Από το 2014 μέχρι σήμερα η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας της γης είναι συνεχώς πάνω από ένα 1°C με βάση τις καταγραφές που αποτυπώνει σε ένα γράφημα, ενταγμένο στο κλίμα των ημερών η επιστημονική ομάδα του Climatebook.gr.
Συγκεκριμένα, σε μια πιο γιορτινή έκδοση, η συντακτική και επιστημονική ομάδα του Climatebook.gr διαμόρφωσε ένα γράφημα με τη μορφή πανελ με τον Ρούντολφ το ελαφάκι, όπου αναδεικνύονται οι αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010. Με βάση τις οδηγίες κατανόησης, όσο πιο κόκκινη γίνεται η μύτη του Ρούντολφ τόσο μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις.
Σημειώνοντας πως από το 1935 και μετά η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι συνεχώς πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου. Η χρονιά με τη μεγαλύτερη απόκλιση είναι το 2016. Από το 2014 μέχρι σήμερα η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας της γης είναι συνεχώς πάνω από ένα 1°C!
Όπως αναφέρεται, το 2023 παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να είναι περίπου +1.45°C πάνω από το μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου. Καταγράφοντας έτσι το θερμότερο έτος στα χρονικά των καταγραφών παγκοσμίως, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά τον στόχο των +1.5°C από την συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, αναφέρει πως με πιθανότητα 66% η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2023-2027 θα ξεπεράσει το όριο των +1.5°C.
Όπως τονίζεται, νέες υπηρεσίες και εργαλεία αναμένονται το 2024 από το climatebook, με σκοπό την ανάδειξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων αυτής παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Τέλος, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024, αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο State of the Climate για την Ελλάδα από την επιστημονική ομάδα του climatebook.gr για το 2023.
Στο μεταξύ με βάση όσα αναφέρει η Κομισιόν σε ειδική της ιστοσελίδα , η κλιματική κρίση έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη και οδηγεί σε συχνότερες ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, όπως οι καύσωνες. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη θνησιμότητα, μειωμένη παραγωγικότητα και ζημιές στις υποδομές. Τα πλέον ευάλωτα μέλη του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη, επηρεάζονται περισσότερο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να προκαλέσουν μεταβολή της γεωγραφικής κατανομής των κλιματικών ζωνών. Οι αλλαγές αυτές μεταβάλλουν την κατανομή και την αφθονία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, τα οποία ήδη υφίστανται πιέσεις από την απώλεια οικοτόπων και τη ρύπανση.
Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τη φαινολογία — τη συμπεριφορά και τον κύκλο ζωής ζωικών και φυτικών ειδών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιβλαβών οργανισμών και των χωροκατακτητικών ειδών, καθώς και σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων ανθρώπινων ασθενειών.
Επιπλέον, ενδέχεται να μειωθούν η παραγωγή και η βιωσιμότητα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή η ικανότητα των οικοσυστημάτων να παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες και αγαθά (όπως η παροχή καθαρού νερού ή δροσερού και καθαρού αέρα). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν την εξάτμιση των υδάτων, η οποία —σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων— αυξάνει τον κίνδυνο έντονων περιόδων ξηρασίας. Η συχνότητα εμφάνισης ακραίων συνθηκών χαμηλής θερμοκρασίας (κύματα ψύχους, ημέρες με παγετό) στην Ευρώπη μπορεί να μειωθεί. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την προβλεψιμότητα των φαινομένων και, ως εκ τούτου, την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε αυτά αποτελεσματικά. (Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής).