Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο "Our Ocean Conference" (OOC-9), που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναδεικνύοντας την ενεργή συμβολή στην διαχείριση των διεθνών προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διεθνούς Διάσκεψης αποτελεί το "Our Ocean Youth Leadership Summit" που αποσκοπεί στην αφύπνιση της νέας γενιάς, για τη βιωσιμότητα των ωκεανών και την ενίσχυση νέων υπερβατικών αντιλήψεων, ώστε οι αυριανοί πρωταγωνιστές από κάθε πεδίο της ζωής, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις του αύριο.
Οι σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις, με κυρίαρχες τη διαχείριση του νερού, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας την ισόρροπη αντιμετώπιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενίσχυσης της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, αποτελούν κορυφαία ζητήματα που δεν περιορίζονται από γεωγραφικά όρια, ιδεολογίες ή συμφέροντα, και τα οποία απαιτούν συνεργασία και σύνθεση.
Οι δεσμεύσεις όλων των συμμετεχόντων της διάσκεψης "Our Ocean Conference" για τους ωκεανούς και την προστασία τους, την υπεύθυνη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης και τη «βιώσιμη αλιεία» αναδεικνύουν τη δύναμη της παγκόσμιας κοινότητας όταν ενώνει δυνάμεις και γνώσεις.
Το κορυφαίο αυτό διεθνές περιβαλλοντικό γεγονός θα τιμήσουν με την παρουσία τους στελέχη της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον ιδιωτικό τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών. Παράλληλα πάνω από 120 χώρες θα δώσουν το παρών, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την προστασία των ωκεανών, με περισσότερους από 90 αρμόδιους υπουργούς κι εκπροσώπους χωρών, έτοιμους να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας και να συζητήσουν για τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φιλοξενώντας τη Διάσκεψη OOC-9, η κυβέρνηση «στοχεύει στην επιβεβαίωση της ξεκάθαρης δέσμευσή της προς τη «βιώσιμη αλιεία» και τη «βιώσιμη γαλάζια οικονομία», ενώ καθιστά σαφές σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η Ελλάδα αποτελεί οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο μιας «μπλε οικονομίας» που βασίζεται στο τρίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, βιωσιμότητα».
Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τη Συντονίστρια του "Our OceanConference 2024", Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, και τους συνεργάτες όλων « αναδεικνύουμε τις διεθνείς προκλήσεις για το περιβάλλον, τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και την αλληλένδετη σύνδεση του κλίματος με τους ωκεανούς».
«Παρουσιάζουμε ακριβές πλάνο πρωτοβουλιών με συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα, οι οποίες αποτελούν δεσμεύσεις για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι
« ιδιαίτερη σημασία έχει η σε βάθος ανάλυση των σύνθετων αναδυόμενων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων στο περιθώριο της διάσκεψης, γεγονός που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο πλαίσιο της τρέχουσας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή».
Σε ότι αφορά την επίθεση του Ιράν προς το Ισσαήλ, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι αυτή ήταν « αδικαιολόγητη» και πως «συνιστά μία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη στην ευρύτερη γειτονιά μας, με κρίσιμες επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια, τη λειτουργία των αγορών, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά τροφίμων, σε μια περίοδο που οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονται».
Επιπρόσθετα Σημίτη μέτρο ότι «είναι απερίφραστη η καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελληνική Κυβέρνηση» ενώ καταλήγει πως « η διεθνής διάσκεψη "Οur Ocean Conference 2024" αναδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών, τη διασύνδεσή μας, τις κοινές μας αξίες για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια και κυρίως τη διασφάλιση των πανανθρώπινων αξιών για ειρήνη και ευημερία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ