Με σειρά παρεμβάσεων η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήρας διασφαλίζει ένα βασικό αγαθό για το νησί, αξιοποιώντας τόσο τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όσο και “πράσινές” μορφές ενέργειας. Όπως αναφέρει στο energymag.gr o επικεφαλής της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., Μανώλης Ορφανός, τον Ιούλιο τέθηκε και σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα αφαλάτωσης της Αγίας Παρασκευής, το μεγαλύτερο έργο αφαλάτωσης στα Βαλκάνια, δυναμικότητας παραγωγής 5.000 m3 αφαλατωμένου νερού ημερησίως, έργο το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγικότητα τα 10.000 m3 αφαλατωμένου νερού ημερησίως, εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού για ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης.
Παράλληλα, ο κ. Ορφανός αναφέρει ότι “στόχος της Επιχείρησης είναι η μετατροπή όλων των Ε.Ε.Λ. σε Βιολογικούς Καθαρισμούς Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στην επόμενη διετία, προκειμένου το νερό που προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων να είναι απολύτως ασφαλές και ικανό να δίνει λύση στις αρδευτικές ανάγκες του σαντορινιού αμπελώνα αλλά και των αγροτικών καλλιέργειών των ΠΟΠ προϊόντων που διαθέτει το νησί.”
Επίσης, η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., όπως αναφέρει ο κ. Ορφανός εγκαινιάζει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότησης της αφαλάτωσης στο νησί της Θηρασιάς. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί μία νέα μονάδα αφαλάτωσης καθώς και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 60 kWh, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της νέας αυτής μονάδας αφαλάτωσης.
Ποια είναι η εικόνα της διαχείρισης υδάτων και αστικών αποβλήτων στη Σαντορίνη;
Στον Δήμο Θήρας την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων φέρει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας (Δ.Ε.Υ.Α.Θ.). Προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτήν την ευθύνη, η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. διαθέτει 6 μονάδες αφαλάτωσης, στην Οία, στη Θηρασιά, στον Έξω Γυαλό Φηρών, στις Κατοικίες Φηρών και στο Ακρωτήρι και στο Εμπορείο. Τον Ιούλιο τέθηκε και σε δοκιμαστική λειτουργία, η μονάδα αφαλάτωσης της Αγίας Παρασκευής, το μεγαλύτερο έργο αφαλάτωσης στα Βαλκάνια, δυναμικότητας παραγωγής 5.000 m3 αφαλατωμένου νερού ημερησίως, έργο το οποίο μετά την επέκταση που εξασφαλίσαμε, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγικότητα τα 10.000 m3 αφαλατωμένου νερού ημερησίως, εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού για ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης.
Παράλληλα, στα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς λειτουργούν συνολικά έξι (6) Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων: στην Οία, στη Θηρασία, στα Φηρά, στον Καρτεράδο, στο Καμάρι και στο Εμπορείο. Χάρη στις εγκαταστάσεις αυτές εξασφαλίζεται η επεξεργασία του συνόλου των αποβλήτων και των ακάθαρτων υδάτων του Δήμου Θήρας, γεγονός που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, αλλά και την καθαριότητα του οικοσυστήματος.
Τα ζητήματα αυτά είναι κομβικά για την αειοφορική ανάπτυξη του νησιού, πώς απαντάτε στις προκλήσεις του αυξημένου τουριστικού ρεύματος, αλλά και της κλιματικής κρίσης;
Το νησί της Σαντορίνης τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που αυξάνει σταθερά τη ζήτηση και την επισκεψιμότητά του. Για μια δημοτική επιχείρηση όπως η Δ.Ε.Υ.Α.Θ., που διαχειρίζεται υποδομές ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του νησιού, η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που επιβάλλει το διαρκώς αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση.
Η μόνη λύση, ώστε να ανταποκριθούμε στο διαρκώς μεταβαλλόμενο και άκρως απαιτητικό πλαίσιο που δημιουργείται είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον επισκέπτη της Σαντορίνης. Για αυτό το λόγο εκμεταλλευόμαστε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναζητούμε διαρκώς εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών μας. Σχεδιάζουμε έργα πνοής, όπως το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης της Οίας, προνοώντας για τις ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, ώστε η ύδρευση του νησιού να γίνεται απρόσκοπτα.
Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε οικολογική συνείδηση απέναντι στο νερό τόσο στον ντόπιο πληθυσμό, όσο και τον επισκέπτη της Σαντορίνης και της Θηρασίας με την εκπόνηση ενημερωτικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης αναφορικά με το νερό. Τέτοιες καμπάνιες είναι το “SAVE WATER” και το πρόγραμμα “STAY & SAVE WATER”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης & το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «Η Ατλαντίδα». Με αυτές τις ενημερωτικές εκστρατείες θέτουμε ως στόχο να μυήσουμε τους καταναλωτές μας στην ορθολογική διαχείριση του νερού στα νησιά μας, ώστε να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωσή του.
Κυκλικότητα στη διαχείριση υδάτων - Εφαρμόζετε σχετικές μεθόδους;
Στα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς τα υδάτινα αποθέματα είναι ελάχιστα, καθώς δεν υπάρχουν φυσικές πηγές νερού (ποτάμια, λίμνες). Ως εκ τούτου, η εξοικονόμηση του νερού είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και επιτακτικής αναγκαιότητας για εμάς ως διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ..
Προς αυτήν την κατεύθυνση στόχος της Επιχείρησης είναι η μετατροπή όλων των Ε.Ε.Λ. σε Βιολογικούς Καθαρισμούς Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στην επόμενη διετία, προκειμένου το νερό που προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων να είναι απολύτως ασφαλές και ικανό να δίνει λύση στις αρδευτικές ανάγκες του σαντορινιού αμπελώνα αλλά και των αγροτικών καλλιέργειών των ΠΟΠ προϊόντων που διαθέτει το νησί. Πέραν της κάλυψης των αναγκών άρδευσης, η επαναχρησιμοποίηση του νερού θα συμβάλλει στην βαθμιαία βελτίωση της ποιότητας του υπόγειου νερού στην υφαλμυρισμένη υδροφορία της περιοχής και στην ενίσχυση του ισοζυγίου της υπόγειας υδροφορίας. Μάλιστα, έχει ήδη εκπονηθεί σχετική μελέτη, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στους αγρότες της Σαντορίνης.
Πώς είναι η κατάσταση των δικτύων και τι ανάγκες υπάρχουν;
Στα νησιά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς όλοι οι οικισμοί Γ’ Προτεραιότητας διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης και μονάχα κάποιοι μεμονωμένοι οικισμοί εκτός σχεδίου δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Την ίδια στιγμή, το δίκτυο ύδρευσης των νησιών μας συνεχώς εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται, ώστε να παρέχουμε πρόσβαση στο νερό στο μεγαλύτερο μέρος των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Θήρας. Υπάρχουν τμήματα του δικτύου ύδρευσης που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και άλλα, παλαιότερα δίκτυα, που βρίσκονται στο στάδιο τη αντικατάστασης. Ακόμη, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των δικτύων ύδρευσης στο σύνολο του νησιού της Σαντορίνης. Τέτοια έργα είναι τα: «Εξωτερικά Δίκτυα Βόρειας Σαντορίνης», «Εξωτερικά Δίκτυα Νότιας Σαντορίνης», «Εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης Δ.Κ. Καρτεράδου – Δ.Κ. Μεσαριάς», «Διασύνδεση δικτύων ύδρευσης Μεγαλοχωρίου – Εμπορείου – Ακρωτηρίο νήσου Θήρας».
Βέβαια, η οικιστική ανάπτυξη του νησιού τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλη που δημιουργεί διαρκώς την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δικτύων μας και των εγκαταστάσεών μας.
Η συμμόρφωση στους κανόνες της σχετικής οδηγίας της ΕΕ εκτιμάτε, με δεδομένη την τεκμηρίωση κοστολόγησης, την αντιμετώπιση απωλειών κτλ, ότι θα φέρει αυξήσεις σε τιμολόγια;
Η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. είναι ζήτημα που θα διευθετηθεί πριν την ολοκλήρωση της θητείας μας, έχοντας απόλυτη επίγνωση πως η ενεργειακή κρίση είχε άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα των οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία της νέα Αφαλάτωσης της Αγίας Παρασκευής αλλάζει τη φυσιογνωμία και τα λειτουργικά κόστη της Επιχείρησης. Ανεξάρτητα, επομένως, από τους κανόνες της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. για εμάς η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. μας επιβάλλει να επανεξετάσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική.
Ωστόσο, δεν λησμονούμε σε καμία περίπτωση πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξη, και σε καμία περίπτωση το κόστος του δεν μπορεί να λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει ότι την όποια αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής δεν θα την επωμιστεί ο μέσος οικιακός καταναλωτής. Αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεσή μας. Την ίδια στιγμή, το κοινωνικό τιμολόγιο θα εξακολουθεί να υφίσταται με ειδικές τιμές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Οι σχεδιαζόμενες αναπροσαρμογές τιμολόγησης του νερού αφορούν κυρίως τις μεγάλες καταναλώσεις καθώς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, εμείς ως διοίκηση δεν δείχνουμε καμία ανοχή στους μακροχρόνιους οφειλέτες, που θέτουν σε κίνδυνο με την ασυνέπειά τους την βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.. Μεριμνά και προτεραιότητα μας άλλωστε αποτελεί η υγιής οικονομική πορεία της Επιχείρησης αλλά και η στήριξη του καταναλωτή, μέσα από την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλές και ποιοτικό νερό για όλους.
Πράσινη ενέργεια και Δ.Ε.Υ.Α.Θ. - Προχωράτε σε δράσεις σχετικές;
Η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και το συνεπαγόμενο υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλουν την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων και εναλλακτικών λύσεων για την ηλεκτροδότηση, ιδίως των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., μιας και το νερό των νησιών μας είναι ως επί το πλείστον παραγόμενο. Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. εγκαινιάζει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότησης της αφαλάτωσης στο νησί της Θηρασιάς. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθεί στο νησί μία νέα μονάδα αφαλάτωσης καθώς και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 60 kWh, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της νέας αυτής μονάδας αφαλάτωσης.