Μενού Ροή
nuclear ape
Πυρηνικά VS ΑΠΕ

Στις 22.12.2024 τέθηκε σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός 1600 MW, Flamanville, στην Γαλλία - πρόκειται για τους λεγόμενους EPR- Αντιδραστήρες!

Η διάρκεια κατασκευής του διήρκησε 17 ολόκληρα χρόνια και ο αρχικός προϋπολογισμός ξεπεράστηκε κατά τέσσερις φορές! Έφθασε τα 19 δις!

Μα και αυτός της Φιλανδίας, Olkiluoto 3, απογοήτευσε και η κατασκευή του επίσης 18 χρόνια!

Όμως με την ευκαιρία αυτή είναι καιρός να καταρρίψουμε τον Μύθο:

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια Ευρωπαϊκή ατομική προσπάθεια. Υπάρχει γενικά μια παγκόσμια αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας"

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς ψευδείς, και μεταδίδονται επανειλημμένα και ανεξέλεγκτα. Αρκούν δύο στοιχεία για να το καταλάβετε:

Το 2022, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λίγο κάτω από το 80%. Το 2023, ήταν ακόμη και 86%. Ποτέ άλλοτε μια πηγή ενέργειας δεν αναπτύχθηκε ταχύτερα από εκείνη των φωτοβολταϊκών - συχνά με καθαρά ιδιωτική χρηματοδότηση, όπως το «ηλιακό θαύμα» στο Πακιστάν. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη το 2025. Ταυτόχρονα, οι τιμές για την τεχνολογία αποθήκευσης πέφτουν - «καταρρέουν » θα έλεγα εκπληκτικά γρήγορα: κατά 30% και πάλι από το 2023 έως το 2024. Σύντομα θα έχουμε σημαντικές ποσότητες συστημάτων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας συνδεδεμένες στο δίκτυο της Ευρώπης, από ότι φαίνεται από τους διάφορους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική παραγωγική ικανότητα των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής παραμένει στάσιμη παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Η πυρηνική ενέργεια είναι απλώς πολύ ακριβή. Η μόνη χώρα που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς σε μεγάλη κλίμακα είναι η Κίνα - αλλά ακόμη και εκεί επενδύονται περισσότερα στην αποθήκευση μπαταριών παρά στην πυρηνική ενέργεια. Η μερίδα του λέοντος της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας πραγματοποιείται σε εργοστάσια που είναι άνω των 30 ετών και επομένως έχουν προ πολλού διαγραφεί. Το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του πλανήτη μειώνεται. Η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστική και δεν θα γίνει ποτέ. Είναι πάντα ένας τάφος επιδοτήσεων.

Ο συχνά επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός ότι η Google, για παράδειγμα, "επενδύει" σήμερα σε νέα πυρηνικά εργοστάσια είναι, επίσης, ψευδής. Αυτό που έχει ανακοινώσει η Google είναι ότι όταν (ή μάλλον: αν) η εταιρεία Kairos Power μπορέσει πράγματι να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τους λεγόμενους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες μέχρι το 2030, η Google θα αγοράσει μερικούς από αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για τις ανακοινώσεις της Microsoft και της Amazon: Και εκεί, επίσης, όλα αφορούν την αγορά πυρηνικής ενέργειας, αν αυτή υπάρξει κάποτε. Δεν πρόκειται για επενδύσεις, αλλά για δηλώσεις προθέσεων.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό: Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ακριβά, πολλά από τα αναφερόμενα έργα δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί (όπως η επανεκκίνηση του αντιδραστήρα της καταστροφής του "Three Mile Island" στις ΗΠΑ) και οι πολυδιαφημισμένες νέες εκκινήσεις "μικρών δομοστοιχειωτών αντιδραστήρων" έχουν πρόσφατα χρεοκοπήσει αρκετές φορές.

Τίποτα δεν σταματά την «επέλαση» των ΑΠΕ!

Τα διαφορά δημοσιεύματα για την δήθεν αναστολή ανάπτυξης των ΑΠΕ ξέρουμε ποιος να χρηματοδοτεί, δεν θέλει πολύ σκέψη!

Ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας