Στις ράγες, εντός του 2025, μπαίνει η κατασκευή μονάδας παραγωγής και εμπορίας των καινοτόμων οργανικών μπαταριών στερεάς ροής στην Θεσσαλονίκη, μία επένδυση της CMBLU Energy, ύψους 63 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο φως, η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, για την υπαγωγή της αίτησης της επιχείρησης «CMBlu Energy» στις διατάξεις της δράσης με τίτλο «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 63.561.662,50 ευρώ ενώ το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000,00 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή, της CMBlu Energy, θα ανέλθει στο ποσό των 12 εκατ., ήτοι ποσοστό 19,51% του ενισχυόμενου κόστους επένδυσης.
Για την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα συναφθεί και τραπεζικό δάνειο ύψους 21 εκατ. Όπως αναφέρεται στην Διαύγεια, «επιπλέον ποσοστό του ενισχυόμενου κόστους μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, με την επιφύλαξη της απαίτησης το 25% της ίδιας συμμετοχής να μην εμπεριέχει στοιχείο δημόσιας στήριξης».
Τι αφορά η επένδυση
Το επενδυτικό σχέδιο της δικαιούχου επιχείρησης, «CMBlu Energy ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτικό τίτλο «CMBlu Energy», αφορά σε δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών στερεάς ροής και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων τόσο σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού (για την αγορά γης, την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την προμήθεια και την εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων, λοιπού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων) όσο και σε άυλα στοιχεία ενεργητικού (για την προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας).
Πού θα γίνει
Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί εντός του ΒΙ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 10.1 του Ο.Τ. 10, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Γέφυρα και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα του Αγίου Αθανασίου,του δήμου Χαλκηδόνος,της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πότε θα γίνει η επένδυση
Όπως σημειώνεται στην απόφαση της Διαύγειας «το αργότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης στο Πρόγραμμα Διαύγεια (31-12-2024), η CMBLu υποχρεώνεται να προβεί σε έναρξη εργασιών, εκτός εάν έχει αιτηθεί και έχει λάβει από τον Φορέα Υλοποίησης σχετική παράταση. Η παράταση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες, εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι οποίες και εξετάζονται κατά περίπτωση. Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλει να παραιτηθεί από την υλοποίηση της επένδυσης και η εγκριτική απόφαση ανακαλείται. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 5 της προκήρυξης της δράσης, όπως ισχύει, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30η Σεπτεμβρίου 2025».
Η τεχνολογία Organic SolidFlow
Η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα.
Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Τα οφέλη
To επενδυτικό project θα δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης (σε πρώτη φάση περίπου 100 άτομα θα απασχοληθούν) και παράλληλα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωτοπόρου χώρας στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Eπιπλέον με προσδώσει πρόσθετη γεωστρατηγική αξία στην Βόρεια Ελλάδα, στην οποία ήδη τρέχουν ενεργειακές επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς (FSRU Αλεξανδρούπολης, υπερσύγχονες μονάδες φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, κτλ).
Η εγχώρια παραγωγή θα αποφέρει σημαντικό όφελος στην τοπική οικονομία και παράλληλα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων, ενώ αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας στην ενέργεια, σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.
Ποια είναι η CMBLu
Από την ίδρυση της CMBlu Energy AG το 2014, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην περιφέρεια Ρηνανίας-Μάιν, αναπτύσσει οργανικές μπαταρίες στερεάς ροής. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης χωρίς λίθιο στην κλίμακα των πολλών μεγαβάτ. Η CMBlu απασχολεί πάνω από 190 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 100 στην έρευνα και την ανάπτυξη. Με την επικείμενη μαζική παραγωγή και το λανσάρισμα των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η εταιρεία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.