊόντα για τους αγρότες παρά την αύξηση των επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο.

Σε συνάντηση εργασίας με δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου και οι διευθυντές – ανώτερα στελέχη της γενικής διεύθυνσης, κ. κ. Ι. Χανιωτάκης, Ι. Αβατάγγελος, Β. Γαϊτανάρος, Α. Πολυτάκης, Ν. Δεδούσης, Μ. Μαλαματένιου, Ανδρέας Πέρρος και Γ. Σιαβελής ανέδειξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της τράπεζας στην αγροτική τραπεζική και παρουσίασαν τον σχεδιασμό της στην κατεύθυνση εμβάθυνσης και επέκτασης του αποτυπώματός της στον αγροδιατροφικό τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα πάνω από το 80% των αγροτών επιλέγει την Τράπεζα Πειραιώς στο σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ενώ η τράπεζα ανέλαβε, μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την τετραετία 2022- 2026, την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ). Το έργο συνδέεται με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Στόχος είναι η έγκαιρη πληρωμή των κοινοτικών- εθνικών ενισχύσεων, που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στους δικαιούχους.

Αμετάβλητα τα επιτόκια – Με έμφαση στους νέους αγρότες οι χορηγήσεις

Τα ανώτερα στελέχη της Πειραιώς τόνισαν ότι η τράπεζα που, όπως σημείωσαν, καλύπτει χρηματοδοτικά κάθε είδους ανάγκη των αγροτών, χορήγησε το 2022 περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, με το 60% αυτών που έλαβαν τις χρηματοδοτήσεις να είναι νέοι αγρότες. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν τόσο επενδυτικά σχέδια (επιδοτούμενα ή μη) όσο και παροχή ρευστότητας (όπως Κάρτα Συμβολαιακής Τραπεζικής, Κάρτα Αγρότη).

Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι η Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά στα βασικά χρηματοδοτικά προϊόντα για τους αγρότες (Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών -ΑΔΑ, Μικροχρηματοδότηση, Γη & Εξοπλισμός, Κάρτα του Αγρότη, Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας) δεν έχει προχωρήσει σε καμία αλλαγή των προσφερόμενων επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα (ΒΕΑ) παραμένει σταθερό. Σε αυτή τη φάση, από τη μεταβολή των επιτοκίων επηρεάζονται τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το Euribor.

Σήμερα τα δανειακά υπόλοιπα (συμπεριλαμβάνονται δάνεια- επιδοτούμενα ή μη, Συμβολαιακή Τραπεζική) ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Χρηματοδοτήσεις βιώσιμων επενδύσεων – 200 εκατ. μέσω του ΤΑΑ

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα κι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα, μέσω της Πειραιώς, οι επιχειρήσεις και τα συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή τομέα έχουν λάβει προτάσεις πρόθεσης χρηματοδότησης για επενδυτικά έργα άνω των 200 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση και προσφορά εξειδικευμένου προγράμματος χρηματοδοτικών προϊόντων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής της γεωργικής εκμετάλλευσης ή/και τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για:

  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου (ΦΒ) για πώληση ενέργειας
  • Εγκατάσταση ΦΒ για αυτοκατανάλωση (net metering)
  • Αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού ΦΒ
  • Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης σε υφιστάμενο ΦΒ

Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων αγροτών σε ΑΠΕ επιδιώκεται και η αξιοποίηση επιχορηγούμενων προγραμμάτων.

Η Πειραιώς στο πρόγραμμα μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ

Για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Στόχος είναι η χορήγηση μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ τόσο για επενδύσεις αγροτών, όσο και για επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων από ΜμΕ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για χορήγηση συμπληρωματικά κεφαλαίου κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης. Το οικονομικό όφελος για τον αγρότη και την επιχείρηση είναι η επιδότηση του επιτοκίου 100% για τα δύο πρώτα έτη του δανείου και για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου επιτόκιο μειωμένο κατά 50%.

Συμβολαιακή Τραπεζική: 60.000 παραγωγοί, 420 επιχειρήσεις-συνεταιρισμοί

Εκτενή αναφορά έγινε και στη συμβολαιακή τραπεζική, που, όπως ειπώθηκε, «αναδεικνύεται ως δυναμικός μοχλός αγροτικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς προσαρμόζεται στις ανάγκες και αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Αφορά σε ένα «καινοτόμο» χρηματοδοτικό μοντέλο που επιδιώκει τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων και ισχυρών αλυσίδων αξίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα, από τον παραγωγό μέχρι τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα και την εξωστρέφεια στον αγροτικό τομέα.

Η εξέλιξη του προγράμματος, που υλοποιείται από το 2013, έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στον αγροτικό χώρο με αμοιβαία οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τις μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 60.000 παραγωγοί και πάνω από 420 εταιρικές οντότητες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών επωφελήθηκαν από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 55 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής προσεγγίζει «ολιστικά» την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού τομέα και συμβάλλει στον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, παραγωγών-αγροτικών συνεταιρισμών – μεταποιητικών επιχειρήσεων. Δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο αλληλένδετες και βιώσιμες αλυσίδες αξίας και ανοίγονται δρόμοι ανταγωνιστικότητας στην διεθνή αγορά, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της «αειφόρου» ανάπτυξης».

«Λύνει τα χέρια» των αγροτών η ηλεκτρονική τραπεζική

Όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, τα στελέχη της Πειραιώς υπογράμμισαν ότι «ο αγροτικός κόσμος την αποδέχεται, καθώς τους διευκολύνει τα μέγιστα, αφού μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω του PC τους, του κινητού τους, του tablet οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για τον γεωργό ή τον κτηνοτρόφο που βρίσκεται όλη την ημέρα στην εκμετάλλευσή του η ηλεκτρονική τραπεζική του λύνει τα χέρια», τόνισαν και πρόσθεσαν:

«Σήμερα αποτελεί πρόκληση το να απελευθερωθεί ηλεκτρονικός χρόνος και για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Τράπεζα. Η συμβουλευτική καθοδήγηση του αγροτικού κόσμου επιβάλλεται κι εδώ πρέπει πλέον να αναλάβουν ρόλο οι τράπεζας, ώστε να καθοδηγήσουν τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα για τον εκσυγχρονισμό του και την κάλυψη των αναγκών του, ώστε να μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός».

powergame

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας