Μενού Ροή
agrotes
Οι Γάλλοι αγρότες στο πλευρό των Γερμανών συναδέλφων τους

Ο διευθυντής του γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA υποστήριξε ανοιχτά τις εξ ελίξει διαμαρτυρίες των αγροτών στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι ενώ οι βασικές αιτίες των διαμαρτυριών είναι οι ίδιες, οι λεπτομέρειες μεταξύ των δύο διαφέρουν.

Οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες των Γερμανών αγροτών, οι οποίες μαίνονται σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου) και έχουν προκαλέσει σοβαρές κυκλοφοριακές διαταραχές, αποτελούν τον απόηχο της κινητοποίησης στη Γαλλία τον Νοέμβριο, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του FNSEA Arnaud Rousseau.

«Όλα αυτά τα κινήματα έχουν την ίδια βασική αιτία: το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας των πρακτικών των αγροτών στο έδαφος και των διοικητικών αποφάσεων που παίρνονται στις Βρυξέλλες, κι αυτό δημιουργεί την εξέγερση», δήλωσε ο Rousseau.

Παρόλο που η περικοπή της φορολογικής απαλλαγής του Βερολίνου για το πετρέλαιο κίνησης για τα αγροτικά οχήματα φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Γερμανούς αγρότες, εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί και με τους κανονισμούς της ΕΕ. Οι  πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, η μεγαλύτερη γραφειοκρατία και οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ προκαλούν κομφούζιο και απειλούν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτών.

«Αυτό που μας φέρνει πιο κοντά είναι η αμφισβήτηση αυτού του ευρωπαϊκού οράματος. Δεν είναι η Πράσινη Συμφωνία, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αναγκαία μετάβαση, αλλά το κομμάτι της ‘αποανάπτυξης’ του οράματος της παραγωγής», τονίζει ο Rousseau. Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Γερμανούς ομολόγους του από το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο αγροτών και διοργανωτή των διαμαρτυριών, το DBV.

Ο Rousseau πιστεύει επίσης ότι τα γεγονότα αυτά έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, ξεκίνησαν με φόντο την κρίση του αζώτου, ενώ στην Πολωνία και τη Ρουμανία, οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν λόγω της εισροής φθηνότερων ουκρανικών προϊόντων στις εθνικές αγορές – ζητήματα που είναι κοινά και στη Γαλλία, όπως σημειώνει ο Rousseau: «Το 55% του κοτόπουλου που καταναλώνεται στη Γαλλία εισάγεται πλέον [εν μέρει από την Ουκρανία], οπότε ανησυχούμε για τη γαλλική παραγωγή πουλερικών».

Γαλλογερμανικές διαφορές

Παρόλα αυτά, ο Rousseau ήταν πρόθυμος να επισημάνει ότι η κατάσταση, ιδίως όσον αφορά το πετρέλαιο για τα αγροτικά οχήματα, δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Γαλλίας, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος που αποφεύχθηκε στη χώρα του η γερμανική «παγίδα» η οποία είναι και αυτή που τώρα είχε προκαλέσει την αναστάτωση.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη φοροαπαλλαγή για το αγροτικό ντίζελ το 2024 για να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν και η οργή των αγροτών τον ανάγκασε να δώσει μεγαλύτερη προθεσμία, έως το 2026. Όμως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Ενώ η Γαλλία δρομολόγησε το ίδιο μέτρο για την απαλλαγή της οικονομίας από τον άνθρακα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών χορήγησε εξαετή καθυστέρηση – αντί για τρία χρόνια στη Γερμανία – μετά από διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς (συμπεριλαμβανομένης του FNSEA).

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire ανακοίνωσε επίσης τον Σεπτέμβριο ότι οι φόροι στο ντίζελ θα παραμείνουν περιορισμένοι και ότι θα εφαρμοστούν μέτρα αντιστάθμισης των φόρων.

«Τα αντισταθμιστικά μας μέτρα είναι αρκετά καλά για τους αγρότες μας […] Εμείς θα χάσουμε το 35% των φορολογικών μας πλεονεκτημάτων το 2030, ενώ οι Γερμανοί θα χάσουν το 100% το 2026! Ο «πράσινος» υπουργός γεωργίας της Γερμανίας οδήγησε τους συναδέλφους μας  στο μπλοκάρισμα του δικτύου», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του FNSEA Hervé Lapie στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ενώ ορισμένες ομάδες του FNSEA συμμετείχαν στις γερμανικές διαμαρτυρίες τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου), όπως μετέδωσε το France 3 Grand Est, με περίπου 20 τρακτέρ, το FNSEA δεν σκοπεύει να συμμετάσχει επίσημα στην κινητοποίηση, επιβεβαίωσε ο Lapie.

Οι Γερμανοί αγρότες και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, θα διαδηλώνουν όλο το Σαββατοκύριακο πριν από τη μαζική συγκέντρωση στις 15 Ιανουαρίου.

«Τους υποστηρίζουμε πλήρως», δήλωσε ο Rousseau.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας