Το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών από χώρες του Κόλπου και ευρύτερα για συμμετοχή στις εξορύξεις στα «οικόπεδα» της ΑΟΖ της Κύπρου, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας το πρωί στο 12ο Ενεργειακό Συμπόσιο.
Ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «προχωρούν με πιο εντατικούς ρυθμούς πλέον οι διεργασίες για αξιοποίηση των κοιτασμάτων αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με την οριστικοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να τοποθετείται χρονικά εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου».
«Είχα χθες -συνέχισε- τηλεφωνική συνομιλία με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ. Το σχέδιο ανάπτυξης αναμένεται να μας παραδοθεί σύντομα και από την κοινοπραξία της ΕΝΙ και της Total για το κοίτασμα «Κρόνος», ενώ, να αποκαλύψω ότι πολύ πρόσφατα μάς έχει κοινοποιηθεί και είμαστε σε κάποιες πρώτες συζητήσεις, το ενδιαφέρον και άλλων ενεργειακών κολοσσών από χώρες του Κόλπου, για εξασφάλιση και συμμετοχή σε τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και ενθαρρύνουμε την εμπλοκή, την ενεργοποίηση και άλλων εταιρειών, άλλων ενεργειακών κολοσσών. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης και για τις προοπτικές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από την Abu Dhabi National Oil Co. και την BP. Ο υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στο Reuters και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου αδειοδότησης, είπε ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του πιθανού ενδιαφέροντος».
«Όταν δούμε κάποιο ενδιαφέρον, μπορεί να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε έναν νέο γύρο αδειοδότησης, ναι. Αν δούμε ενδείξεις ότι κάποια από αυτά τα τεμάχια μπορεί να απελευθερωθούν, μπορεί να αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε έναν άλλο γύρο αδειοδότησης», εξήγησε.
Ο κ. Γ. Παπαναστασίου επισκέφθηκε πρόσφατα στο Άμπου Ντάμπι, όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της Abu Dhabi National Oil. Τα τεμάχια που προσφέρονται για διάθεση, προσέθεσε ο κ. Παπαναστασίου, θα μπορούσαν να είναι, είτε αυτά που δεν έχουν άδεια, είτε τεμάχια στα οποία οι φορείς εκμετάλλευσης ενδέχεται να επιθυμούν να παραιτηθούν από την άδειά τους, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ενδιαφέρον Αμερικανών για GSI – Έως το τέλος Δεκεμβρίου η απόφαση της Κύπρου
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκάλυψε, παράλληλα, στην ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο συζήτησαν το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το αμερικανικό κρατικό Fund DFC στο να επενδύσει στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου και προοπτικά με το Ισραήλ, το γνωστό Great Sea Interconnector (GSI).
«Για το συγκεκριμένο θέμα, πέραν από την Ελλάδα και τη Γαλλία, είμαστε σε επαφή και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επισκέφθηκα τη χώρα ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, για να συμμετάσχουμε από κοινού σε αυτό το μεγάλο έργο», ανέφερε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης και ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις σε σχέση με τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού του έργου.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι «με βασικό στόχο να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια –ήταν ένα θέμα, ένας προβληματισμός– κατασκευής του έργου της διασύνδεσης, αλλά και την ίδια στιγμή να διατηρηθεί η ελκυστικότητα του έργου σε εν δυνάμει επενδυτές, ως κυβέρνηση αποφασίσαμε την οικονομική ενίσχυση του με 25 εκατομμύρια τον χρόνο για περίοδο πέντε χρόνων και οροφή τα 125 εκατομμύρια».
«Στο παρόν στάδιο, τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και οι σύμβουλοί μας της Κυβέρνησης μελετούν όλα τα σχετικά στοιχεία και, όπως σας είπα, πολύ σύντομα θα έχουμε και τις απόψεις τους ενώπιόν μας, για να προχωρήσουμε και στις τελικές μας ανακοινώσεις», υπογράμμισε.