Μενού Ροή
kalodio ADMIE
Τα νέα δεδομένα στη Συρία και τα μηνύματα “υψηλής” τάσης από το deal ΑΔΜΗΕ - Meridiam

Την ώρα που η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αν όχι ανησυχία τις εξελίξεις στη Συρία και τον αναβαθμισμένο, όπως φαίνεται, ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, μια κίνηση σε επιχειρηματικό επίπεδο αποκτά ιδιαίτερα γεωπολιτικό χρώμα.

Ο λόγος για το ότι την αρχική συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ του  γαλλικού επενδυτικού σχήματος fund Meridiam και του Α∆ΜΗΕ για την απόκτηση του 49,9% του Great Sea Interconnector, που είναι ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, ενός έργου, με κύριο στόχο τη γεωπολιτική, δια της ενέργειας, “πάκτωση” Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ. Στο όλο έργο αυτό, που έχει πολλαπλές οικονομικές αμφισβητήσεις, από πολλές πλευρές, πλέον, η γαλλική παρουσία, δίνει, πέρα από τον οικονομικό “μήνυμα” και ισχυρό πολιτικό στίγμα, καθώς, πλέον, το Παρίσι,  θα αναλάβει μέρος του ρίσκου, δεδομένων των εμποδίων που θέτει η Άγκυρα.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η συμφωνία είναι αρχική και μένουν να αποσαφηνιστούν τεχνικές λεπτομέρειες. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του GSI ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων, περίπου 1,4 δισ. ευρώ, αφορούν στην παραγγελία προς τη γαλλική Nexans, η οποία θα κατασκευάσει το υποβρύχιο καλώδιο.

Με βάση την συμφωνία, που έγινε χθες γνωστή, ο ΑΔΜΗΕ και η Meridiam θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που απορρέουν για τους μετόχους (Shareholders’ Funding), ανάλογα με τα ποσοστά τους, ενώ η οργανωτική δομή της εταιρίας του GSI θα ακολουθήσει τους όρους της σύμβασης, στην οποία συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Όπως, πάντως, καταφαίνεται το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου είναι μέρος της συνολικής Μεσογειακής της πολιτικής, αλλά και απότοκο της εστίασης στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, όπου η Γαλλία αναζητά να παραμείνει ως βασικός παίκτης, μετά και τις εξελίξεις στη Συρία. Ήδη, πέρα από την στρατιωτική της παρουσία, με τη στρατηγική συμφωνία με την Ελλάδα, φαίνεται ότι η Γαλλία αναζητά, μέσα από το “πράσινο” ηλεκτρόνιο “γέφυρα” με το Λεβάντε, δηλαδή τη Μέση Ανατολή, όπου άλλοτε, μαζί με τη Μ. Βρετανία κινούσε τα νήματα.  Έτσι, με αιχμή και την ηλεκτρική διασύνδεση, όπου σημειώνεται υπάρχει και η εµπλοκή και της Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου, αντιπροσωπεύοντας το 25% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των κατασκευών της, ενισχύεται περαιτέρω από ο “γαλλικός” αέρας σε μια κομβική περιοχή του πλανήτη. 

Στο φόντο αυτό με βάση εκτιμήσεις της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, δικαιώνεται η επιμονή του επικεφαλής του κ. Μανούσου Μανουσάκη, για το έργο, αλλά και η στρατηγική συνεργασιών και στρατηγικών συμφωνιών που επιδιώκει. Μάλιστα, εκτιμάται, ότι η είσοδος του γαλλικού επενδυτικού σχήματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για την είσοδο άλλων επενδυτών και τη χρηματοδότηση του έργου.

Με βάση, δε, πληροφορίες, συζητήσεις συνεχίζονται και με δύο άλλους υποψήφιους επενδυτές, από την έκβαση των οποίων συζητήσεων, θα φανεί και το πώς θα διαμορφωθεί και το τελικό σχήμα (διοίκηση, μέλη ΔΣ, μετοχικά ποσοστά κτλ) της διοίκησης ενός εμβληματικού έργου. Όπως, πάντως, αναφέρεται σχήμα από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, (με τα οποία υπάρχει στρατηγική εταιρική σχέση της Αθήνας) έχει προσεγγίσει την κυπριακή πλευρά, ενω και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που στην Ελλάδα έχει παρουσία μέσω της ΟΝΕΧ, συνεχίζει επαφές. 

Εκτιμάται πάντως ότι η είσοδος της Meridiam δίνει ένα στίγμα επιτάχυνσης.

Στο μεταξύ, οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των Ρυθμιστών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη, αν και η έλλειψη διοίκησης, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου δυσκολεύει τα πράγματα, Ωστόσο το όλο έργο έχει τη στήριξη της Λευκωσίας, που παράλληλα “ζυγίζει” και τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας. 

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη φημολογία -προς το παρόν-περί πιθανών κινήσεων Συρίας-Τουρκίας να προσδιορίσουν κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που μπορεί άμεσα να μη συνδέεται με το έργο, όμως, στο φόντο των όσων συνέβησαν στην Κάσο, αποκτούν ενδιαφέρον.

“Προφανώς και εγώ και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους μας γι’ αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα, υπήρξε μία ενημέρωση για κάτι το οποίο, όμως, σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στο φόντο αυτό είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο όλο σχήμα της διασύνδεσης, ώστε να μπει, πέρα από την οικονομική και μια ισχυρή σφραγίδα διασυνοριακής συνεργασίας δυο κρατών μελών της ΕΕ με τον στρατηγικό εταίρο που δεν είναι άλλος από το Ισραήλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας