Μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2024 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για τον τρίτο διαγωνισμό για μπαταρίες με επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Επίσης, η υποβολή ερωτημάτων επί της προκήρυξης της ανταγωνιστικής διαδικασίας λήγει στις 13 Δεκεμβρίου, καθώς την προκήρυξη με τους όρους του διαγωνισμού για τον τελευταίο διαγωνισμό έδωσε από χθες η ΡΑΑΕΥ στη δημοσιότητα
Όπως καταγράφεται, ο τελικός κατάλογος των επενδυτών που θα λάβουν ενίσχυση θα εκδοθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, στις 20 Φεβρουαρίου. Τα σχετικά έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026.
Ουσιαστικά με το διαγωνισμό αυτό, πέφτει η "αυλαία" των ενισχύσεων για την απαραίτητη αυτή ενεργειακή, αλλά ακριβή υποδομή, καθώς, πλέον, το ΥΠΕΝ για τα επόμενα έργα αποθήκευσης προβλέπει μόνο αδειοδοτικές διευκολύνσεις. Το όλο πάντως σκηνικό ευνοεί, λόγω του κόστους των υποδομών τα πιο μεγάλα σχήματα που βέβαια προσβλέπουν και σε πρόσθετες υπηρεσίες στη συνέχεια (π.χ. εξισορρόπηση κλτ) ώστε να κάνουν τις αναγκαίες αποσβέσεις με δεδομένο ότι ήδη, στους προηγούμενους διαγωνισμούς έχουν κατατεθεί άκρως ανταγωνιστικές προσφορές.
Αναλυτικά, με βάση την προκήρυξη, στον τρίτο διαγωνισμό για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών διάρκειας 4 ωρών και συνολικής ισχύος 200 MW προβλέπεται χωρική στόχευση. Συγκεκριμένα ο διαγωνισμός αφορά σε έργα που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης. Ειδικότερα η τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία αφορά σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και ειδικότερα αφορά αποκλειστικά Σταθμούς Αποθήκευσης Ενέργειας που εξ ολοκλήρου εντός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ή των Δήμων Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο διαγωνισμός προβλέπει την ανάπτυξη μπαταριών 4ωρης διάρκειας με έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τον πρώτο διαγωνισμό καθώς η επενδυτική ενίσχυση του δεύτερου για της δίωρης διάρκειας μονάδες ήταν στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Οι επενδυτές που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή:
- επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και
- ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών. Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας, και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι η συνολική δυναμικότητα που διατίθεται στις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες ορίστηκε σε 900 MW με τις 200MW να αφορούν στον τρίτο διαγωνισμό.
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της παρούσας ανταγωνιστικής διαδικασίας καθορίζεται, 145.000,00 €/MW/έτος.
Τα όρια ισχύος
Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην ισχύ συμμετοχής κάθε Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία. Παράλληλα, μπαίνει ανώτατο όριο Ισχύος ανά Συμμετέχοντα έως του 25% της δημοπρατηθείσας ισχύος, εφόσον συμμετέχει στην Ανταγωνιστική Διαδικασία με περισσότερους του ενός Σ.Α.Η.Ε., δηλαδή εφόσον ένας Συμμετέχων συμμετέχει με περισσότερους του ενός Σ.Α.Η.Ε., η συνολική ισχύς των εν λόγω Σ.Α.Η.Ε. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50MW.
Ταυτόχρονα, τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και των τριών διαδικασιών, το οποίο ορίζεται σε 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή όριο 225 MW.