Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την χώρα, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να πραγματοποιήσει εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, κατηγορώντας τους για την πίεση που ασκούν κατά τον καθορισμό των τιμών σε βάρος της οικονομικής κατάστασης πολλών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για τα γεωργικά καύσιμα, προσπαθεί τώρα να βρει άλλους τρόπους για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των αγροτών.
«Ζητήσαμε από την Επιτροπή Μονοπωλίων να εξετάσει τις δομές της αγοράς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αγροτική εμπορική έκθεση «Grüne Woche» στο Βερολίνο την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου).
Η Επιτροπή Μονοπωλίων είναι ένα συμβουλευτικό όργανο που αποτελείται από οικονομολόγους, επιχειρηματίες και νομικούς. Συμβουλεύει την κυβέρνηση και τις αρχές ανταγωνισμού σε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Μια λειτουργική αγορά θα δημιουργήσει ευνοϊκές τιμές για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει δίκαιες συνθήκες για όλους τους παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας. «Και γι’ αυτό το λόγο ερωτώ την Επιτροπή Μονοπωλίων: Είναι οι συνθήκες της αγοράς δίκαιες για όλους, ιδιαίτερα για τους αγρότες στην προκειμένη περίπτωση;» δήλωσε ο Χάμπεκ.
«Εάν αποδειχθεί ότι μπορούν να γίνουν πιο δίκαιες, θα είναι εξίσου μια συμβολή στη συζήτηση για να διασφαλιστεί στη συνέχεια στους νόμους ή τους κανονισμούς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι αγρότες θα μπορούν να μεταβιβάσουν το κόστος παραγωγής τους ως τιμές στην αγορά με έναν πιο αυτοκαθοριζόμενο τρόπο», πρόσθεσε.
Ο Marc Bataille, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Μονοπωλίων, επιβεβαίωσε στο Euractiv το αίτημα του Υπουργείου Οικονομίας για έρευνα στον κλάδο των τροφίμων.
Η Επιτροπή Μονοπωλίων σχεδιάζει την πρώτη της ανάλυση, ή ένα «policy brief», τις επόμενες εβδομάδες για να αξιολογήσει πιθανά νομικά βήματα. Μια πιο λεπτομερής έκθεση επί του θέματος πρόκειται επίσης να εκπονηθεί έως το τέλος της γερμανικής νομοθετικής περιόδου το φθινόπωρο του 2025, αν είναι δυνατόν.
Ωστόσο, ο οικονομολόγος του ανταγωνισμού Justus Haucap, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Μονοπωλίων, δήλωσε στο Euractiv ότι η συζήτηση για την ισχύ της αγοράς της βιομηχανίας τροφίμων αποτελεί «προφανή αντιπερισπασμό» από τους πολιτικούς.
Επισήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των τροφίμων εξάγεται, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές δεν καθορίζονται αποκλειστικά μεταξύ των Γερμανών αγροτών και των πελατών.
Ο υπουργός Γεωργίας θέλει ειδικούς κανόνες
Εκτός από την παραδοσιακή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, όπως η παρεμπόδιση του αθέμιτου καθορισμού των τιμών και της σύστασης καρτέλ, άλλοι κανόνες στον τομέα των τροφίμων έχουν ήδη σχεδιαστεί ειδικά για να διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη της αγοράς για τους γεωργούς.
Σε αυτούς περιλαμβάνεται η Κοινή Οργάνωση Αγοράς της ΕΕ, η οποία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων παρέμβασης στην αγορά, καθώς και την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως οι βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις.
Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι) ανακοίνωσε ότι αυτοί οι ειδικοί κανόνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε ευρύτερο πλαίσιο στο μέλλον για τη στήριξη των γεωργών.
Στην έκθεση «Grüne Woche» ευχαρίστησε τον Habeck «γιατί φυσικά μας βοηθάει πολύ το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα».
«Είχαμε επίσης συζητήσεις με τους παραγωγούς γάλακτος», πρόσθεσε ο Özdemir. «Τώρα έρχεται η αντίστοιχη εφαρμογή […], όπου θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι παραγωγοί γάλακτος γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιμή».
Για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση θέλει το άρθρο 148 του κανονισμού της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς της ΕΕ. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ορίσει ότι όλες οι συμβάσεις πρέπει να έχουν γραπτή μορφή και να «περιλαμβάνουν διατάξεις ιδίως για την τιμή, την ποσότητα και τη διάρκεια», όπως αναφέρει η εμπορική ένωση MEG Milch Board.
«Κανείς από εμάς δεν θα συμφωνήσει σε μια δουλειά όπου δεν ξέρει πόσα θα κερδίσει στο τέλος», δήλωσε ο Özdemir στην αγροτική έκθεση.
«Αλλά υποτίθεται ότι είναι φυσιολογικό για τους γαλακτοπαραγωγούς να παρέχουν γάλα χωρίς να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πάρουν πίσω», συνέχισε, προαναγγέλλοντας ότι «θα αντιμετωπίσει επιτέλους αυτό το ζήτημα τώρα».
«Αναποτελεσματικό» λόγω των εξαιρέσεων
Ωστόσο, ο Frank Lenz, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του MEG Milch, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ένα μεγάλο μέρος του γάλακτος δεν θα επηρεαστεί λόγω των εξαιρέσεων για τους συνεταιρισμούς.
«Η εισαγωγή υποχρεωτικών συμβάσεων που θα περιέχουν συγκεκριμένες ποσότητες, τιμές, ποιότητες και όρους, οι οποίες θα ισχύουν μόνο για τα ιδιωτικά τυροκομεία, θα ήταν αναποτελεσματική, εάν δεν επηρεαζόταν περίπου το 70% του επεξεργασμένου γάλακτος», δήλωσε σε δελτίο τύπου.
«Μια συνεταιριστική ρύθμιση προμήθειας με αναδρομικό καθορισμό των τιμών δεν είναι μια σύμβαση αγοράς γάλακτος με συμφωνημένη τιμή», δήλωσε ο Lenz.
Ο Peter Mandelfeld, εκπρόσωπος της ομάδας συμφερόντων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας (IGM), χαιρέτισε ωστόσο την εξαίρεση.
«Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και τα μέλη της IGM έχουν […] καταστήσει σαφές ότι απορρίπτουν αυστηρά την εξωτερική παρέμβαση στην αυτοδιαχείριση των αγροτών στους γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς», δήλωσε ο Mandelfeld τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πηγή: euractiv.gr