Χωρίς διακοπή συνεχίζεται η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό TurkStream , μετά την απόπειρα επίθεσης από την Ουκρανία, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Τουρκίας.
Μετά από την απόπειρα επίθεσης στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream στις 11 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, επιβεβαίωσε το περιστατικό, αλλά διαβεβαίωσε το κοινό ότι η επίθεση δεν διέκοψε τη ροή του αερίου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε: «Δεν υπήρξε διακοπή στη ροή φυσικού αερίου μετά την επίθεση. Ο αγωγός συνεχίζει να παραδίδει αέριο με την ίδια χωρητικότητα.»
Μετά την άρνηση της Ουκρανίας να ανανεώσει τη σύμβαση με τη Ρωσία , η οποία έληξε στο τέλος του 2024, ο αγωγός TurkStream παραμένει η μόνη διαδρομή που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τις βολές Λαβρόφ στις ΗΠΑ , πως θέλουν να βλάψουν την Ευρώπη αχρηστεύοντας τον αγωγό TurkStream, την οποία η Ουάσινγκτον απορρίπτει, δήλωσε ότι «Έχω την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν κανέναν ανταγωνιστή σε κανέναν τομέα, ξεκινώντας από την ενέργεια.»
Την Τρίτη σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες εναέριες επιθέσεις από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου. Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε βιομηχανικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών φυσικού αερίου στη μακρινή Δημοκρατία του Ταταρστάν. Ορισμένα από τα ενεργειακά κέντρα που χτυπήθηκαν βρίσκονταν εκατοντάδες μίλια μακριά από την πρώτη γραμμή. Κρίσιμα, χρησιμοποιήθηκαν πολλοί πύραυλοι ATACMS που έχουν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, καθώς και βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow.
Η γεωγραφία και η σημασία του TurkStream
Ο TurkStream είναι ένας κρίσιμος ενεργειακός διάδρομος, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως αναφέρει το RT, παραμένει η μοναδική διαδρομή που παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την άρνηση της Ουκρανίας να επεκτείνει τη συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου με τη Μόσχα φέτος.
Το 2024, οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού αυξήθηκαν κατά 23%, φτάνοντας τα 16,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ο αγωγός αποτελείται από δύο τμήματα: το ένα εξυπηρετεί τις εγχώριες ανάγκες της Τουρκίας, ενώ το άλλο μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία μέσω του σταθμού Strandzha. Αυτή η διαδρομή στα Βαλκάνια επεκτείνεται μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας έως την Ουγγαρία, με συνδέσεις που διευκολύνουν τη διανομή ρωσικού φυσικού αερίου σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με συνολική χωρητικότητα 31,5 bcm ετησίως, ο TurkStream παίζει ζωτικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.