Μενού Ροή
“Εκτόξευση” της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια τα επόμενα 4 χρόνια

 

Η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027 αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο το 4% ετησίως, με βασικό όχημα την αυξανόμενη χρήση στη βιομηχανία, τον κλιματισμό, τον εξηλεκτρισμό και τα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Το Electricity 2025, η τελευταία έκδοση της βασικής ανάλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του IEA, προβλέπει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα ισοδυναμεί με την προσθήκη μιας ποσότητας μεγαλύτερης από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας κάθε χρόνο από τώρα έως το 2027. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται κυρίως στη σταθερά αυξανόμενη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανική παραγωγή, την αυξημένη ζήτηση για κλιματισμό, τον επιταχυνόμενο εξηλεκτρισμό – με πρωτοπόρο τον τομέα των μεταφορών – και τη ραγδαία ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης ζήτησης κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα προέλθει από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της αύξησης της ζήτησης. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στην Κίνα, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ταχύτερα από την ευρύτερη οικονομία από το 2020. "Η επιτάχυνση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας υπογραμμίζει τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στα ενεργειακά συστήματα παγκοσμίως και την έλευση μιας νέας Εποχής της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί και νέες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση αξιόπιστου, οικονομικά προσιτού και βιώσιμου εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Διευθυντής Αγορών Ενέργειας και Ασφάλειας του IEA, Keisuke Sadamori. "Ενώ οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα οδηγήσουν την πλειονότητα της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, η κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί και σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, μετά από μια περίοδο σχετικής στασιμότητας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές, οι οποίες θα συζητηθούν στη Διεθνή Σύνοδο για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας που διοργανώνει ο IEA με τη βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο τον Απρίλιο".

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να είναι πιο μέτρια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2021 έως το 2027, μετά τις σημαντικές μειώσεις το 2022 και το 2023 που προκλήθηκαν από την ενεργειακή κρίση.

Η νέα έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη των πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα – κυρίως των ανανεώσιμων πηγών και της πυρηνικής ενέργειας – θα είναι συνολικά αρκετή για να καλύψει όλη την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικότερα, η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αναμένεται να καλύψει περίπου το 50% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2027, υποστηριζόμενη από συνεχιζόμενες μειώσεις κόστους και πολιτικές ενίσχυσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ξεπέρασε αυτήν από τον άνθρακα το 2024, με το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα να ξεπερνά το 10%. Στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει το 10% μεταξύ 2025 και 2027.

Ταυτόχρονα, η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει δυναμικά, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς να αναμένεται να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα κάθε χρόνο από το 2025 και μετά. Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) από την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν τα επόμενα χρόνια, μετά από αύξηση περίπου 1% το 2024.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας