Ιδρύθηκε το 2012 αλλά «κρατάει» τεχνογνωσία πάνω από είκοσι και πλέον χρόνια, δραστηριοποιούμενη στους πλέον κρίσιμους τομείς που αποτελούν και τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, όπως τη συλλογή απορριμμάτων έως την ανακύκλωση τους, την ανάκτηση ενέργειας, την ασφαλή τελική διάθεση τους, την επεξεργασία αποβλήτων, τους χώρους υγειονομικής ταφής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα όσα περιλαμβάνονται γύρω από την αλυσίδα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.
Ο λόγος για την εν πολλοίς άγνωστη εταιρεία W.A.T.T. AE, με επικεφαλής τον Αθανάσιο Κατρή που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), ενώ το κατά τη διάρκεια του 2021 είχε εκφράσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, διαδικασία που όμως μετατέθηκε μερικώς, με στόχο να «χτίσει» μεγαλύτερη αξία και να πετύχει υψηλότερη αποτίμηση.
Το χρηματιστήριο και η νέα μονάδα στη Φυλή
Θα ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των αποβλήτων, της αξιοποίησής τους, της επεξεργασίας τους και εν γένει στην κυκλική οικονομία που θα περνούσε τις πύλες του Χρηματιστηρίου.
Η εταιρεία WATT λοιπόν πρόσφατα εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Βιοξήρανσης απορριμμάτων στη Φυλή Αττικής, που ανοίγει νέους δρόμους για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων στην πρωτεύουσα.
Η Μονάδα Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2021, προσφέροντας μία σημαντική ανάσα ανακούφισης σε ολόκληρη την Αττική.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του ΚΔΑΥ της WATT, παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα (όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία.
Η ξεχωριστή τεχνολογία που δημιουργεί αξία
Η Μονάδα Βιοξήρανσης της WATT κατασκευάστηκε βάσει ειδικού σχεδιασμού που επινοήθηκε από τον Αθανάσιο Κατρή και αποτελεί πατέντα της εταιρείας.
Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζει δραστικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων προς ταφή, σε επίπεδο κάτω του 20% (σε αντίθεση με το 40% που επιτυγχάνουν οι συμβατικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων), δημιουργώντας παράλληλα ένα υψηλής αξίας ενεργειακό υλικό.
Με την τεχνολογία της Βιοξήρανσης έχουν προκηρυχθεί και θα υλοποιηθούν πολλές ακόμα νέες μονάδες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ΜΕΑ του Γραμματικού και του Σχιστού.
Ανοίγει ο δρόμος και για άλλες μονάδες
Μέσα από τη νέα αυτή μονάδα, η WATT ανοίγει τον δρόμο για τη ριζική αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση απορριμμάτων και την ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, η εταιρεία ανταποκρίνεται, με αυτόν τον τρόπο, στις υποχρεώσεις της σύμβασης που προσφάτως υπέγραψε με τον ΕΔΣΝΑ για μετασχηματισμό σημαντικού μέρους των υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ σε καύσιμο υψηλών προδιαγραφών.
Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ξεπερνά τα 200 άτομα συνολικά και περιλαμβάνει εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνικούς, ενώ υποστηρίζεται από συνεργάτες με σημαντική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και επιστημονικό προσωπικό ικανό να παρέχει γνώση και έργο σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το LIFE.
Διαθέτει ήδη τρία ΚΔΑΥ
Η WATT ήδη διαθέτει τρία ΚΔΑΥ σε Κορωπί, Φυλή και Πάρο, συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων, ενώ το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα έφταναν στα 9,3 εκατ. ευρώ
Το συγκεκριμένο έργο παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία. Η Μονάδα κατασκευάστηκε βάσει ειδικού σχεδιασμού με πατέντα της εταιρίας.
Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζει δραστικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων προς ταφή, σε επίπεδο κάτω του 20% (σε αντίθεση με το 40% που επιτυγχάνουν οι συμβατικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων), δημιουργώντας παράλληλα σημαντικό ενεργειακό υλικό.
Ενέργεια από βιοαέριο
Παράλληλα με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παράγει ενέργεια από βιοαέριο προερχόμενο από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) από εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει σε Χαλκίδα, Κέρκυρα, αλλά και μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πάρο. Η εταιρεία έχει εμπειρία στο waste management από τις συνεργασίες της με πελάτες δήμους, αλλά και ιδιωτικούς φορείς όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ΕΛ.ΠΕ., ο ΟΠΑΠ κ.α.
Ιστορικό
Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 από το Θανάση Κατρή, ο οποίος έχει μακρά δραστηριοποίηση στο χώρο αυτό και μεγάλη εμπειρία, έχοντας καταστήσει τη WATT leader της αγοράς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), με ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων και στον τομέα του βιοαερίου.
Ο Θ. Κατρής είχε ιδρύσει το 1985 την εταιρεία ΤΟΜΗ, η οποία το 2001 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ελλάκτωρ και μετονομάστηκε σε Ηλέκτωρ.
Αργότερα οι δρόμοι με την οικογένεια Μπόμπολα χώρισαν, για να προχωρήσει στην ίδρυση της ΕΠΑΝΑ, η οποία κατόπιν «γέννησε» την WATT.
Πιστοποιήσεις
Μέσω των πιστοποιημένων διαδικασιών της, η W.A.T.T. στοχεύει σε ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Η εταιρεία κατέχει τα ακόλουθα πιστοποιητικά:
Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας: ISO 9001:2008
Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: ISO 14001
Σύστημα Διασφάλισης Υγιεινής & Ασφάλειας στην Εργασία: Πρότυπο OHSAS 18001:2007 και ήδη προ της λήξης ισχύος του ανανεώθηκε με το ISO 45001:2018.